ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה היום (שני) לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק של ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) ואחרים, המבקשת להסדיר בחקיקה ראשית את נושא האומנה בישראל (מסגרת משפחתית חלופית וזמנית לילדים שהוצאו מבתיהם). זאת לצורך הבטחת שלומם של הילדים והשמתם המיטבית. זו הפעם הראשונה שמעמד ילדי האומנה ומשפחות האומנה מוסדר בחקיקה ראשית.
בתום ההצבעה, ולאחר עשרות דיונים בהצעת החוק, אשר החלו בכנסת הקודמת, אמרה ח"כ אלהרר: "זהו יום מרגש מאוד עבורי. סוף סוף יינתן מענה ראוי לילדי האומנה, להורי האומנה ולמשפחות הביולוגיות. המדינה התייחסה עד היום להורי האומנה כאנשים שקופים, ללא זכויות, סמכויות או מעמד משפטי. הצעת החוק מעגנת את ההערכה שרוחשים כולנו לאלה המספקים בית חם לילדים בשעתם הקשה, ומספקת הגנה ואוזן קשבת לילדים".
ממלא מקום יו"ר הוועדה ושר הרווחה לשעבר, ח"כ מאיר כהן (יש עתיד), הביע התרגשות גם הוא וביקש להודות לנציגי ההורים האומנים והביולוגיים שהשתתפו בדיונים האינטנסיביים וסייעו להשלמת החקיקה. מנכ"ל המועצה הלאומית לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, אמר: "זהו יום חג לילדי האומנה. כבר 17 שנה שמנסים להעביר את החוק הזה".
אחריות המדינה
כזכור, במסגרת החוק מוסדרות זכויות הילד, זכויות וחובות המשפחה האומנת והמשפחה הביולוגית ואחריות המדינה. הצעת החוק קובעת כי אדם המבקש לשמש הורה אומנה יגיש בקשה למשרד הרווחה לקבל רישיון לאומנה. הרישיון יינתן רק לאחר שעבר הכנה והכשרה לתפקיד, תינתן חוות דעת של אנשי מקצוע בדבר הערכת כשירותו, הוא יודע קרוא וכתוב ובעל השכלה של עשר שנים לפחות, אין לו לקות נפשית, לא עומד נגדו כתב אישום בגין פגיעה בילדים והוא אינו מכור לסמים או אלכוהול. לדרישת יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף, הוסר הסעיף המגביל בני 50 ומעלה מלשמש הורי אומנה: "כל אדם זכאי להיות הורה, גם אני נפגעתי מהגבלות גילאיות שלא בצדק", אמר. ח"כ אלאלוף בירך על אישור החוק ואמר: "עשינו סדר בתחום החשוב הזה".
עוד קובע החוק כי שר הרווחה ימנה מפקח ארצי על האומנה, אשר יבקר בבית משפחת אומנה במצבים שבהם קיים חשד לפגיעה בשלומו של הילד וידרוש את תיקון המצב. השר יקים מנגנון לקבלת תלונות מילדים שהושמו באומנה, תוך שמירה על פרטיותם, ולדווח לוועדת העבודה והרווחה של הכנסת על תוצאות הבירור לגביהן. כל פעולה או החלטה בנוגע להשמה של ילד באומנה, ייעשו לאחר שיישמעו דבריו של הילד. כמו כן, ייעשה מאמץ לבצע את ההשמה בקרב קרובי משפחה של הילד, יחד עם אחיהם, ובקרבת הוריהם הביולוגיים.
הצעת החוק קובעת עוד כי זכותו של הילד לדעת מי הם הוריו הביולוגיים ולהכיר אותם ואת משפחתו, וכי יימסר להוריו מידע אודות משפחת האומנה ועל מצבו של הילד. אולם, אם קיים חשש ממשי שמסירת מידע על הילד להוריו תגרום לו פגיעה כלשהי – לא יועבר המידע. החוק יוחל תשעה חודשים מיום פרסומו.