מכתב שמיועד לרקטור ולנשיא אוניברסיטת בן-גוריון קורא להנהלת האוניברסיטה "לא להיסחף לציד המכשפות נגד ד"ר בן דניאל" ומביע עמדה, שהתבטאויותיו של המרצה חוסות תחת חופש הביטוי. נמסר שעל המכתב חתומים יותר מ-100 חברי סגל, עם זאת, שמות החותמים לא פורסמו והנהלת האוניברסיטה לא מאשרת באופן רשמי שהתקבל אצלה מכתב כזה.
נזכיר, לוועדת המשמעת של האוניברסיטה הועברו מספר תלונות בנוגע להתבטאויות של בן-דניאל והיא אמורה לקבוע תאריך לדיון בטענות שהועלו.
ע"פ הנמסר ל"מעריב", נכון לעת כתיבת שורות אלה, מעל 100 חברי סגל מאוניברסיטת בן-גוריון, הביעו תמיכה במרצה מן החוץ, ד”ר סבסטיאן בן דניאל, לנוכח הקריאות להפסיק את העסקתו בעקבות התבטאויותיו ברשתות החברתיות. החתומים על המכתב טוענים כי מדובר ב”ציד מכשפות” שמנוגד לעקרונות הדמוקרטיה ולחופש הביטוי.
נזכיר, בשבוע שעבר הועברה להנהלת האוניברסיטה פניה, ובה הדרישה של עשרות מרצים בכירים מאוניברסיטת בן-גוריון להפסיק לאלתר את העסקתו של ד”ר סבסטיאן בן דניאל, מרצה מן החוץ במחלקה למדעי המחשב, זאת, בשל התבטאויותיו נגד חיילי צה”ל, הציבור הדתי ותושבי הדרום. למרות תמיכתם העקרונית בחופש הביטוי, טענו המרצים כי בן-דניאל חצה את הגבול בין ביקורת לגיטימית לבין הסתה ושימוש בשפה פוגענית.
אותם המרצים שהזדהו בשמם, ציינו בפנייתם מספר דוגמאות מהתבטאויותיו של בן-דניאל שמכנה עצמו ברשתות החברתיות "ג'ון בראון". אלה פורסמו ברשת החברתית בפני יותר מ-20 אלף עוקביו. בין הציטוטים שהובאו: "אין חפים מפשע בישראל. כולם תומכים בהריגת תינוקות על ידי צה”ל" ו"ציונות היא כהניזם מנומס.”
הם הוסיפו כי ע"פ עדויות של סטודנטים בן-דניאל משמיע את דעותיו גם בכיתה, במסגרת קורסים למדעי המחשב, באמירות כמו: “למקסם את כמות הנפגעים כמו שצה”ל עושה בעזה”, “אם תצאו יותר שמאלניים עשיתי את שלי".
באותה פנייה קראו המרצים: "להפסקת העסקתו של המורה מן החוץ, ד”ר סבסטיאן בן דניאל", וזאת למרות מחויבותם העמוקה לטענתם לחופש הביטוי. הם הסבירו: "אנו מאמינים כי חופש הביטוי הוא ערך יסוד בחברה דמוקרטית, גם כאשר מדובר בדעות קיצוניות או מעוררות מחלוקת.
עם זאת, אנו סבורים כי על מרצה באוניברסיטה, כמי שמשמש דמות חינוכית וציבורית, מוטלת אחריות מיוחדת להתנסח בצורה נאותה ומכבדת, תוך הימנעות מהכללות פוגעניות או שפה המעודדת שנאה, הסתה ואלימות – על אחת כמה וכמה בתקופה רגישה זו”.
אך קבוצת המרצים הזו אינה לבדה במאבק הזה, לצדם מנהלים מאבק גם גופים כמו ארגון 'בצלמו' ותנועת 'אם תרצו' וכן סטודנטים רבים שהתבטאויותיו של בן דניאל צורמות להם ואף מעלות אצלם חשש אישי.
דברים ברוח הזו הביע סטודנט מהמחלקה בה מלמד בן-דניאל, שחשף שסטודנטים דתיים חוששים מהמרצה. הסטודנט הבטיח: "אני לא אשב בשקט בכיתה בזמן שחברים דתיים שלי מפחדים להיכנס". אותו סטודנט, גלעד שקד שמו, דרש מהנהלת האוניברסיטה להמשיך במדיניות שננקטה בעבר, של פיטורי מרצים שהתבטאו באופן פוגעני כלפי קבוצות שונות.
