על המדרכה של בולוואר הוסמן, בפתח החנויות הגדולות המקושטות להפליא בתקופת החגים, צועדת חוליית חיילים בנשק שלוף ובהבעה נחושה. עוברי האורח שנדחקים מסביב מקפידים לפנות להם מסלול חופשי. "אנחנו  פוקחים עין על כל מי שיכולה להיות לו התנהגות מוזרה כלפי החיילים", קובע הסמל. בשוק חג המולד שבחלק התחתון של שדרות שאנז אליזה מסתובב קהל עליז של צרפתים ותיירים שקונים מכל הבא ליד ולוגמים יין חם.



בימים האחרונים , מתלוננים המוכרים, היה זרם המבקרים קצת יותר דליל. "לא ניתן לפיגועים להרוס לנו את שמחת החג, אבל ברור שזה מפחיד. צריך לפקוח עין", אומרת סוזן, תושבת פרבר אלגנטי במערב פריז שחוזרת, לדבריה, לשוק כל שנה. הפעם היא מעיפה מבט חשדני בגבר לא מגולח שנראה טיפה זרוק מדי. מתברר שמדובר בתייר ספרדי.



טרור או לא טרור? "מניעים דתיים" או סתם טירוף? שלטונות צרפת ואמצעי התקשורת היו עסוקים במהלך  השבוע המדמם שקדם לחג המולד בניסיונות להגדיר את סדרת האירועים האלימים שנפלה עליהם לפתע, כאילו שהמילה או ההגדרה הנכונה יסירו את הכישוף ויגרשו את השדים. בימים האחרונים נאלצה צרפת להתמודד בקצב יומיומי עם סוגי פיגועים שלא היו מוכרים לה עד כה ושהפכו בארץ, למרבה הצער, למטבע לשון מוכר: פיגוע דקירה ופיגועי דריסה. ביום שישי שעבר הפיץ  ארגון המדינה האסלאמית דאעש, אויבה הרשמי של צרפת בעיראק, סרטון וידיאו שבו קורא פעיל צרפתי של דאעש למוסלמים בצרפת "לפוצץ את צרפת", ואם אין בידיהם נשק חם - לתקוף את  ה"כופרים" בסכינים או לדרוס אותם ברכב. למחרת זה התחיל.

ביניים: "טירוף מיסטי" 
 
בשבת שעברה אירע פיגוע דקירה בתחנת משטרה בעיר הקטנה ז'ואה לה טור, ליד העיר טור באזור הטירות של נהר הלואר. בשעות אחר הצהריים, כשהתחנה הייתה סגורה, הגיע צעיר שחור עור שצלצל בעקשנות בפתח. הוא תקף את השוטרים שפתחו לו את הדלת בעזרת סכין שהוציא מתרמיל גב, קרא "אללה אכבר", פצע באורח קשה שוטר שהיה בדלפק הקבלה, לאחר שניסה לשסף את גרונו ופגע בו, בסופו של דבר, באוזן ובפנים, פצע שני שוטרים נוספים  ואז נורה למוות ביריות  של שוטרת ואחריה שוטרים נוספים. השוטרת, נמסר, שרויה בהלם. 
 
הצעיר שעמד מאחורי פיגוע הדקירה, ברטראן נזוהאבויאנו, בן 20, הוא אזרח צרפתי יליד בורונדי שהתאסלם לפני שנתיים וחצי , שינה את שמו לבילאל, התבודד מסביבתו ובחשבון הפייסבוק שלו הוסיף את דגל דאעש. מכריו העידו כי הודיע על כוונתו לצאת להתנדב לשורות דאעש בסוריה, כפי שעשה אחיו, שנמצא עכשיו בבורונדי ונעצר שם לחקירה.

הוא היה מוכר למשטרה כמי שעבר עבירות פליליות  שונות, אך לא נרשם כחשוד בטרור, ועתה נבדקת הסיבה לכך. שר הפנים ברנרד קזנב, שעשה השבוע בהבעה כאובה מאות קילומטרים הלוך ושוב בין אתרי הפיגועים השונים, מיהר למקום כדי להדגיש כי השוטרים פעלו מתוך הגנה עצמית לנוכח טענות אפשריות לגבי השימוש בנשק על ידם. אחותו של המפגע נעצרה לחקירה ושוחררה, וחקירה רשמית נפתחה בבית הדין לענייני טרור בפריז.


