המשבר במערכת החינוך ממשיך להסלים: מרכז השלטון המקומי הודיע היום (חמישי) באופן רשמי כי אם לא ייענו בממשלה לדרישות להשלמת מחסור בכיתות הלימוד, שיפור שכר הסייעות ועדכון תקציבים לצהרונים עד ה-1 בספטמבר - שנת הלימודים לא תיפתח. יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס מסר: "השלטון המקומי מאוחד וערבות הדדית תמיד הייתה ותהיה מנת חלקינו, אי אפשר לעבור על הנושאים האלו לסדר היום, לכן אנו נוקטים בצעדי פעולה".
סגנית יו"ר השלטון המקומי ליזי דלריצ'ה שוחחה עם מתן חודורוב ואריה מליניאק ב-103FM והבהירה שהבעיה העיקרית נמצאת במחסור בכוח האדם. "אף אחד לא מבין שיש מצוקה גדולה אם לא מתחילים לאיים בשביתה. הגענו למצב שאנחנו מתחננים כל שנה לכיתות לימוד, תושבים מתאכלסים ביישוב - צריך לתת להם תשתיות של חינוך, צהרונים וכיתות לימוד, אם כולם מסתכלים על השוק, זה גם תוצאה של הפוסט קורונה, אין כוח אדם".
עוד אמרה: "תשעה חודשים מינימום צריך כדי לבנות בית ספר, אנחנו באיחור לשנה הבאה. צריך לבנות כיתות לימוד, וגני ילדים. ארנונה לתושב לא יכולה להשלים את החסר". היא סיכמה: "אם אנו רוצים שהחינוך יהיה טוב, כולנו רואים שהולך להיות משבר אקוטי, אין גננות, מורים, סייעות, תומכי למידה, במשכורת של 30 שקל כבר בייביסטר אנחנו לא משיגים".
כאמור, באספת חירום כללית של השלטון המקומי שהתקיימה הבוקר עם כ-100 ראשי רשויות הוחלט על שורת דרישות למשרד החינוך והאוצר הנוגעות לתקצוב משמעותי של מערכת החינוך המקומית וטיפול בדיור בר השגה. יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס קיבל את אישור האסיפה להכריז על שביתה כללית, במידה ולא יוסדרו הפתרונות המקובלים על הרשויות עד סוף אוגוסט.
באסיפת החירום שהוביל יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס, ביחד עם יו"ר מרכז השלטון האזורי שי חגג', יו"ר פורום ה- 15 רון חולדאי וכ-100 ראשי ערים, הוצגו הדרישות למקבלי ההחלטות, ומשרד האוצר והחינוך בפרט, בתחומי החינוך והנדל"ן, שבמידה ולא ינתן מענה עליהן בחודשיים הקרובים, שנת הלימודים הקרבה לא תוכל להיפתח.
חיים ביבס מסר: "התכנסנו כולנו כי מדינת ישראל הזניחה במשך שנים את מערכת החינוך ונושא הדיור בר השגה ופוגעת אנושות בתושבי ישראל. הדבר האחרון שאנחנו רוצים לעשות הוא לשבש את השגרה, אבל אם הדרישות שלנו היום לא יענו ע"י ממשלת ישראל אני מודיע באופן רשמי שלא יהיה 1 לספטמבר. שנת הלימודים בגנים ובבתי הספר לא תפתח כסדרה".
סגנית יו"ר השלטון המקומי, ראש מועצת גני תקווה, ליזי דלריצ'ה אמרה באסיפה: "אנחנו נמצאים בפערים משמעותיים, המדינה משאירה אותם מאחור, מתגמלת בשכר נמוך שגורר שחיקה ישירה של מקצועות חיוניים. נדרוש מהממשלה לקחת את האחריות לידיים, לסבסד את הקייטנות, להעביר סמכויות לרשויות המקומיות ולתקצב אותנו בהתאמה למען עתיד ילדינו".
רון חולדאי הוסיף: ״יש המון פתרונות לפתרון משבר הדיור. צריך כוח ונחישות וזה אפשרי. בנוסף, על תחום החינוך לא נוותר. אם לא יענו לדרישותינו שנת לימודים הקרובה לא תפתח. במדינת ישראל צריך לפעול בכוח. המדינה סגרה את הגירעון והיא יכלה להעביר מיליארד שקלים״.
