15 שופטי בג"ץ השלימו בימים האחרונים את פסק הדין בעתירות נגד חוק עילת הסבירות, שמשתרע על פני מאות עמודים. שמונה שופטים, בראשות הנשיאה בדימוס חיות, כתבו החלטה בעד הפסילה. שבעה שופטים, בהם השופט סולברג, התנגדו לפסילה - כך פורסם הערב (רביעי) ב"המהדורה המרכזית" בערוץ 12.
למרות הביקורות הרבות, היועמ"שית לכנסת מתמודדת עם הסערה הפוליטית
תנועת אומ"ץ הובילה את הדיון ההיסטורי בבג"ץ בנושא עילת הסבירות
שופטים בעליון מתחו ביקורת חריפה על הנשיאה הפורשת חיות שלדבריהם דחקה אותם לסדר זמנים בלתי אפשרי עד המועד האחרון שבו היא יכולה לפרסם פסק דין, שלושה חודשים לאחר פרישתה שיחולו בעוד שבועיים. ביקורתם מתעצמת לאור העובדה שללא דעותיהם של חיות וברון הפורשות, התוצאה הייתה מתהפכת ל-7-6 נגד הפסילה.
דעת הרוב בטיוטת פסק הדין כוללת את השופטים ענת ברון, אסתר חיות, יצחק עמית, עופר גרוסקופף, ח'אלד כבוב, עוזי פוגלמן, דפנה ברק-ארז ורות רונן. דעת מיעוט בטיוטת פסק הדין כוללת את השופטים יחיאל כשר, נעם סולברג, יוסף אלרון, אלכס שטיין, יעל וילנר, דוד מינץ
וגילה כנפי-שטייניץ.
החוק לביטול עילת הסבירות אושר בכנסת בסוף חודש יולי. החוק נחקק במסגרת תיקון ל"חוק יסוד: השפיטה", והוא למעשה שולל מבית המשפט את היכולת להתערב בהחלטות של השרים שהתקבלו ב"חוסר סבירות קיצוני". ההתערבות של בית המשפט במקרים כאלה נועדה כדי לפסול החלטות שהתקבלו בצורה לא רציונלית, לא שוויונית או תוך ניגוד עניינים.
באמצע חודש ספטמבר התכנסו כל שופטי העליון, בהרכב חסר תקדים, לדיון שעסק בעתירות נגד ביטול עילת הסבירות. הישיבה ארכה יותר מ-13 שעות, והיא שודרה בשידור ישיר באתר בית המשפט העליון. במסגרת העתירות התבקש בית המשפט לפסול את החוק לביטול עילת הסבירות.
בכיר בליכוד ל'מעריב': "אם ההדלפה נכונה, זה מוכיח את כל הטענות כי בית המשפט הוא בית משפט פוליטי וכאשר שופטיו כותבים פסקי דין , מה שמנחה אותם זה לא החוק , לא עמדת הכנסת והגופים הנבחרים, אלא השקפת עולמם האישית האידאולוגית. הצבעת אלה השמרנים לא הפתיעה וגם ההצבעה של אלה שמאמינים שבית המשפט עומד מעל הכנסת ומעל החוק. ברגע שתיגמר המלחמה הדבר הראשון שצריך להמשיך בו זו הרפורמה המשפטית והחזרת הריבונות לעם".
מהרשות השופטת נמסר: "כתיבת פסק הדין טרם הושלמה. אנו רואים בחומרה רבה הדלפות בלתי מוסמכות ולא נתייחס לכך. פסק הדין יפורסם לאחר שתושלם כתיבתו".
תגובת התנועה למשילות ודמוקרטיה לפרסום טיוטת פסק הדין בעתירה נגד ביטול עילת הסבירות: "בזמן שמדינת ישראל נלחמת על חייה, וטובי בניה מוסרים את חייהם בעזה, מתעקשת נשיאת העליון לשעבר ללבות את אש המחלוקת ולפרסם את פסק הדין הפוליטי והמקטב ביותר שפורסם פה אי פעם. בית המשפט שם עצמו בפסק הדין כמחוקק העליון, מעל לכנסת שחוקקה את חוק היסוד, מעל לציבור שבחר בכנסת, ומעל לחוק עצמו. חוסר המודעות העצמית המדהים שמאפשר לשופטים לדרוש מהכנסת דרישת 'רוב מיוחד' שלא מופיעה בשום חוק, תוך כדי פסילת חוק יסוד ברוב מקרי וזניח, שלדברי השופטים עצמם היה מתהפך לו פסק הדין היה ניתן עוד חודשיים. חיות וחבריה לעמדה מתגלים כחסרי אחריות בשעות הכי קשות לחברה הישראלית. המסע לתיקון מערכת המשפט עוד יימשך".