זירת פיגוע הדריסה בצרפת. צילום: רויטרס
 
למחרת, בשעת ערב של יום ראשון, על מדרכות מרכז העיר דיז'ון, בירת חבל בורגון עתיר היין (והחרדל) במזרח המדינה, דרס נאסר ב', בן 40 לבוש ג'לבייה, 13 אנשים ופצע שישה מהם באורח קשה. הוא עלה על המדרכות ודרס שוב ושוב לא פחות מחמש פעמים במשך חצי שעה עד שנעצר. "זו הייתה פעולת יחיד ולא פיגוע טרור", מיהרה למסור התובעת הכללית של העיר. האיש לא השתייך לארגון טרור, אלא  לקה ב"טירוף מיסטי" והיה בטיפול פסיכיאטרי, כולל אשפוזים תכופים - 157 ביקורים אצל הפסיכיאטר ליתר דיוק - זה 13 שנים. לפיכך הוא הואשם בניסיון לרצח מכוון, והחקירה תיערך על ידי בית דין פלילי רגיל. 
 
לדברי התובעת, הדורס, בן לאב אלג'יראי ואם מרוקאית שהתגורר עם הוריו, החל ללבוש ג'לבייה רק לפני שבוע והעיד כי רצה לפגוע בנציגי השלטון, שוטרים וחיילים, וכשלא הצליח החליט לדרוס עוברי אורח. הוא צעק "אללה אכבר", לדבריו, כדי "להוסיף לעצמו אומץ ולחסל כל הרהור ביקורתי". כשנתפס טען כי "רצה לנקום את מותם של ילדים פלסטינים". בחקירה טען כי בעקבות תוכנית לחג המולד בטלוויזיה רצה לנקום דווקא את העוול שנעשה לילדים הצ'צ'נים. שום הסבר לא ניתן איך הותר לו להחזיק במצבו רישיון נהיגה ולהמשיך בעבודתו הציבורית כמטפל בנכים. הנשיא הולנד ביקש מהצרפתים להפגין ערנות, "אבל לא להיתפס לפניקה", וטס לביקור באיים הצרפתיים המרוחקים סאן פייר ומיקלון בצדו השני של האוקיינוס האטלנטי.
 
ביום שני בערב עברה הסדרה השחורה למערב, לנאנט, בירת אזור ברטן. נהג רכב מסחרי לבן פרץ לכיכר מרכזית בעיצומו של שוק חג המולד שבו הצטופפו אלפי אנשים ודרס עשרה מהם עד שהתנגש בדוכן לממכר יין ונעצר. לדברי עדים, הוא שלף סכין גדולה ודקר את עצמו לא פחות משבע פעמים בחזהו, לפני שהוצא מרכבו והועבר לבית חולים. לדברי כמה עדים, הוא קרא, כמו קודמיו, "אללה הוא אכבר". לפי החוקרים, לצדו נמצא פנקס שבו רשם חוויות מבולבלות.
 
למחרת הודיעה התובעת הכללית של נאנט על מותו של צעיר בן 25 שנפגע בפיגוע הדריסה. חמישה נפגעים עדיין היו מאושפזים בבית החולים, ואיתם מבצע הפיגוע שניסה להתאבד, אך חייו אינם בסכנה. הוא לא נחקר בינתיים, כמובן. שמו של הדורס, בן 37, הוא סבסטיאן סארון. לא בדיוק שם מוסלמי, ולטענות שקרא "אללה הוא אכבר" לא נמצא ביסוס. לדברי התביעה, לא נמצא עליו כל חומר "בעל אופי דתי". בפנקסו רשם שהוא שונא את החברה ושבני משפחתו הסגירו אותו לשירותים החשאיים. סימני מחלת הרדיפה הופיעו אצלו "לפתע בשבועות האחרונים". "מדובר במעשה של אדם מבודד על רקע מצבו הנפשי", קבעה התובעת כמו עמיתתה בדיז'ון.
 
אך למרות שקבע מצדו ששלושת הפיגועים של השבוע הם בעלי אופי שונה ואינם קשורים ביניהם, הודה ראש הממשלה מנואל ולס כי דאגת הציבור מוצדקת וכי גם המעורערים בנפשם מושפעים מן האווירה הכללית, מהתמונות בתקשורת ומן התעמולה של "גורמים עוינים". "אנחנו רוצים להגן על הציבור ולהרגיע אותו", הבטיח ולס. בהוראת הנשיא שהמשיך בביקורו מעבר לים, הוא כינס ישיבה מיוחדת של הקבינט הביטחוני, שבה הוחלט על שיגור כוחות צבא של כ־300 חיילים נוספים לרחובות הערים הגדולות ולנקודות מפתח כמו תחנות רכבת והתחבורה הציבורית, שיעלו את מספרם ליותר מאלף.

