ארבע מערכות בחירות, שנת קורונה ואסון שרדף אסון - הותירו משקעים עמוקים בחברה הישראלית והעמיקו את השסע והקיטוב בין האוכלוסיות השונות בישראל. מחקר שנעשה בקרב כאלף ישראלים על ידי תנועת פנימה, באמצעות מכון גבע, בדק מהי רמת השנאה שמרגישים הישראלים אחד כלפי השני. הממצאים דורשים חשבון נפש והתבוננות עמוקה לגבי העתיד. אלה מקצת הנתונים שעלו מהמחקר ושאנחנו מפרסמים היום (ראשון), תשעה באב, בפרסום ראשון:
חרדים לשנאה: 24% מכלל הישראלים ציינו שהם שונאים חרדים. 40% מהחילונים ציינו שהם שונאים חרדים. לעומתם, רק 2% מהחרדים ציינו שהם שונאים חילונים. 18% מהמסורתיים ציינו שהם שונאים חרדים. לעומתם, רק 4% מהחרדים ציינו שהם שונאים מסורתיים.
שמאל־ימין: מסתמן כי מצביעי השמאל הם הקבוצה השנואה ביותר בישראל. 22% מכלל הישראלים ציינו שהם שונאים שמאלנים, כשבקרב מצביעי הימין הנתון עומד על 30%. לעומת זאת, רק 10% מקרב מצביעי השמאל ציינו שהם שונאים ימנים. 20% ממצביעי השמאל ציינו שהם שונאים מתנחלים.
אנשים אחים אנחנו? 76% מכלל הישראלים מרגישים שקיים שסע בין מזרחיים לאשכנזים, ו־38% מכלל הישראלים מרגישים שהשסע התעצם בשנים האחרונות. בציבור החילוני 50% חושבים שהשסע התעצם, לעומת 27% בציבור הדתי ורק 17% מהחרדים שחושבים שהשסע התעצם.
שנאה בכל מקום: 20% מכלל הישראלים נתקלו בגילויי שנאה בחיי היומיום. 69% מכלל הישראלים נתקלו בגילויי שנאה ברשתות החברתיות. 63% ממצביעי השמאל נתקלו בגילויי שנאה מהפוליטיקאים, לעומת 56% ממצביעי הימין ו־50% מקרב החרדים. 75% מהחרדים נתקלו בגילויי שנאה כלפיהם בתקשורת, לעומת 60% מכלל הציבור. 66% ממצביעי הימין נתקלו בגילויי שנאה בתקשורת, לעומת 50% ממצביעי השמאל.
למה לי פוליטיקה: 28% מכלל הישראלים מרגישים מתיחות בסביבתם הקרובה על רקע דעות פוליטיות חלוקות. לכן 30% מכלל הישראלים ציינו שהם נמנעים משיחות סלון על פוליטיקה, כדי לא להגביר מתיחות ומחלוקות בין משפחה וחברים. 19% ממצביעי השמאל חוששים לביטחונם האישי על רקע נטייתם הפוליטית. לעומתם, רק 11% ממצביעי הימין ציינו חשש דומה. זאת ועוד, 19% ממצביעי השמאל אף חוששים להביע את דעתם בפומבי, לעומת 14% ממצביעי הימין.
פנימה היא תנועה ישראלית שקמה בשנת 2015 על ידי אנשי ציבור ומנהיגים מכל גווני החברה, במטרה להתמודד עם הפיצול והקיטוב בחברה הישראלית, ובראשה עומד שר החינוך לשעבר הרב שי פירון.
הרב פירון, נשיא פנימה: "ערב תשעה באב 2021 דורש מכל אחד ואחת מאיתנו להביט עמוק פנימה ולעשות חשבון נפש. זה בכלל לא קשור לחילונים או דתיים. העוצמה שלנו כעם היא הלכידות והיכולת להכיל אחד את השני, על השוני והמחלוקות שבינינו. צריך לעקור ולהוקיע את המילה שנאה מהלקסיקון של החברה הישראלית. מותר וצריך לדון ולחלוק. אסור לנו לשנוא. זה עלול להוות איום אסטרטגי על הנכס החשוב ביותר בחברה הישראלית - עוצמת לכידותה ואחדותה".