בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע ביטל היום (ראשון) את מכתבי השימוע והפיטורים שנשלחו ל-140 עובדי מפעל נגב קרמיקה בירוחם. בית הדין הורה לצדדים להיכנס למו"מ אינטנסיבי וקבע דיון נוסף לעוד שבועיים בתאריך ה-30 באוקטובר. נשיא בית הדין השופט שמואל טננבוים הבהיר כי אם לאחר שמיעת הראיות יגיע למסקנה שיש לפתוח את המפעל, הוא לא יהסס ויורה על כך לאחר הדיון הבא.
עימותים בכניסה למפעל נגב קרמיקה בין העובדים למאבטחים
מהנהלת המפעל נמסר: ״אנו מברכים על החלטת השופט שהכיר בקשיים בהם נתון המפעל והחליט להשאירו סגור״. כזכור, המנכ"ל, אורי גלבוע, הודיע שעות לאחר יציאת החג, ל-138 עובדי המפעל, כי "אין למפעל זכות קיום, לאחר שאבדה תקוותנו והתקבלה החלטה לסגור את המפעל". העובדים קיבלו מכתב שימוע לפני פיטורין. מאבטחים הוצבו בכניסה למפעל והתרחש עימות פיזי חריף בינם לבין העובדים.
יעקב צרפתי, יו"ר ועד עובדים של נגב קרמיקה ירוחם סיפר: "נכנסנו למאבק עם הנהלה חדשה שהחליטה מה שהחליטה. אנחנו לא יודעים מה הם רוצים - הם באו וחילקו מכתבי פיטורין לכל המפעל כדי שנשב איתם למשא ומתן". הוא הסביר כי הם לא מוכנים לקיים משא ומתן. "בחברה רוצים לפטר בין 35 ל-40 עובדים, אנשים עם שמשפחות ועכשיו סוגרים לנו את המפעל מבלי לדבר איתנו".
חבר ועד העובדים יוסי גל התייחס הבוקר ב-103FM להודעה וטען: "אנחנו ביקשנו ביום שישי התערבות של כל הגורמים, כולל שר הכלכלה ואף דרשנו להקפיא את מכתבי הפיטורין שנשלחו לעובדים. המנכ"ל ישב אתנו פעמיים טרם שליחת מכתבי הפיטורין, אחת מהן כללה דרישה לפטר 35 עובדים במיידי. הבעלים החדשים קנה את המפעל לפני ארבע וחצי חודשים וטענו בבית המשפט כי הם מודעים לכל ההסכמים והמספרים ויכבדו את מה שנחתם".
לדבריו, "אנחנו נמצאים בתוכנית הבראה כבר שנתיים, בה קוצצו כבר 2.5 מיליון שקלים בשכר העובדים. ישנם עובדים שנמצאים כאן 35 שנה ומרוויחים 5,200 שקלים בחודש, לאן עוד נרד?".
גל הביע תקווה שיימצא פתרון למרות המשבר החריף "משא ומתן זה תן וקח, לא נתנו לנו דבר, לא הייתה הדיברות. לא יכול להיות שיגיע צד אחד שהכסף אצלו, יקבע החלטה וידרוש שנעמוד בה. מה שיכול לעזור לנו באופן מיידי היא הנחת הארנונה על השטח מטעם המדינה שלאחר ארבע שנים פגה תוקף. אנחנו יודעים מהו שוק הקרמיקה בארץ ומהי הדרישה לקרמיקה בישראל. אילו יפנו את כל המשאבים של כל הקבלנים בארץ במטרה לקדם צריכת 'כחול לבן' המפעל יינצל. אנחנו מבינים את המצב כיום אך מגלים שמתרחשים מהלכים שנוגדים את עמדת ההנהלה. לאחרונה הושקעו 750 אלף שקלים בשיפוץ המחלקות והמכונות, מדוע? כשיושבים ושומעים אחד את השני ניתן למצוא פתרונות, המצב בירוחם ובדימונה הוא קשה. ארבעה מפעלים בסכנת סגירה, אנחנו מקווים שיימצא פתרון".