היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין החליט לסגור היום (חמישי) את תיק החקירה הפלילית נגד ראש להב 433 במשטרה ניצב רוני ריטמן. היועמ"ש טען כי לנוכח הממצאים שעלו מהחקירה ושהונחו בפניו לא נמצא ראיות מספיקות המצדיקות להמשיך בהליך הפלילי ולהגיש כתב אישום כנגד ניצב ריטמן וזאת בין השאר בהתייחס למשך הזמן שחלף מאז בוצעה לכאורה העבירה כפי שנטען בתלונתה של הקצינה ובשל כשל מסוים בראיות.
ההודעה על ההחלטה נמסרה למפכ"ל המשטרה רוני אלשייך, לבאה כוחה של המתלוננת עורכת הדין אפרת נחמני בר ובאי כוחו של ניצב ריטמן, עורכי הדין אייל כהן, אופיר שטרסנוב וירון לונדון.
ההודעה על ההחלטה נמסרה למפכ"ל המשטרה רוני אלשייך, לבאה כוחה של המתלוננת עורכת הדין אפרת נחמני בר ובאי כוחו של ניצב ריטמן, עורכי הדין אייל כהן, אופיר שטרסנוב וירון לונדון.
כזכור, ריטמן הוצא לחופשה כבר לפני יותר מחודש לאחר שבמח"ש פתחו נגדו בחקירה בחשד לביצוע מעשה מגונה והטרדה מינית בקצינת משטרה בדרגת רפ"ק כיום, באירוע שהתרחש לטענתה לפני כחמש שנים.
"עלילה שנרקמה"
עוד בראשית החקירה טען ריטמן כי מדובר בעלילה שנרקמה סביבו וכי מי שעומד מאחוריה הוא תנ"צ גיא ניר, ראש חטיבת המודיעין במשטרה אשר דו"ח ביקורת העלה חשדות כבדים להתנהלותו. ריטמן נעתר פעם אחר פעם לבקשת המפכ"ל להאריך את חופשתו וההודעה על סגירת התיק תאפשר לו ככל הנראה לשוב לעבודה.
היועמ"ש הנחה על סיום ההליך הפלילי וציין כי בשל חלוף הזמן גם ההליך המשמעתי אינו קביל - אולם העביר אל המפכ"ל רנ"צ אלשייך את חוות דעתו כדי שזה יבחן ויקבל החלטות כיצד לנהוג עם ניצב ריטמן במישור המנהלתי בשל חלקו בפרשה.
לאור חוות הדעת ועמדת היועמ"ש יצטרך עתה המפכ"ל לאחר שיקבל את חומר החקירה ואת חוות דעתו של היועמ"ש לבחון את המשך שירותו של ניצב ריטמן במשטרה בכלל ובתפקידו כראש להב 433.
בהודעה שפרסם משרד המשפטים נכתב בין השאר כי היועמ"ש וינשטיין קיבל את עמדת פרקליט המדינה שי ניצן בנושא האמור שבחן את מכלול הראיות וחומר החקירה ומצא כי "נסיבות המקרה בכללותן, כפי שעולה מהראיות, אינן מתאימות לניהול הליך פלילי".
עוד כתבו במשרד כי "מסקנה זו מבוססת בעיקרה על טיבם של המעשים שנעשו לכאורה על ידי ניצב ריטמן, כפי שהם נלמדים מבחינת מכלול חומר הראיות שנאסף, ועל הזמן שחלף מאז מועד התרחשותם הנטען (לפני כחמש שנים). חלוף הזמן אף גרם לכך שחלק מההטרדות המילוליות שנטען לקיומן התיישנו. נלקחו בחשבון גם פער הדרגות הממשי שבין ניצב ריטמן (שדרגתו באותה עת היתה תת ניצב) לבין הקצינה המתלוננת, וכן שאר הנסיבות לחומרה, אך מכלול הנסיבות, לרבות בעיות מסוימות במסכת הראייתית, הוביל למסקנה שפורטה לעיל".
"במצב דברים רגיל, היה היועץ המשפטי לממשלה שוקל להמליץ על הליך משמעתי בגין אירועים שכאלה, אלא שהליך משמעתי בפרשה זו התיישן", סיכם היועמ"ש.
פרקליטיו של ניצב רוני ריטמן, עוה"ד איל כהן, אופיר סטרשנוב וירון לונדון מסרו בתגובה: "אנו שמחים ומברכים על החלטת היועץ המשפטי לממשלה. למן הרגע הראשון הכחיש ניצב ריטמן לחלוטין את המיוחס לו, וטען שכל החשדות שהוטחו בו אינם מאופיו ואינם ממנהגו, אלא שמדובר בקנוניה שנרקמה כנגדו. ההחלטה היום היא הוכחה כי האמת סופה לצוף לפני השטח. ניצב ריטמן מצפה כעת לשובו לתפקידו בהקדם".
עוד מסרו פרקליטיו של ריטמן: "משוכנעים אנו שאין מקום לנקיטת הליך פיקודי כלשהו כנגד ניצב ריטמן שכן מדובר בבדלי עדויות חסרות ערך ומשקל משולבות בקטעי רכילות ודמיון. המניע של המעלילים, כפי שהוכח, היה נסיון למלט עצמם מאימת הדין. לפיכך, אחת היה דינו של תיק זה – להיסגר".
מסע תופת
עורכת דינה של המתלוננת, אפרת נחמני בר, מתכוונת להגיש עתירה לבג"צ על ההחלטה. לדבריה, "המתלוננת נחושה בדעתה לא להשלים עם ההחלטה ולהשמיע אותה במקומות נוספים. פניתי כבר בשמה ליועץ המשפטי לממשלה במכתב נוקב שבו ביקשנו לדעת האם העובדה שיש מתלוננת נוספת שחוששת להעיד עמדה בפניו בעת קבלת ההחלטה". נחמני בר עוד הביעה תמיהה על "חקירת הבזק החלקית".
מקורביה של המתלוננת הוסיפו לאחר שיחה עמה: "ההחלטה לפתוח בחקירה היתה החלטה אישית של היועמ"ש כשמלוא התלונה היתה מפורטת בפניו. לא יעלה על הדעת שלאחר שבחר להשליך אותה למסע התופת שבו היתה נתונה, נזכר שהדברים לא חמורים מספיק כדי להגיש כתב אישום".