פרשת נמל אשדוד מסתעפת: בבית המשפט המחוזי בבאר שבע הוגש היום (ראשון) לפני זמן קצר כתב אישום נגד אלון חסן, יו"ר ועד עובדי נמל אשדוד לשעבר, ונגד חמישה נוספים: שוקי סגיס, מנכ"ל הנמל לשעבר דוד חסן, אורי בלטר, יניב בלטר וכן חברת "דנה לוגיסטיקה". כתב האישום מייחס לחסן עבירות של לקיחת שוחד, בקשת שוחד, מרמה והפרת אמונים של עובד ציבור בתאגיד, סחיטה באיומים, קשירת קשר לביצוע פשע, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים של עובד ציבור, הלבנת הון ועבירות מס נוספות.
בפרקליטות מציינים כי כתב האישום הינו "ציון דרך חשוב בכל הקשור לפעולתם המתואמת של גופי האכיפה לביעור נגע השחיתות שפשה בחברת נמל אשדוד, ובמסר הטמון בכך לסטנדרט ההתנהגות המצופה מעובדי חברות ממשלתיות ועובדי ציבור באשר הם". כתב האישום מייחס לשוקי סגיס, מנכ"ל הנמל לשעבר עבירות של מרמה והפרת אמונים של עובד ציבור ובתאגיד וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. לדוד חסן שותפו לעסקים של יו"ר ועד העובדים לשעבר מייחס כתב האישום עבירות של קשירת קשר לביצוע פשע (שוחד והלבנת הון), קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, סחיטה באיומים, זיוף, הלבנת הון, עבירות מס ועוד.
לגבי שלושת הנאשמים האחרים בפרשה, אף הם אינם עובדי ציבור - אורי ויניב בלטר וחברת "דנה לוגיסטיקה" – גובשו הסדרי טיעון, בהמשך להליכי השימוע שנערכו להם בפני ממלאת מקום פרקליט המחוז, עו"ד עפרה לוי. לפי ההסדר, השלושה שהיו שותפיו לעסקים של חסן, יודו ויורשעו בעבירות של קשירת קשר לביצוע פשע (שוחד), קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים ועוד. בנוסף, יניב בלטר וחברת דנה לוגיסטיקה יורשעו גם בהלבנת הון, עבירות מס ועוד. כתב האישום מתאר את התנהלותם של אלון חסן, יו"ר ועד העובדים בנמל דאז, ושל מנכ"ל הנמל לשעבר סגיס, יחד עם הנאשמים האחרים להפקת טובות הנאה אסורות לאלון חסן ולמקורביו, בהיקף של מיליוני שקלים, מפעילות שהתנהלה בתחומי נמל אשדוד במהלך השנים 2013-2010.
על פי כתב האישום ניצל חסן את מעמדו להשגת התקשרויות כספיות פסולות לחברת דנה לוגיסטיקה, שבעליה היו קשורים אליו קשר הדוק. עולה כי יו"ר ועד העובדים בנמל לשעבר והמנכ"ל לשעבר איפשרו לחברת דנה לוגיסטיקה שהינה חברה פרטית, המורכבת מבני משפחתו של חסן וממקורביו האישיים והעסקיים, לפעול בתוך נמל אשדוד על מנת לקדם את תועלתו הכספית והאישית של חסן. עוד נטען, כי חסן וסגיס פעלו לכאורה בניגוד עניינים חריף לתפקידם הציבורי ובדרכי מרמה, כדי שחברת דנה לוגיסטיקה תקבל חוזים ועבודות מלקוחות מובילים בנמל.
כל החשודים ניצלו את תלותם הכלכלית של אותם לקוחות בנמל ובוועד העובדים, והציגו בכזב את חברת דנה כגורם ששכירת שירותיו הכרחית לפתרון בעיותיהם של לקוחות הנמל מול הנמל וועד העובדים שלו, נטען בכתב האישום. התקשרויות אלה, שהלקוחות נאלצו להתקשר בהן עם חברת דנה לוגיסטיקה, הזרימו לקופתה של חברת דנה עשרות מיליוני שקלים, שהועברו בחלקם כשוחד לאלון חסן באמצעות עסקיו הפרטיים, ואף שימשו חלק מהחשודים לעסקאות בינלאומיות של סחר בדלק גנוב והלבנת הון.
