נשים נרתעות מלשאוף להרוויח כסף ומלהיות המפרנסות העיקריות בבית, כך עולה ממחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה. עוד מצא המחקר כי נשים מעדיפות לבצע משימות רבות במקום עבודתן ללא תמורה וללא קבלת קרדיט, דבר שגברים כמעט לעולם לא יעשו.
״המנגנון התרבותי בארץ מכתיב מצב שבו נשיות מזוהה עם טיפול״, מסבירה ד״ר עמליה סער, ראש החוג לאנתרופולוגיה באוניברסיטת חיפה, שערכה את המחקר בעשר השנים האחרונות, ״לכן, נשים מוותרות מראש על תחרותיות ועל אסרטיביות. במצב כזה, נשים ניגשות למשא ומתן על מקום עבודתן מעמדה נחותה, מתנצלת ומוקירת תודה על שבכלל מסכימים להעסיק אותן״.
במשך עשור ביצעה החוקרת תצפיות וראיונות עומק עם נשים ישראליות. במחקר התברר כי הנשים, למרות רצונן להשתכר ולהרוויח, מפחדות להעמיד דרישות כספיות, ויותר מכך - מפחדות ולא מעוניינות להיות המפרנסות העיקריות. לדברי ד״ר סער, התנהגות זו נובעת מתהליכי סוציאליזציה. ״תפקידה הטבעי של האישה אינו להיות המטפלת, אך החוזה המגדרי שנוצר כאן מכתיב שהאחריות הראשונית של הנשים היא טיפול וקיום הבית, ושל הגברים - פרנסה. במציאות כזאת, הנשים מתעלות את החרדות שלהן לשלום הילדים והבית, לעומת החרדות המרכזיות של הגברים, שהן כלכליות. שוק העבודה הוא שוק תובעני, וכשפרנסת הבית הופכת להיות אחריות משנית, נוצר חוסר מוטיבציה מראש״, אומרת ד״ר סער.
דעה: לא הגיוני שנשים מרכינות ראש/ עו"ד תמי אולמן
קשה לי מאוד לקבל את הקביעות של המחקר הזה. דווקא לי, כעורכת דין שבאה מהתחום הפלילי שאינו קל גם לגברים. דווקא לי, שנאלצתי בצעירותי - כשלא היו עורכות דין בתחום - להתמודד מול כל העולם, כולל המשטרה, הפרקליטות והעבריינים, ובכל זאת הצלחתי, קשה מאוד לקבל את הדברים כפשוטם. אני לא מצליחה לקבל את העובדה שנשים מרכינות ראש ואומרות 'אנחנו נולדנו לגדל ילדים, אנחנו לא צריכות קריירה מרשימה, הבעל ישיג את הקריירה ויהיה המפרנס העיקרי, ואנחנו נרוויח מעט, נתקדם מעט, ונהיה עם הילדים'. זה לא הגיוני בעיניי.