שמירה מיוחדת תופקד על החיילים, השוטרים והכבאים עצמם המהווים מטרה מרכזית למפגעים הפוטנציאליים. בישיבה שמעו הנוכחים גם את דיווח שרת הבריאות על מצב הטיפול בחולי הנפש, שהתרבו כל כך בסוף השנה. לדברי פסיכיאטרים שהפכו למרואיינים מבוקשים, תקופת הכריסמס היא תקופה מועדת לפורענות בכל הנוגע לדיכאון ולבעיות נפשיות. המסר שאותו ביקשו ולס והולנד לשדר לציבור היה: "זהירות, אחדות לאומית ונחישות". "צרפת לא תניח שיפחידו אותה. יש להתאחד סביב עקרונות הרפובליקה", הצהיר הולנד. ביום ראשון,כדי להוכיח שהעסקים כרגיל, הוא קפץ , כאחד הפריזאים,לקנות מתנות לחג בחנות ספרים ליד כיכר מונפרנס ועורר שם מהומה לא קטנה.

פיצוץ חזק
 
עבור הקהילה היהודית באו אירועים אלה בעיצומו של חג החנוכה, וההתנהגות המומלצת הייתה שלא להבליט יתר על המידה את הפרופיל על רקע הפיגועים המכוונים נגד צרפת כולה. אבל הוועד נגד אנטישמיות, שמרכז  את המידע על כל תקרית המדווחת על ידי  אנשי הקהילה היהודית, הודיע כי אלמונים ירו בליל שני לעבר בית הכנסת דן בן יוחאי ברחוב דנז'ון ברובע ה־19בצפון פריז, שבו חיים יהודים ומוסלמים רבים. רק רב בית הכנסת נועם לוסקי ועוזרו היו אותה שעה במקום, והירי כוון לחלון משרד בית הכנסת שהיה החדר המואר היחיד.

חוקרי המשטרה מצאו סימני פגיעת כדורים בשמשת המשרד והעריכו שמדובר בכדורי סרק או ברובה אוויר "רב־עוצמה". לדברי הרב לוסקי, במועדון בצדו השני של בית הכנסת, שאינו פונה לרחוב, היו באותה שעה עוד כמה אנשים שעסקו בלימוד תורה, אבל היורים לא יכלו להבחין בהם. הוא הוסיף גם כי שמע פיצוץ חזק ושברי זכוכית עפו למשרד. 
 
הוועד נגד אנטישמיות קרא לשלטונות לעשות הכל לגילוי מבצעי פיגוע זה ותקריות אנטישמיות אחרות שמספרן אכן עלה, על פי המדווח, בימים האחרונים, על רקע הפיגועים הגדולים שמיקדו את תשומת הלב הציבורית. רשויות הביטחון הצרפתיות פנו, כך נמסר,למוסדות היהודיים וביקשו מהם לנקוט משנה זהירות בגלל התראות שלפיהן מעשי הטרור ה"מבודדים", כמו אלה שהיו השבוע, עלולים להיות מופנים גם נגד מתפללים שיוצאים מבית הכנסת או באירוע אחר, גם אם מדובר במבצעים מעורערים בנפשם ולא בטרוריסטים אסלאמים. אלא שבקהילה היהודית מתלוננים כי עיקר אמצעי הביטחון נדרשים מהם עצמם, בלי שהמדינה תקצה כוחות גדולים יותר לשמירה. 
 
"צרפת תמשיך להילחם בגזענות ובאנטישמיות", אמר הנשיא הולנד. ראש הממשלה ולס הודיע גם הוא, אחרי ישיבת הקבינט, על הגברת המלחמה באנטישמיות והפעלת חוקים חדשים נגד אתרים אסלאמיסטיים ואנטישמיים באינטרנט. בינתיים נמסר על אדם שברשותו סכין ושני רובים, שנעצר ליד השוק המרכזי של עיר הקיט קאן בריביירה הצרפתית, אך לדברי אמצעי התקשורת המקומיים, לא מדובר, ככל הנראה, באירוע טרור.
 
עוד לפני שובו לפריז לחגוג עם אזרחיו הלחוצים את חג המולד, מצא הנשיא הולנד את הנוסחה האופטימלית להגדרת רצף הפיגועים. "האירועים אינם קשורים ביניהם", אמר, "אבל  הם בו־זמניים". גורמים מוסלמיים רשמיים סירבו להתייחס לאירועים שבהם היו מעורבים בני דתם ואמרו כי הקהילה אינה חייבת להתנצל בשם אנשים שביצעו את מעשיהם בתור יחידים. מנהיגת הימין הקיצוני מרין לה פן, שהחשש מעליית כוחה הוא גורם נכבד להתפתלויות הסמנטיות של דוברי הממשל, גינתה מצדה את המהירות שבה פסלו השלטונות את  הגדרת הטרור: "יותר מדי מטורפים מבודדים לכאורה ביצעו מעשי רצח בצרפת. יש גם טרור של יחידים".