כתב האישום מעניק פירוט לגבי כל הפרשות שחסן מעורב בהן:
פרשת "הופס" (אלון חסן ושוקי סגיס)
בכתב האישום נטען כי לצד עבודתו בתפקיד יו"ר נמל אשדוד, החזיק חסן, גם בעסקים פרטיים, לרבות חברת הופס העוסקת בייצור חומרי ניקוי.
נוכח מודעתו של חסן למניעה המשפטית באשר ליכולתן של חברות שבבעלותו לספק מוצרים ושירותים ישירות לנמל, התקשר חסן עם חברה אחרת, המוחזקת בבעלות קרובת משפחתו וחברו, ופעל בעצמו ובאמצעות עובדי נמל אחרים מטעמו, לעתים תוך הפעלת לחץ ובמרמה, כדי להבטיח שהצעות המחיר שהוגשו ע"י חברה זו הן שיזכו במכרזי הנמל.
בדרך זו הצליח חסן לוודא שהחברה שהוא בעליה תספק לנמל – תחת מסווה ובמרמה - את חומרי הניקוי באופן קבוע, בהיקף שהגיע לכמיליון שקלים במהלך השנים 2013-2010, וזאת תוך ביצוע עבירות מרמה והלבנת הון. על פי החשד, פעל חסן בניגוד עניינים, תוך פגיעה באינטרסים של חברת הנמל, בטוהר המידות ובאמון הציבור בחברת הנמל ועובדיה וכן פגע גם בשוויון הזדמנויות ובטוהר הליך הצעות המחיר בנמל כלפי ספקים וביכולת הנמל להשיג התקשרויות כדאיות יותר. על פי החשד, המנכ"ל דאז, סגיס, ידע על הבעייתיות בהקשר זה, ואף על פי כן נמנע מלהפסיק התקשרות זו.
פרשות יצואני גרוטאות המתכת, "נשר" וכי"ל דשנים
בפרשה זו כך עולה פעלו חסן ואחרים במרמה מול הלקוחות של הנמל כדי לקדם את שירותיה של חברת דנה לחברות אלה בתחום פיקוח ובקרה, זאת בתמורה ל"שקט תעשייתי", כהגדרתם, שיאפשר את פעילות החברות בנמל ללא שביתות וללא עיצומים.
עקב ההתקשרות המאולצת של הלקוחות עם "דנה", לעתים תוך סחיטה באיומים, שולמו לדנה לוגיסטיקה כאמור עשרות מיליוני שקלים, שהועברו בחלקם לחסן באמצעות עסקיו הפרטיים. בפרשות יצואני הגרוטאות ו"נשר", כך על פי כתב האישום, אף שוקי סגיס הציע את שירותי חברת דנה ללקוחות הנמל, כחברה שיכולה תמורת תשלום חודשי נוסף לספק שירותי איכות הסביבה ובכך למנוע נזק כלכלי כבד שנגרם לחברות עקב שביתות העובדים או עצירת העבודה בנמל לפי הוראותיו של יו"ר הוועד.
פרשת שמן
על פי כתב האישום, נתן שוקי סגיס לדנה לוגיסטיקה הרשאה לספק שירותים עבור מפעיל הקידוח של חברת שמן בתחומי הנמל, זאת ללא "ועדת המכרזים" ומבלי שניתנה אפשרות לחברות השירותים הוותיקות בנמל להציע את הצעותיהן. כמו כן, טען שוקי סגיס בפני קברניטי שמן טענה שקרית, כי לפי נהלי הנמל, מותר לפעול בתחומי הנמל רק באמצעות ההתקשרות עם חברת דנה. במסגרת ההסכם בין "דנה" ל"שמן", שנערך לאחר שאלון חסן הבטיח לקברניטי "שמן" כי יעשה כל שדרוש כדי שפעילותם בנמל תתבצע כסדרה ללא הפרעות של שביתות ועיצומים, התחייבה "דנה" להעמיד לרשותה של "שמן" שטחי אחסון ותפעול בנמל בהיקף של כמעט פי 10 ממה שהחזיקה בפועל ובמסגרת מצג שווא שיצרה קיבלה מ"שמן" במרמה סך של למעלה מ-16 מיליון שקלים.