שר החינוך החדש, הרב רפי פרץ, עורר סערה כשאמר אמש בריאיון לחדשות 12, כי הוא תומך בטיפולי המרה לבני קהילת הלהט"ב, במטרה לשנות את נטייתם המינית. שי ברמסון, סגן יו"ר "חברותא" להומואים דתיים, סיפר בתוכניתה של אילה חסון ב-103FM על תהליך ההמרה שעבר, שכשל: "הכריחו אותי להכאיב לעצמי ולצפות בפורנו עם נשים", ועל אכזבתו מדברי שר החינוך: "זו התבטאות אומללה, הוא אינו מתאים להיות שר חינוך".
אתה לא מתבייש להיות גם דתי וגם הומו מוצהר.
"אני דתי לשעבר. טיפולי ההמרה הובילו אותי למקום שהקונפליקט בין הדת לבין הזהות המינית שלי היה גדול מדי, היום אני מתנדב בארגון של הומואים דתיים אחרי סגירת מעגל".
ספר לנו עליך, איך ניסו להמיר את זהותך?
"בערך בגיל 13 כבר הבנתי שאני שונה מהסביבה שלי ונמשך לבנים. כצעיר דתי, אני גם יודע שזה לא בסדר ואני מאוד רוצה להיות כן בסדר וכך הגעתי לאפשרות של טיפולי המרה. למדתי בישיבה תיכונית ומצאתי שם הפנייה עם מספר טלפון ולקח לי זמן לאזור אומץ ולהתקשר. הצמידו לי מטפל שהוא פסיכולוג קליני. והכל בלי שאף אחד ידע".
היה שיח סביב הסיפור או שהכול היה בחשאי?
"הכול היה בחשאי. אני פניתי, אני רציתי, אף אחד בשלב ההוא לא ידע. פחדתי להיות שונה. הגעתי לאותו פסיכולוג קליני שהוא יהודי דתי והוא אמר לי שאם אני ארצה מספיק זה יקרה, ושכבר הרבה השתנו. עברתי כמה סוגים של טיפולים כאלה".
מי מממן את הטיפול?
"בהתחלה אני מימנתי, בדרכים לא דרכים. אחר כך הטיפולים פחתו כי כבר לא היה לי כסף. לעתים מורה מהישיבה עזר לי קצת כספית".
הנה כבר מורה בישיבה יודע את הסוד. לא מלחששים עליך, מצביעים עליך?
"זה כבר היה בשלב מאוחר יותר כשהרגשתי שאני כבר לא יכול להכיל את הסערה שמתחוללת בתוכי, וסיפרתי לחברים שטובים שאני נמשך לבנים ומנסה לטפל בזה. ואז השמועה התפשטה לאיטה".
להורים העזת לספר?
"לא. ידעתי שאם זה יקרה אני לא אהיה בבית. אבל כן סיפרתי לצוות החינוכי. זה היה בשלב שכבר הייתי מותש ואפילו חשבתי על אובדנות כאפשרות סבירה, הייתי ילד בן 15 שרואה את העולם בשחור ולבן. זה היה נראה לי הגיוני".
עד כדי כך.
"כן, יש שלוש עבירות שהן ייהרג ובל יעבור, אחת מהן היא גילוי עריות, משכב זכר כלולה בה. והסבירו לי שאי אפשר להיות הומו ודתי באותו זמן".
מה אומרים לך בשיחות ההמרה? איך לכאורה מטפלים בזה?
"מנסים להבין את הקשר בין אבא לאמא והקשר שלי איתם, טראומות ילדות, אם אני מעניש את עצמי על מחשבות הומוסקסואליות, גומייה של להכאיב לעצמך על מחשבות לא הולמות, לראות פורנו של נשים, לתאר פנטזיות מיניות. בתור ילד צעיר וללא ניסיון מיני זה היה ממש לא נעים".
היום אתה חי באופן מלא את בחירותיך ללא חרטה? ניכר שיש שינוי בגישה?
"בהחלט. ואני נלחם. אבל בהחלט יש התקדמות, הרבה רבנים שוללים את הטיפולים האלה, אנחנו בשיח איתם. יש הרבה יותר פתיחות והבנה, אבל מצד שני הם מנהלים קרב מאסף כי עדיין יש אמירות שקריות וחשוכות ועדיין טיפולי ההמרה קיימים".
מה דעתך על אמירותיו של הרב רפי פרץ, שר החינוך?
"זאת עוד התבטאות אומללה של הרב פרץ שמפשל כבר זמן רב. בהתבטאויות חסרות האחריות שלו הוא יכול לגרום לכך שעכשיו הורים יכולים להפנות את ילדיהם לטיפולי המרה, שכבר נפסלו על ידי אנשי בריאות הנפש. בטיפולי ההמרה שהוא מציין איזו בחירה יש בהמרה? איזו בחירה יש לי לבחור?".
הרי אתה בעצמך רצית סיוע. האם לדעתך נער בגילך, היום, שרוצה להילחם בזה, צריך להיות קשובים לו או לומר לו: 'אנחנו מקבלים אותך כמו שאתה'?
"צריך לקבל ולהכיל כל רצון שלו. יש מה שנקרא ביסקסואלים והכול בסדר. אנחנו פועלים דרך הפרקטיקות ונגד הפושעים שמביאים את אותם בני נוער לשנאה עצמית ולאובדנות".