לראשונה במערכת החינוך: תוכנית להפחתת עישון ולגמילה של בני נוער מסיגריות. התוכנית היא מיזם משותף של המינהל לחינוך התיישבותי ופנימייתי במשרד החינוך ושל קופת חולים מאוחדת, והיא מיועדת לתלמידים בפנימיות ובכפרי נוער.
מדובר בפיילוט שהחל לפני כשנתיים בשלושה כפרי נוער, והשנה התוכנית הורחב ה ל־11 כפרי נוער ומשתתפים בה כ־130 תלמידים. מנתוני המינהל עולה כי רוב התלמידים הפחיתו באופן ניכר את העישון והיתר נגמלו מעישון - חלקם באופן זמני וחלקם מתמידים עד היום.
כחלק מהתוכנית, מנחים מקצועיים של קופת חולים מאוחדת בתחום ההתמכרויות נפגשים עם התלמידים פעם בשבוע במשך כחודשיים. חלק מהמפגשים קבוצתיים וחלקם אישיים. נוסף לכך המנחים משתפים את אנשי הצוות החינוכי בכפרי הנוער בתהליך. חלק מאנשי הצוות אף מצטרפים לתהליך הגמילה במקביל לתלמידיהם.
״עישון סיגריות בקרב בני נוער היא תופעה מדאיגה, במיוחד לנוכח העובדה שגיל התחלת העישון הולך ויורד", הסביר מנהל המינהל לחינוך התיישבותי ופנימייתי במשרד החינוך, ד"ר בני פישר, "לכן לצד תוכניות המניעה יזם המינהל תוכנית להפחתה וגמילה של תלמידים מעישון סיגריות. זה תהליך מורכב שנוגע ברבדים עמוקים יותר הקשורים במניעים לעישון, כמו דימוי אישי, חיזוק המסוגלות העצמית ורצון להיות מקובל חברתית באמצעות העישון. אנו מתייחסים גם אליהם במסגרת התוכנית".
"זיהינו שבמסגרת התומכת של הפנימייה קל יותר לתלמידי ם לשמר את תוצאות התהליך, וכשהם חוזרים לבית הוריהם, יותר קשה להם. עם זאת, גם אם התלמידים לא נגמלו כליל מעישון, רבים מהם מצליחים להפחית את כמות העישון - וזהו הישג לא מבוטל", הדגיש הממונה על התנהגויות מסכנות במינהל רון פרייזלר. לדבריו, חשוב לתפוס את המעשנים החברתיים, שמתחילים לעשן סיגריה מדי פעם בגלל החבר'ה, לפני שהם מתמכרים לעישון.
תלמיד בכיתה י"ב מכפר הנוער קציני ים אשדוד שהשתתף בפיילוט סיפר: "התחלתי לעשן בגיל 13 בגלל ההשפעה של החבר'ה בשכונה. רציתי להפסיק לעשן בגלל שזה עלה לי הרבה כסף וכי אני אוהב לעשות ספורט. בעקבות התוכנית הפסקתי לעשן במשך כשנה וחצי".
הדס סרודי (29) מדריכה בכפר הנוער קציני ים אשדוד החלה תהליך גמילה במקביל לחניכים שלה. לדבריה, "התלמידים אמרו לי 'אם אנחנו יכולים למה את לא מסוגלת לעשות את התהליך הזה?' השאלה הזאת נתנה לי מוטיבציה להתחיל תהליך של גמילה למען הבריאות ובעיקר כדי לתת דוגמה אישית לחניכים שלי".