סערת שחיתות מעיבה על ממשלת טנזניה: הנשיא ג'קאיה קיקווטה הדיח את שרת הקרקעות והדיור פרופ' אנה טיבייג'וקה אחרי שקיבלה סכום של מיליון דולר מאיש עסקים. קודם לכן, התפטר התובע הכללי פרדריק וורמה אחרי שנטען כי התיר העברת כספים שנויה במחלוקת לחברת אנרגיה. 



פרופ' טיבייג'וקה, שבעבר הייתה מנהלת תוכנית ההתיישבות של האו"ם, טענה כי 1.6 מיליארד שילינג (כמיליון דולר), שהופיעו בחשבונה והגיעו מאחד הבעלים של חברת האנרגיה הפרטית IPTL, יועדו לבית הספר שעבורו היא מגייסת התרומות הראשית. 
 
אולם הנשיא קיקווטה לא קיבל את גרסתה של טיבייג'וקה והחליט לפטר אותה. "מה שהשרה עשתה היה מנוגד לאתיקה של עובד ציבור", אמר. "כיצד יכול מישהו לאפשר שכל הכסף הזה יופקד בחשבון הפרטי שלו על ידי איש עסקים". 
 

פיטוריה הגיעו ימים אחדים אחרי שהתובע הכללי נאלץ להתפטר בשל לחץ של חברי פרלמנט שתבעו לדעת מדוע אישר להעביר סכום של 202.9 מיליארד שילינג מכספי המדינה לטובתה חברת האנרגיה "טנזניה פתרונות חשמל פאן אפריקאיים", הבעלים של IPTL. וורמה הכחיש מעורבות בפרשה, אולם הבהיר כי החליט לפרוש לנוכח הפגיעה באווירה הפוליטית במדינה. 
 
במקביל, נמשכת החקירה בדבר טענות כי שר האנרגיה סוספטר מוהונגו ומנכ"ל המשרד אליקים מסווי גם מעורבים בפרשה. "גורלו של מוהונגו ייקבע בימים הקרובים אחרי שאקבל דוח חקירה", אמר הנשיא.
 
הפרשה מהווה אקורד סיום עצוב לעשר שנות כהונתו של קיקווטה, אשר נבחר בשנת 2005 כשהוא מבטיח להילחם בשחיתות במדינה. קיקווטה אמור לעזוב את התפקיד אחרי הבחירות לנשיאות, שייערכו בשנה הקרובה. 12 תורמות, בהן יפן והבנק העולמי, השהו את הסיוע לממשלה בדאר א-סלאם עד לסיום החקירה. 
דרום אפריקה: טעות בסיסית
לבני הדודים, בלייד אוליפנט וקגוטטסו אוליפנט, ממחוז לימפופו שבצפונה של דרום אפריקה היה רעיון נהדר שיאפשר להם להתחמק מפשע שעמדו לבצע, אבל לרוע מזלם, דווקא הרעיון היצירתי הוא זה שהביא בסופו של דבר ללכידתם. 
 
בלייד (26) וקגוטטסו (27) חשודים כי גנבו פרה מהעיר מהוולרנג וניסו לברוח מהמקום באמבולנס, שקיוו שיאפשר להם להסתיר את עקבותיהם ויסיר מהם כל חשד. אבל המשטרה דווקא הצליחה לאתר אותם בתוך זמן קצר. 
 
"השניים הכניסו פרה לתוך אמבולנס בבעלות פרטית, אבל הם שכחו את העובדה שהוא היה מסומן וקל לזיהוי", אמר בריגדיר הנגווני מולאודזי ממשטרת לומפופו. "חברי הקהילה יצרו קשר עם המשטרה שהקימה במהירות מחסום דרכים, שבו השניים חשבו שלא יעצרו אותם כי הם היו עם סירנות מהבהבות". 
בית המשפט החליט לשחרר את צמד העבריינים הקטנים עם אזהרה, אבל דרש מהם לשוב ב-15 בינואר לדיון נוסף. הפרה בינתיים שבה לבעליה אחרי שזיהה אותה בעת ששהתה באחריותה של האגודה המקומית למניעת התעללות בבעלי חיים. 
 
"לפעמים פושעים עושים את זה קל מדי עבור המשטרה", סיכם בריגדיר מולאדזי. "השניים הפרו חוק בסיסי עבור כל פושע – אל תשאיר מאחור משהו שיכול לזהות אותך". 
בורקינה פאסו : מחפשים צדק
האם המהפכה העממית בבורקינה פאסו תביא לפתרונה של אחת התעלומות הגדולות בתולדותיה של המדינה – מי אחראי למותו של המנהיג הנערץ תומס סנקרה, שנרצח בנסיבות בלתי ברורות בהפיכה צבאית ב-1987?
 
