שגריר ישראל באיחוד האירופי חיים רגב שלח למשרד החוץ בירושלים מברק מסווג ובו התריע כי אם הסכם התרבות עם האיחוד האירופי לא יאושר ע"י הממשלה ייגרם נזק משמעותי לכל ניסיון של ישראל להגיע להסכמים עם האיחוד האירופי בעתיד.
למה זה חשוב
- הממשלה היתה אמורה לאשר את ההסכם בשבוע שעבר אולם ראש הממשלה החליפי נפתלי בנט הטיל וטו על המהלך לבקשתה של שר הפנים איילת שקד, וזאת בשל הסעיף בהסכם שמחריג את ההתנחלויות בגדה המערבית.
- ההצטרפות להסכם התרבות Creative Europe היתה מעניקה ליוצרים ישראלים בתחומי הקולנוע, הספרות והאומנות נגישות למענקים מהאיחוד האירופי בסך של מאות מיליוני אירו. רק בשנה שעברה קיבלו 250 אלף אמנים ברחבי העולם מימון כחלק מהתכנית הזו של האיחוד האירופי.
מאחורי הקלעים
- ב-21 לספטמבר שלח השגריר הישראלי למוסדות האיחוד האירופי חיים רגב מברק למשרד החוץ בירושלים ובו עידכן כי מועצת הנציבים של האיחוד האירופי אישרה את הסכם התרבות עם ישראל שנקרא Creative Europe. רגב ציין שהאיחוד האירופי רוצה לחתום על ההסכם מיד עם השלמת תהליכי האישור שלו ע"י ממשלת ישראל.
- התכנית היתה לאשר את ההסכם במהלך פסגת ישראל - האיחוד האירופי, שמכונה "מועצת האסוציאציה", ושתתכנס היום (יום ב') לראשונה מזה למעלה מעשור. במשך שנים לא התקיימה הפסגה בשל מחלוקות בנושא הפלסטיני.
- כמה ימים לפני שרגב שלח את המברק לירושלים החל ארגון פורום "קהלת" בקמפיין נגד אישור ההסכם בממשלה בגלל שהוא כולל סעיף טריטוריאלי שמחריג את ההתנחלויות בגדה המערבית. העיתון "ישראל היום" אף פרסם ב-19 לספטמבר כתבה בנושא וכתבות נוספות פורסמו בכלי תקשורת שמזוהים עם לובי ההתנחלויות.
- בעקבות הפרסומים בתקשורת הישראלית פנו גורמים באיחוד האירופי לשגריר הישראלי והביעו חשש מאי אישור ההסכם בצד הישראלי. על הרקע הזה שיגר רגב את המברק לירושלים ובו התריע מההשלכות השליליות של ביטול ההסכם.
- השגריר הישראלי כתב במברק כי הוא קיים כמה שיחות עם גורמים בכירים בשירות החוץ האירופי ובנציבות האירופית בנושא הסעיף הטריטוריאלי לגבי ההתנחלויות. לדבריו כל הגורמים האירופים הבהירו לו כי נוסח הסעיף ויישומו יהיו זהים למקרים קודמים בהסכמים בין ישראל לאיחוד האירופי שאושרו בזמן הממשלה הנוכחית, כמו למשל הסכם המחקר והפיתוח שאושר בתקופת ממשלת נתניהו.
- "בני שיחי הדגישו כי אין להם סמכות לשנות את הסעיף וגם לא לפרש אותו אחרת ממה שנכתב. מבחינתם הסעיף הזה מגדיר אך ורק את המגבלות על יישום התכנית עצמה מעבר לקווי 1967 ולא נוגע לשום דבר אחר", כתב רגב.
- השגריר הישראלי ציין כי האיחוד האירופי אישר את ההסכם בקצב ויעילות חסרי תקדים, מה שמראה את רצון טוב גם בדרגים הפוליטיים וגם בדרגים המקצועיים באיחוד האירופי. הוא ציין כי דחיית אישור ההסכם תפגע ברצון הטוב הזה.
- "במידה וישראל תבטל ברגע האחרון את החתימה על הסכם Creative Europe אני מעריך כי ייגרם נזק משמעותי לתדמית ישראל וליכולת שלה לקדם בעתיד הסכמים עם האיחוד האירופי", כתב רגב למשרד החוץ בירושלים.
- השגריר הישראלי ציין כי בטווח המיידי ישראל תפסיד הנחה של 20 מליון שקלים אותה קיבלה מהאיחוד האירופי במסגרת פשרה לגבי הכספים שישראל צריכה להשקיע כחלק מההסכם.
- "במקרה של אי חתימה או מו"מ חדש אני מניח שלא תהיה פשרה כזו שוב", כתב רגב. "בטווח הרחוק - קשה לראות את האיחוד האירופי נכנס שוב פעם למו"מ על הסכם תרבות מול ישראל אחרי פעמיים בהן השלים את המהלך ונדחה".
תמונת המצב
- יום אחרי שהשגריר הישראלי לאיחוד האירופי שלח את המברק לירושלים פנה ראש הממשלה החליפי נפתלי בנט לראש הממשלה לפיד וביקש להשתמש בזכות הווטו שלו כדי להסיר את אישור הסכם התרבות מסדר יומה של הממשלה.
- בנט מסר כי מנע את ההצטרפות להסכם כיוון שלדעתו ממשלת מעבר צריכה להימנע ממהלכים משמעותיים שנויים במחלוקת, בוודאי אם הם אינם דחופים. שרת הפנים איילת שקד טענה כי היא לחצה על בנט לסכל את ההצטרפות להסכם.
תזכורת
- הסכם התרבות עם האיחוד האירופי הוצג לממשלה בפעם הראשונה ב-2017. גם אז כלל ההסכם סעיף טריטוריאלי שמחריג את ההתנחלויות. כאשר הדבר התפרסם דרשה שרת התרבות מירי רגב שעות לפני ההצבעה בממשלה להסיר את הנושא מסדר היום.
- כאשר הוקמה הממשלה החדשה חזר הסכם התרבות לסדר היום. בחודש יוני האחרון אישרה הממשלה תקציב של למעלה מ-30 מיליון שקל עבור השתתפות ישראל בהסכם התרבות עם האיחוד האירופי. ראש הממשלה דאז נפתלי בנט ושרת הפנים איילת שקד לא התנגדו.