משטרת ישראל נמנעת מלחקור תלונה שהוגשה לפני תשעה חודשים בחשד לביצוע מעשים מגונים והטרדה מינית מצדו של מני נפתלי, אב הבית לשעבר במעון ראש הממשלה, המשמש עבור המשטרה עד מפתח חשוב בתיק מעונות ראש הממשלה.
את התלונה הגישה עובדת המעון בעבר, סבטלנה גורודצקי (בוגוסלבסקי), שסיפורה נחשף ב"מעריב" לפני כשנה. באורח תמוה בחרו במשטרה להפקיד הן את חקירת המעונות והן את חקירת החשד לביצוע עבירות מין בידיו של אותו צוות חקירה. ההחלטה יצרה סיטואציה בלתי אפשרית שבה הצוות שמסתייע בנפתלי לצורך איסוף הראיות נגד רעיית ראש הממשלה, שרה נתניהו, אמור לחקור אותו באזהרה כחשוד בפרשה השנייה.
תחילת הסיפור בסדרת שיחות שניהל נפתלי לפני כשנה עם שורת עובדים לשעבר בבית ראש הממשלה, בניסיון לגייס אותם להעיד לצדו נגד בני הזוג נתניהו. גורודצקי, שקיבלה גם היא שיחה כזו מנפתלי, ביקשה ממנו שיניח לה בטענה שאין לה שום תלונות. בשלב מסוים היא הזכירה באוזניו את עניין ההטרדות המיניות שעברה לכאורה על ידו, והזהירה אותו כי בכוונתה להתלונן על כך במשטרה. נפתלי מיהר בעצמו למשטרה, מסר את קלטת השיחה שלו עם גורודצקי וטען באוזני החוקרים כי אין שחר לדברים.
"יום או יומיים אחרי שיחת הטלפון שלי עם מני", סיפרה ל"מעריב", "אני שומעת פתאום בתקשורת שהוא הלך למשטרה מיוזמתו כדי למסור עדות וביקש חסינות, כדי שלא יוכלו להעמיד אותו לדין על דברים שהוא עשה כשהוא עבד במעון ראש הממשלה. היה לי ברור שזו התגובה שלו לשיחה שלנו. שהוא החליט להקדים תרופה למכה".
כחודש לאחר אותה שיחה בין השניים, חשפה גורודצקי את סיפורה כאן, ב"מעריב". גורודצקי סיפרה כי רק לבודדים, בהם היא ונפתלי, היה אישור להסתובב בקומת המגורים של ראש הממשלה.
“רוב הזמן כשעבדתי שם הייתי לבד בקומה", סיפרה. "ראש הממשלה היה יורד בבוקר למטה, שרה הייתה יוצאת לעבודה, יאיר היה הולך לצבא, אבנר לבית הספר, ואני הייתי נשארת לעבוד. לפעמים מני היה עולה למעלה, ואז היו המצבים שבהם היינו נמצאים שם שנינו לבד. בהתחלה הוא התחיל להתעניין ולשאול מה המצב שלי ומה איתי, מבחינה משפחתית כאילו, וסיפרתי לו שאני חיה לבד עם הילדים. הוא היה אומר לי שאני אישה טובה ומתחיל לדבר איתי בצורה שלא נעים לי להגיד אותה. אלה לא מילים שאני משתמשת בהן. הייתי בהלם. לא הבנתי איך הוא מרשה לעצמו".
"במצבים שהיינו לבד, הוא היה חוזר על המילים האלה ועל הדיבור הזה, ולי זה ממש הפריע. מתי שלא היה אף אחד לידי הוא היה מתחיל. לפעמים זה קרה בחדר הכביסה, כשהוא בא לתת לי חומרים וניצל את זה שאנחנו לבד, ולפעמים זה היה בחדר השינה של בני הזוג נתניהו. בהתחלה הסברתי לו שזה לא מתאים. אמרתי לו שזה מפריע לי שהוא מדבר אלי ככה. הוא לא הגיב למילים שלי. היו גם מקרים שהוא שלח ידיים לגעת בגוף שלי, שהוא ניסה ללטף. הייתי מזיזה לו את היד ואומרת לו שזה לא לעניין. הייתי מנסה להתרחק ממנו, למנוע מצבים שאנחנו לבד. הדברים האלה קרו הרבה פעמים כשהיינו לבד בקומה של המגורים".
גורודצקי העידה עוד כי במספר הזדמנויות אמר לה נפתלי "את אישה טובה ומגיע לך ... טוב" וכן שמספר פעמים ניסתה להרחיק את ידו ממנה. בבדיקת פוליגרף שערכנו לה ב"מכון הישראלי לפוליגרף" עלה כי גורודצקי דוברת אמת.
זמן קצר אחרי הפרסום ב"מעריב" זומנה גורודצקי ללהב 433. במשך שעה ארוכה היא ישבה מול רב פקד ארנון חגיגי והשיבה לשאלות בעניין העסקתה במעון ראש הממשלה, ובעניין טיפולה אז באביה של שרה נתניהו. גורודצקי: "באמצע החקירה נכנסה חוקרת ואמרה לי שבעקבות מה שהיא קראה בעיתון, כדאי שאמסור עדות או תלונה גם על זה, אבל אז ארנון אמר לה שזה לא שייך עכשיו".