במכתב שהופץ כאמור לכאורה היום, והנו תגובה לדרישות לפעול כנגד בן-דניאל, כתבו חברי סגל: "אנו החתומים והחתומות מטה מביעים שאט נפש מציד המכשפות המתנהל ברשתות החברתיות, בתקשורת וע”י חברים וחברות בסגל מהאוניברסיטה. אנו נחרדים מכך שבאוניברסיטת בן-גוריון יש חברי סגל וחברת סגל הסבורים שהם יכולים להיות גם תובעים, גם שופטים וגם המוציאים לפועל של סתימת פיות, וכי הם סבורים שיש בידם הכוח למנוע מאדם פרנסתו רק בשל דעותיו הפוליטיות המנוגדות לשלהם”.
עוד כתבו כי: "משפטי שדה מאפיינים חברות בהן אין דין ואין דיין, ובעת שהחוק והמשפט בישראל נמצאים תחת מתקפה של הממשלה, הכנסת וגופים המחזיקים בדעות כהניסטיות ופשיסטיות, ראוי שהאוניברסיטה תדבק מעל הכול בשלטון החוק, בלעדיו לא תתקיים דמוקרטיה לא במדינה ולא באוניברסיטה”.
עם זאת, בעוד תומכיו של בן דניאל חוזרים ומדגישים כי לתפיסתם הזעם בציבור נובע ממחלוקת פוליטית עם דבריו, שקד מדגיש כי "דאגו למסגר את פרשת ההשעיה כאירוע של השתקה ורדיפה פוליטית בתוך האקדמיה", אך לטענתו: "זה לא המצב".
הוא פירט רשימת ציטוטים ארוכה מדברי בן-דניאל, שאותם הוא כינה "דוחים בתחום מאוד אפור" ו"כינויי שנאה וגזענות מפורשים". ברשימה נכללו הדברים הבאים: ״בבונים דתיים״, ״דתיים מטונפים״, ״כל הדתיים זה חרא, הציונות הדתית קצת יותר״, ״כמו הנאצים שהם״ (על מזרחים), ״קודם כל אתה ערבי. איזו דת אתה ואיזה מזוזות אתה מלקק זה משני״, ״הציונות הדתית מאוד מגוונת, זה נע בין ממש נאצים שאומרים את זה במפורש, לנאצים שלא אומרים את זה במפורש״. שקד הדגיש כי ישנם "עוד עשרות ציטוטים כאלה".
מכתב תומכיו של בן-דניאל מסתיים בקריאה להנהלת האוניברסיטה: "אנחנו קוראים וקוראות להנהלת האוניברסיטה לא להיסחף לציד המכשפות נגד ד”ר בן דניאל. אנו גאים בהתייצבותכם כנגד הניסיון של גורמים פוליטיים להתערב באמצעות תיקון לחוק המל”ג (״חוק ההשתקה״) בעצמאות האוניברסיטה ובחופש הביטוי, הדעה והמחשבה שבבסיס קיומה, וסמוכים ובטוחים שאתם רואים גם במכתב זה עוד כרסום בערכים חשובים אלה וכי תמשיכו לעמוד כחומה בצורה בהגנה על חופש הביטוי של כולנו”.
בפוסט של שקד מוזכר: "בשנת 2010, המרצה ד״ר ירוחם לויט טען בהרצאה טענות פוגעניות כנגד הקהילה הלהט״בית ופוטר. בשנת 2015 המרצה ד״ר אלי רון קרא להומואים ״חולי מין וסוטים״. בכך סיים את 12 שנותיו באוניברסיטה". יש שתוהים, מה הייתה אז עמדת המתנגדים לפיטורי בן-דניאל כיום...
מאוניברסיטת בן גוריון נמסר ל"מעריב: "כפי שכבר נאמר, האוניברסיטה מגנה ודוחה את דברי ד"ר סבסטיאן בן דניאל והם אינם מייצגים אותה. כל פניה שתתקבל בנושא מהסגל האקדמי או מהסטודנטים תילמד ותטופל לגופו של עניין".