שני הארגונים העיקריים המאגדים את בתי האבות בישראל מתריעים במכתב שנשלח השבוע לראש הממשלה יאיר לפיד ולשרי האוצר והפנים, אביגדור ליברמן ואיילת שקד, כי העסקת המטפלים הזרים הראשונים אי־פעם שאישרה הממשלה לבתי האבות הסיעודיים כדי להתמודד עם מצוקת כוח האדם בהם - לא תוכל לצאת לפועל בגלל הפסקת הפטור מאגרת ההעסקה המכבידה עליהם.
ביולי 2020 אישרה הממשלה לראשונה להביא 2,500 מטפלים זרים לענף הסיעוד המוסדי. במרץ 2021 אישרה ועדת הכספים פטור מתשלום אגרת העסקת עובד זר עבור המוסדות מתוך הבנה של הממשלה שהחסם הכספי ימנע מהמוסדות הגריאטריים להביא את המטפלים הזרים עקב מצבם הפיננסי. הפטור ניתן לשנה אחת בלבד, אולם הובהר על ידי הכנסת והממשלה כי יתקיים דיון נוסף בכדי להאריך את הפטור, אבל תקופת הפטור הסתיימה במרץ האחרון ללא כל הארכה.
מנכ"ל איגוד בתי אבות ודיור מוגן (א.ב.א), נחי כץ, ומנכ"ל העמותה לגריאטריה בישראל, איציק כהן, מדגישים: "מכיוון שהמוסדות לא יעמדו בתשלום של אגרה בגובה של שתי משכורות לכל מטפל זר, העסקת המטפלים היחידים שהמדינה אישרה אי־פעם לענף הופכת לא כדאית ולא אפשרית והחלטת הממשלה למעשה תיגנז ותהפוך ללא רלוונטית, תוך פגיעה ישירה בעשרות אלפי הזקנים הסיעודיים במוסדות".
השניים קוראים לשרים להתערב בחידוש הפטור מאגרות "כך שתתאפשר העסקתם של מטפלים זרים איכותיים ומקצועיים לצורך טיפול באלפי הקשישים הסיעודיים הנמצאים במוסדות הנותרים ללא ידיים מטפלות ראויות".
החלטת הממשלה מלפני שנתיים הייתה תקדימית ביחס לענף הסיעוד המוסדי הסובל זה שנים מחוסר כרוני של אלפי מטפלים ישראלים שאינם בנמצא (בבתי האבות מעריכים את מצוקת כוח האדם בכ־8,000 עובדים חסרים נכון להיום) ואישרה לראשונה הבאת עובדי סיעוד זרים למוסדות ולא רק לטיפול סיעודי בקהילה.
"ישראלים נמנעים מלהיכנס לתחום גם עם תמריצים ושכר גבוה", מדגיש מנכ"ל א.ב.א, נחי כץ, ומזכיר: "בנוסף לגלי הקורונה, שביתת עובדי משרד החוץ עיכבה את הגעת המטפלים מנפאל ביותר מחצי שנה כך שרוב הענף מודר מהזכאות לקבלת הפטור מאגרות, אשר ניתן רק לשנה הראשונה שחלפה כבר".