בשורה טובה לתלמידי הנהיגה: החל מהיום (שלישי), יכולים תלמידי הנהיגה לגשת לתיאוריה, מבחן הנהיגה העיוני, החל מגיל 15 וחצי, במקום 16 ושלושה חודשים, עד כה. זאת, בעקבות תקנה חדשה שנחתמה על ידי שר התחבורה, ישראל כץ, ושנכנסה היום לתוקף. השר ציין כי הורדת גיל לימוד התיאוריה נועדה להקנות לצעירים ידע והתמצאות מוקדמים בחוקי התעבורה, הן כרוכבי אופניים רגילים והן כהולכי רגל, ולאפשר גם לבני 16 שיעמדו במבחן התיאוריה, לרכוב כחוק על האופניים והקורקינטים החשמליים. 
השר כץ החליט על הקדמת הגיל לביצוע מבחן התיאוריה העיוני, במקביל לתכנית הלאומית להגברת הבטיחות בדרכים של רוכבי האופניים החשמליים, שאושרה לפני כשבוע בממשלה. התכנית מתכללת את הפעילות של כל המשרדים והגופים העוסקים בנושא ובכללם משרד התחבורה, משרד האוצר, משרד המשפטים, משרד החינוך, משרד הפנים, המשרד לביטחון פנים, משטרת ישראל, הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים והרשויות המקומיות.
משרד התחבורה מקדם כיום במרץ את תיקוני החקיקה והתקנות הנדרשות, ליישום התכנית. מדובר בין השאר בתיקוני תקנות המתייחסות לחובת חבישת קסדה ושימוש באפוד זוהר, דחיית רישיון הנהיגה בשנה לרוכב בניגוד לחוק, הגדלה משמעותית של הקנסות, החרמה וגריטה של כלי רכב לא תקניים, הרחבת סמכויות הפקחים גם לבתי עסק והקמת צוות בין-משרדי לרישום אופניים חשמליים.


שיעור נהיגה, אילוסטרציה. צילום: אינגאימג'
שיעור נהיגה, אילוסטרציה. צילום: אינגאימג'

 

כמו כן, התכנית כוללת קורס ייעודי לרוכבי אופניים חשמליים שבסיומו מבחן לימודי והנפקת אישור כשירות לכל תלמיד שעבר את המבחן בהצלחה. על פי ההצעה, החל מה-1.1.2019 תותנה הרכיבה על אופניים חשמליים לבעלי אישור כשירות לרכיבה בלבד. 



יהונתן, תלמיד כיתה י' מהרצליה, אמר על התקנה החדשה: "זה אחלה צעד, זה אומר שנער בגיל 16 אין לו רק תעודת זהות אלא גם ידע תיאורטי שהוא צריך אותו לרכיבה. הוא יגיע כבר מוכן לכביש ויודע מה הוא צריך לעשות, מה הוא יכול לעשות ומה הוא לא יכול לעשות בכביש. זה כן יכול לקרב את בני הנוער החוששים לרכוב על אופניים חשמליים כי זה יוריד מהדאגות שלי ושל ההורים בכל הנושא הזה. זה בעצם אומר שאם אני כבר אקנה אופניים חשמליים יהיה לי ידע מסוים ולא סתם אני עולה על אופניים חשמליים כי אני בן 16 ובא לי".
 
"בדרך כלל לא מתייחסים יותר מידי לתחבורה במערכת החינוך", הוסיף. "לי לא היה שיעור על תיאוריה ומה זה אומר. אמרו לי 'אל תרכוב על אופניים חשמליים כי אין לך תעודת זהות'. אני חושב שזה צעד לקראת הנוער, לקראת ליברליזציה של בני נוער על הכביש. אפשר לסמוך על הבן אדם בלי קשר לגיל שלו אלא לפי מה שהוא יודע".