ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה היום בקריאה ראשונה את הצעת החוק המבקשת להסדיר לראשונה את נושא האומנה בישראל – מסגרת משפחתית חלופית וזמנית לילדים שהוצאו מבתיהם. עד היום לא היו חוקים מעוגנים בחוק בנוגע לתנאים ולפיקוח על משפחות האומנה למרות שישנם כמעט שלושת אלפים ילדים שחיים במסגרת כזו.
כעת קובעת הצעת החוק, שהגישה ח"כ קארין אלהרר, כי אדם המבקש לשמש כאומן יגיש בקשה למשרד הרווחה לקבל רישיון לכך. את הרישיון יקבל רק בתום הכנה והכשרה לתפקיד הכוללת חוות דעת של אנשי מקצוע בדבר הערכת כשירותו. בנוסף הוגדרו תנאי סף – האומן צריך להיות בין הגילאים 25-56, לדעת קרוא וכתוב ולהיות בעל השכלה של 10 שנים, ללא לקות נפשית או התמכרות לסמים או אלכוהול, ושלא עומד נגדו כתב אישום בגין פגיעה בילדים.
בנוסף, שר הרווחה ימנה מפקח ארצי על האומנה, שיבקר בבתי המשפחות במצבים בהם קיים חשד לפגיעה בשלום הילד. כמו כן יוקדם מנגנון קבלת תלונות מילדים שהושמו באומנה תוך שמירה על פרטיותם, והתלונות יועברו לועדת העבודה והרווחה.
ח"כ אלהרר אמרה לאחר הדיון: "סוף סוף יינתן מענה ראוי להורי ולמשפחות האומנה, אליהם התייחסה המדינה עד היום כאנשים שקופים, ללא זכויות, סמכויות או מעמד משפטי. הצעת החוק מעגנת את ההערכה שרוחשים כולנו לאלה המספקים בית חם לילדים בשעתם הקשה, ומספקת הגנה ואוזן קשבת לילדים".