ב-31 באוקטובר האחרון, אחרי ימים אחדים של הפגנות המוניות, שבמהלכן גם הוצת הפרלמנט במחאה על כוונתו של הנשיא בלייז קמפאורה לשנות את החוקה על מנת שיוכל להתמודד פעם נוספת על התפקיד, התפטר הנשיא שכיהן מאז 1987. 
 
השם הבולט שנישא בפי המפגינים היה של תומס סנקרה, קצין הצבא שעלה לשלטון ב-1983 ובארבע שנות כהונתו קידם רעיונות מרקסיסטיים, את מעמד הנשים וצדק חברתי. הוא אף שינה את שמה של המדינה מוולטה עילית לבורקינה פאסו (ארץ האנשים ההגונים). כעבור ארבע שנים נרצח סנקרה ואת מקומו תפס בן בריתו לשעבר, קמפאורה. 
 
השבוע התכנסו מפגינים בבית הקברות שבו טמון סנקרה והציבו עליו מטאטאים. "למטאטא יש משמעות סמלית עבור קבוצות אתניות מסוימות מאחר שהוא מבקש מהאדם המת להצביע על מי שהרג אותו", הסביר הראפר סמוקי, אחד ממייסדי קבוצת "מטאטא האזרחים", שהייתה בין מובילות המחאה נגד הנשיא המודח.
 
"זו קריאה לפתיחה מחודשת של חקירת מקרה המוות של סנקרה", אמר סמוקי בעצרת. "הצלחנו בצעד הראשון לעבר הניצחון. כעת אנחנו בשלב השני – למען הצדק. השלב השלישי יהיה שיקום שמו של סנקרה והפצת רעיונותיו". 
 
"אנחנו רוצים לדעת מה התרחש ב-15 באוקטובר 1987", אמר שותפו של סמוקי, מוזיקאי הרגאי סמס'ק לה ג'ה, לערוץ "פראנס 24". "למה קטעתם את התקווה שלנו?".
 
הנשיא הזמני מישל קפנדו הבטיח לחקור אם השרידים שבקבר הם אכן של סנקרה, וזאת אחרי שמשפחתו של המנהיג לשעבר טענה כי לא הארון שלו הוא שהוטמן במקום. "המקרה ייפתח מחדש והצדק ייעשה", אמר. 
ניגריה:  כספי המריבה
15 שנה אחרי שקרוב ל-2,500 מתושבי העיירה אודי שבדרום ניגריה נהרגו מירי חסר אבחנה של כוחות הצבא, שוב הופך היישוב לזירת קרב, הפעם בין התושבים על רקע כספי הפיצויים שהממשלה נדרשה לשלם. 
 
ב-20 בנובמבר 1999 תקפו כאלפיים חיילים עם פגזים את העיירה אודי, שבה התגוררו 15 אלף בני אדם, אחרי שחמושים הרגו 12 שוטרים. לפי נתונים בלתי רשמיים, מניין הקורבנות עמד על 2,483, אולם הממשלה טענה כי רק 43 תושבים איבדו את חייהם. 
 
במשך שנים טען צבא ניגריה כי אנשים רק הגיבו למארב וכי הם הגנו על נכסים של חברת נפט שפעלה באזור. אולם בשנה שעברה קבע בית המשפט כי הממשלה הפדרלית של ניגריה צריכה לשלם פיצויים של 37.6 מיליארד ניירה (כ-200 מיליון דולר). 
 
כמו בפעמים רבות, שבהן הוכח שהכסף עלול להוביל למריבות במשפחות הכי טובות, גם באודי גרמו כספי הפיצויים לקרע בין התושבים אחרי שנים ארוכות שבהן הפגינו עמדה מאוחדת מול הרשויות. בחודש שעבר העבירה הממשלה סכום ראשוני של 15 מיליארד ניירה, אולם התברר כי 40% מתוכם – 600 מיליון ניירה – עברו ישירות לידיהם של חברי קונסורציום של עורכי דין שסייע לקהילה במאבק המשפטי הממושך. 
 
השבוע תקפו צעירים זועמים עם מצ'טות את סגן מנהיג הקהילה המקומית הצ'יף אביטימי קרוירו ובכירים נוספים והאשימו אותם כי הם העלימו את הכספים. גורמים מקומיים סיפרו כי חלק מהבכירים ברחו מהעיירה מחשש לחייהם ובעקבות זאת הוזרמו כוחות משטרה גדולים לאזור. 
 
לפי הדיווחים בתקשורת המקומית, הצעירים גם הגיעו לאתר הקבורה של קורבנות הטבח והטילו קללות על מי שלטענתם אחראים להפנייתו של הכסף לעורכי הדין. 
 
"מה שהיה אמור לעזור לפיתוח של הקהילה שלי הציב אותנו כעת אחד נגד השני", אמר בצער פרייה בראון, לשעבר יו"ר מועצת הצעירים של מדינת ביילסה, בה נמצאת העיירה אודי.