קטינים הנמצאים במסגרות חוץ ביתיות – הוסטלים, פנימיות, משפחות אומנה – זקוקים להגנה על זכויותיהם. למען מטרה משמעותית זו הוקם גוף ייעודי: נציבות פניות ילדים ונוער בהשמה חוץ ביתית. הנציבות פרסמה את הדוח השנתי שלה ל-2023, ולאור הממצאים החליטו בתנועת אומ"ץ להיכנס לעובי הקורה.
פגע מינית בקטין במשך שנה: הצהרת תובע הוגשה נגד צעיר ממודיעין עילית
בוררות המיליארדים של אורנשטיין: ניצחון לגרטלר על האחים גרטנר
הממצא המדאיג ביותר לדברי נציגי אומ"ץ בוועדות הכנסת – עו"ד מרדכי שנאבל ושלמה קלדרון, שכיהן כיו"ר לשכת המבקרים הפנימיים בישראל – הוא שיעור הפניות שלגביהן אין לנציבות כלל סמכות בירור וטיפול: 65 מתוך כלל 296 הפניות בשנת 2023.
"אם נתח כזה נכבד מהפניות לא נמצא בסמכות הנציבות, לדעת אומ"ץ יש לבדוק את החוק על-מנת להרחיב את הסמכויות", כתבו יו"ר התנועה פנחס פליצ'ה פלד ויו"ר המועצה הציבורית עו"ד יצחק מינא. הפנייה נשלחה אל שר הרווחה והביטחון החברתי יעקב מרגי, ואל חבר הכנסת ישראל אייכלר, יו"ר ועדת העבודה והרווחה של הכנסת שאמורה לדון בנושא.
פליצ'ה פלד ציין כי 79% מהפניות נמצאו צודקות, נתון שמדגיש את הצורך במתן כלים נוספים לנציבות. 92% מהפניות הגיעו במישרין מהקטינים, ולכן קורא פלד לפעול גם למען העלאת המודעות לקיומה של נציבות פניות ילדים ונוער בהשמה חוץ ביתית: "ישנה חשיבות רבה בהפצת המידע על קיומה של הנציבות. יש נערות ונערים רבים שלא יודעים כי קיימת כתובת אליה הם יכולים לפנות".