כעבור כשבועיים, ב־6 במאי, קיבלה גורודצקי שיחת טלפון מראש צוות החקירה, רפ"ק אבי רוטנברג. "הוא ביקש שאגיע שוב וכשאמרתי לו שאני לא מרגישה טוב, הוא בא אלי הביתה בעצמו כדי להסיע אותי לחקירה".
הפעם נתבקשה גורודצקי לספר את כל מה שקרה לה עם מני נפתלי. בסוף החקירה נמסר לה טופס חתום על ידי רפ"ק ארנון חגיגי, "אישור בדבר הגשת תלונה", המעיד כי מסרה תלונה על עבירות של הטרדה מינית ומעשה מגונה.
"לפני שהלכתי, הם אמרו לי שבשלב הבא הם יערכו עימות ביני לבין מני, אבל מאז עברו תשעה חודשים והם לא דיברו איתי יותר בעניין הזה עד היום", סיפרה. כעבור זמן מה, להערכתה כחודשיים, זומנה שוב לחקירה נוספת, שוב בעניין המעונות. "באמצע שארנון חקר אותי נכנס לחדר אבי (רפ"ק אבי רוטנברג - ק"ל) והתחיל לצעוק עלי שאני משקרת ושהוא ידאג שיכניסו אותי לנווה תרצה. נכנסתי ללחץ ורציתי ללכת. ארנון שלח אותי למדוד לחץ דם ואחר כך הוא החזיר אותי לחדר והבטיח לי שאבי לא יתערב יותר ולא יצעק עלי שוב. אבי נכנס רק בסוף החקירה ואמר לי 'עכשיו את משקרת יותר טוב'".
מני נפתלי בחר שלא להגיב אז לפרסום ב"מעריב", אולם בראין לרזי ברקאי בגלי צה"ל הכחיש את הנטען כלפיו. "לא היה ולא נברא. אני אגע בבחורה בת 50? אני, שאני נראה טוב? אני לא מתבייש להגיד את זה, אני לא צריך להטריד בחורה מינית".
התנהלות המשטרה בפרשה הזאת מעלה כמה שאלות קשות. הראשונה, מבלי קשר לחקירת מעונות ראש הממשלה ולתוצאה שזו תניב, כיצד מתעלמת המשטרה במשך תשעה חודשים מתלונה על עבירות מין שמוגשת אליה. השניה, שאולי מסבירה את הראשונה - כיצד יכול אותו קצין, רפ"ק ארנון חגיגי, לחקור בעת ובעונה אחת גם את פרשיית מעונות רה"מ, שם הוא נזקק למני נפתלי לצדו כעד, וגם במקביל את התלונה למעשה מגונה שבה נפתלי הוא החשוד.
ועוד שאלה אחת. במהלך עדותה של שרה נתניהו במסגרת תביעתו של מני נפתלי בבית הדין לעבודה, העלתה רעיית ראש הממשלה את הטענה לפיה נפתלי הטריד מינית עובדת, כשהיא מכוונת לגורודצקי. השופטת, דיתה פרוז'ינין, הדגישה בפסק דינה כי "לא הובא בדל ראיה" לנכונותם של הדברים, וכן ש"יש להצטער על כך שגב' נתניהו בחרה להכפיש באופן חמור כל כך עובדים לשעבר במעון, בלי שנמצא לטענות אלה בסיס ראייתי מינימלי בחומר הראיות שהוצג לפנינו".
האם יכול להיות שהפרקליטות האזרחית שייצגה את נתניהו בהליך הזה כלל לא ידעה כי במשך חודשים ארוכים שוכבת במגירות של להב 433 תלונה נגד נפתלי? האם יכול להיות שבמשטרה הסתירו את זה מהפרקליטות האזרחית?
"אני מוטרדת מאוד מהתנהלותה של המשטרה בתלונה הזאת", אמרה אתמול עו"ד שרה מרקוביץ, פרקליטתה של גורודצקי. "אף שתלונתה של מרשתי הוגדרה על ידי המשטרה בטופס אישור הגשת התלונה כהטרדה והתנכלות מינית ומעשים מגונים, התלונה תקועה כבר תשעה חודשים במשטרה בלי שנעשה דבר לכאורה. ההתנהלות של המשטרה מאפשרת לפוגע להפוך לקדוש מעונה, בעוד שהקורבן הופכת לחשודה. שהרי הפוגע טוען, כמו מרבית הפוגעים שמדובר בעלילת שווא".
דוברות המשטרה סירבה להשיב לשאלות שהופנו אליה, בין השאר לשאלה האם המשטרה יידעה את הפרקליטות שייצגה בתביעת מני נפתלי בבית הדין לעבודה, כי קיימת נגדו תלונה. "הנושא מוכר והטיפול בו עודנו מתנהל, כך שמטבע הדברים לא נתייחס לפרטים אודותיו. החלטות מתקבלות משיקולים ענייניים ומקצועיים על ידי הגורמים המוסמכים במשטרה ובתיאום מלא עם הפרקליטות ככל שנדרש".