שי חג׳ג׳, יו״ר מרכז השלטון האזורי: "תקופת הקורונה הוכיחה שהשלטון המקומי והאזורי הוא היחידי שיכול לדאוג לתושבים ולא מהשילטון המרכזי שמנותק בירושלים. תנו קרקע במחיר 0 ואפשר לעשות מהפכה אמיתית. ממשלות ישראל לדורותיהם פספסו בגדול".
רשימת הדרישות שאושר באסיפה:
1. טיפול במחסור בכיתות לימוד - כיום יש כ- 3,000 כיתות במבנים זמניים וכ- 100,000 תלמידים לומדים במבנים אלו בתנאים בלתי נסבלים. בנוסף, בתקצוב תכנית החומש הנוכחית יש חוסר תמידי של 10,000 כיתות זאת מפני שהאוצר מתקצב רק כ- 18,000 כיתות, לעומת צורך של כ- 28,000 כיתות לפי נתוני משרד החינוך. האסיפה הכללית דורשת ממשרדי האוצר והחינוך לשחרר לאלתר את כל 3,400 הכיתות המתוכננות לשנה זו .בנוסף, החליטה האסיפה לדרוש ממשרד האוצר הסדרה מיידית של הרשאות לצורך החלפת המבנים היבילים והשכורים במבני קבע וכן פתיחה מיידית של תכנית החומש, כך שהתכנית תבטיח תכנון והקצאות ללא חוסרים בכיתות בשנים הבאות.
2. שיפור בתנאי העסקה של הסייעות - בשלטון המקומי מועסקות כ- 55 אלף סייעות. מאז שנת 78 לא נחתם הסכם קיבוצי שמסדיר את תנאי העסקה ושכרן של הסייעות כיום למעלה מ - 2000 תקנים של סייעות לא מאוישים דבר המשפיע על ההתנהלות התקינה בגני הילדים שנסגרים במהלך השנה עקב מחסור בכוח אדם. האסיפה הכללית החליטה כי באם לא יוחלט על שיפור בתנאי העסקתן של הסייעות באמצעות כניסה מידית למו"מ וביצוע רפורמה מקיפה בשכרן כבר בחודשי יולי אוגוסט, שנת הלימודים תשפ"ג לא תיפתח כסדרה בגני הילדים.
3. התייקרויות הצהרונים ותחום הבינוי - עליות המחירים החדות מהשנים האחרונות הביאו לכך שהרשויות המקומיות ספגו את עליות המחירים של הצהרונים והנטל הכלכלי גדל וממשיך לעלות. לרשויות אין יכולת נוספת להמשיך ולספוג את ההתייקרויות בצהרונים ובבינוי מוסדות החינוך. האסיפה הכללית אישרה לדרוש ממשרדי הממשלה עדכון מיידי של תעריפי צהרוני ניצנים וכן של תעריפי בינוי מוסדות חינוך, כך שיהיו תואמים לעלויות בפועל. במידה ולא תוסדר סוגיית תעריפי צהרוני 'ניצנים', יוחלט לנקוט צעדים בנושא ובכלל זאת אי-הפעלת צהרוני 'ניצנים' בשנה"ל תשפ"ג.
4. משבר הדיור וטיפול בדיור בר השגה - המדינה תיקח אחריות על תחום הדיור, 'ותכניס את היד לכיס' כדי לפתור בעיות לאומיות, במקום לפתור את כשלי השוק בתחום הדיור מכספי הרשויות המקומיות. מרכז השלטון המקומי החליט כי לא ייתן למדינה לפגוע בשלל תחומי השירות הניתנים לתושב, על חשבון התעשרות קופת המדינה ממכירת קרקעות. האסיפה הכללית החליטה לדחות בכל תוקף את היוזמה המופרכת של האוצר, להקמת "קרן ארנונה", שתכליתה הלאמה של מיסים מוניציפאליים, ולהבהיר למדינה כי לא יתקבל כל פתרון המשית את הנטל בנושא על הרשויות המקומיות.
סייעה בהכנת הכתבה: מיכל קדוש, רדיו 103fm