בעקבות מקרה פטירה שארע לאחרונה של צעירה בת 22 מקדחת כתמים, הוציאו משרד הבריאות ומשרד החקלאות הנחיות חדשות למניעת קרציות בחיות בית ומשק, העלולות לעבור לבני אדם. מתחילת שנת 2017, דווחו בארץ 11 מקרי תחלואה חדשים בקדחת כתמים. מספר החולים, שדווחו השנה במהלך החודשים ינואר עד סוף מאי (סה"כ 11) הוא גבוה מהממוצע הרב-שנתי (2005-2016), שעומד על שישה מקרים. המחלה התפרסמה בעיקר בעקבות מותו של מאיר אריאל, שנפטר ממנה ב-1999.
תסמיני המחלה הם חום, כאבי ראש ופריחה, לרבות בכפות ידיים ורגליים. תקופת הדגירה (התקופה שחולפת מרגע העקיצה ועד להתפתחות סימני המחלה) היא בדרך כלל 5 עד 7 ימים. למחלה קיים טיפול תרופתי. ללא טיפול המחלה היא עלולה להיות קטלנית. הידבקויות בקדחת כתמים ים תיכונית מתרחשות בעיקר בחודשים החמים, כאשר הקרציות פעילות ובני אדם נוטים לבלות מחוץ לבית. חשיפה לקרציות מתרחשת ברוב המקרים בהקשר של קרבה לחיות מחמד ומשק, אך לעיתים גם ללא קשר כזה. חשיפה יכולה להתרחש בבית, בחצר, בגינות ציבוריות, בפינות חי וגם בטבע. ברוב המקרים אדם שנחשף לקרציות יהיה מודע לחשיפה, אולם בחלק מהמקרים חשיפה לקרציות יכולה להיות לא מורגשת. גם כאשר נחשפים לקרציות נגועות, המחלה תתפתח רק בחלק קטן מאוד מהנחשפים.
משרד הבריאות מנחה שיש לטפל בחיות מחמד בתכשירים נגד קרציות שאושרו על ידי השירותים הווטרינריים, יש לפעול למניעה ולהדברה של מפגעי קרציות בבית או בחצר. הדברה ממוקדת ובהיקף קטן בתוך הבית יכולה להתבצע בתכשירים המיועדים להדברת קרציות, חרקים זוחלים או פרוקי רגלים אחרים, הרשומים לקהל הרחב במשרד להגנת הסביבה. להדברה מחוץ לבית ולטיפול במפגע בהיקף גדול רצוי להזמין מדביר בעל רישיון מהמשרד להגנת הסביבה. בכל מצב של מחלת חום שלא עוברת וכאשר יש חשש שהייתה חשיפה לקרציות, יש ליידע את הרופא.