רשות האוכלוסין וההגירה הודיעה בשבוע שעבר על הגדלת מכסת ההיתרים להעסקת עובדים ירדנים בענף המלונאות באזור אילת. ההחלטה התקבלה בעקבות הגידול במספר בתי המלון החדשים שנפתחו בעיר במהלך 2023, ואושרה על ידי מנכ”ל הרשות בהמלצת משרד התיירות.

על פי ההנחיות החדשות, רק בתי מלון חדשים, שאינם מחזיקים בהיתרי העסקה קודמים, יוכלו להגיש בקשה להעסקת עובדים ירדנים. ההקצאה תתבצע לפי מפתח של עובד אחד לכל 21 חדרים, וזאת בכפוף למכסה הכללית המאושרת לענף המלונאות בעיר. בתי מלון קיימים שכבר מעסיקים עובדים ירדנים לא יוכלו להגדיל את המכסה בשלב זה. המועד האחרון להגשת הבקשות נקבע ל-3 באפריל 2025, והן יוגשו דרך אתר האינטרנט של רשות האוכלוסין וההגירה.

לצד היתרונות הכלכליים שבמהלך, ההחלטה מעוררת דאגה בקרב תושבי אילת ואנשי מלונאות בעיר, בעיקר על רקע הפיגוע במעבר גבול אלנבי בספטמבר 2024, שבו נהרגו שלושה ונפצעו נוספים. בעקבות האירוע, גברו הקריאות להפסיק את ההסתמכות הבלעדית על עובדים מירדן ולמצוא חלופות נוספות.

תושבים באילת הביעו חשש מהכנסת כ-2,500 עובדים ירדנים לעיר מדי יום, וטענו כי מדובר בסיכון ביטחוני חמור. אביגייל גד, תושבת אילת, הביעה את חששה מההחלטה: “לא צריך לתת להם להיכנס בכלל, בעיקר בגלל המצב של הגבול וכל התפיסות שיש כמעט כל לילה. כל הזמן מדברים פה על תרחיש של פלישה שעלול להיות פה אם הצבא לא יהיה ערוך או אם לא יהיו כיתות כוננות. אי אפשר לומר שזה לא מלחיץ. הגבול כאן הוא לא ממש גבול – חלקו פרוץ, חלקו חלוד ועקום ובחלקו לא קיים בכלל. לחשוב שעכשיו מוסיפים עוד ירדנים שיכנסו, זה טעות”.

עינת שטקלר, גם היא תושבת אילת, מתארת את תחושותיה: “עובדים הירדנים מהווים חלק חשוב מאוד בשוק העבודה בעיר, במיוחד בתחום המלונאות, אבל לאור המתיחות הביטחונית, ישנה תחושת חשש מצד תושבי אילת ומצד בעלי עסקים. החשש העיקרי הוא אי הוודאות הביטחונית, והאפשרות שיכול להיות כל רגע מצב בלתי צפוי. אני באופן אישי עושה בימים אלו פרויקט אמנות במלון והמפגש עם העובדים הירדנים הוא חלק בלתי נפרד מהשגרה שלי כאן. על פניו, היחסים רגועים, אפילו חביבים – יש איזשהו סוג של נימוס הדדי. תחושת העסקת עובדים ירדנים באילת היא נושא שזוכה לתשומת לב רבה באילת, במיוחד לאור המצב של שלום, אך למרות השיחות השגרתיות והחיוכים, לא מצליחה להימנע מתחושה כבדה שמלווה אותי. יש משהו באוויר, תחושת חשדנות מתחת לפני השטח, כמו איזו תחושת אי-נוחות בלתי מוסברת – ‘כבדהו וחשדהו’”.

בזמנו, בתגובה לחששות הציבור, משרד החוץ הודיע בינואר 2025 כי הוא אינו מתנגד עוד להעסקת עובדים זרים בענף המלונאות באילת ממדינות נוספות מלבד ירדן. עם זאת, במשרד ציינו כי ישראל מחויבת להסכמות הקיימות עם ירדן, הקובעות מכסה של 2,500 עובדים ירדנים בעיר, ולא מתוכנן שינוי במדיניות זו בעתיד הקרוב.

מעיריית אילת נמסר: "במשך שנים, שב ודורש ראש עיריית אילת אלי לנקרי להגדיל את מספר העובדים הזרים ולצמצם את התלות בעובדים מירדן משום הרגישות שקיבלה משנה תוקף מאז פרוץ מלחמת 'חרבות ברזל' וגם משום העובדה שלא נכון בשום תחום להישען על מקור אחד בוודאי כזה שעלול להתברר כלא יציב דיו ולכן נדרש לאזן.

"בקשתו זו של ראש העירייה אושרה בועדה מיוחדת לענייני עובדים זרים בראשות חברת הכנסת אתי עטייה, שאישרה תוספת של 500 עובדים זרים כשלב ראשון במהלך שמטרתו לאזן כאמור בין העובדים מירדן לבין עובדים זרים. ההישענות הקיצונית על עובדים ירדנים בלבד אינה נכונה בוודאי לא בעת הזו, לכן אנו פועלים בנחישות לאישור מכסת עובדים זרים לצד פעולות כמובן מול כוחות הביטחון והשב״כ לכניסה מבוקרת של העובדים מידי יום״.