איש העסקים צביקה בארינבוים הגיש תביעה על סך של כ-450 מיליון ש"ח בגין הפרת הסכם לרכישת קבוצת סליקת האשראי הבינלאומית  Payabl. על פי כתב התביעה, רו"ח ניסים צרפתי המחזיק 50% ממניות הקבוצה בנאמנות, שימש כ"קוף", עבור איש העסקים דיטמר קנוכלמן ורעייתו. צרפתי התכחש למעמדו כנאמן, פעל לטרפד את העסקה למכירת הקבוצה לבארינבוים כדי להביא לאובדן העסקה 
 
צביקה בארינבוים וחברות בבעלותו הגישו היום (יום ה') בבית המשפט המחוזי בתל אביב תביעה על סך כ-450 מיליון ש"ח בשל טרפוד הסכם לרכישת מלוא מניות החברות בקבוצת Payabl. התביעה הוגשה נגד ניסים צרפתי שהינו בעל מניות המחזיק בנאמנות 50% (בשרשור) ממניות חברת Payabl CY Limited הקפריסאית ("החברה הקפריסאית"), נגד דיטמר קנוכלמן שהיה בעל מניות בחברה זו עד שנת 2017 ואיילת קנוכלמן, רעייתו של דיטמר שמחזיקה באופציה לרכוש מידי צרפתי את המניות בחברה הקפריסאית.

 קבוצת פייבל היא קבוצה בינלאומית העוסקת בתחום סליקת אשראי ותיווך תשלומים אלקטרוניים ששוויה המוערך נכון להיום הינו כמיליארד ש"ח. הקבוצה פועלת תחת רישיון של הרגולטור הקפריסאי והבנק המרכזי בקפריסין והיא מפוקחת על ידי רשויות נוספות באירופה ובאנגליה. 

עוה"ד עפר פירט ממשרד פירט, וילנסקי, מזרחי, כנעני, המייצג את צביקה בארינבוים בתביעה, מסר: "משרדנו מייצג את מר צביקה בארינבויים כבר עשרים שנה. כל מי שמכיר אותו יודע שמר בארינבוים לא נוהג להגיש תביעות. כאן מר צרפתי פשוט הגדיש את השאה וגרם למר בארינבויים נזק עצום. בבית משפט נוכיח שה"קוף" (כפי שכינו אותו שותפיו) קם על יוצרו".

להלן השתלשלות האירועים על פי כתב התביעה: 

 
1.       בשנת 2020 רודיגר  ודיטמר ניהלו מו"מ עם איש עסקים ישראלי מוכר לצורך מכירת קבוצת Payabl. 
 

2.       לאחר שהמו"מ לא צלח, דיטמר ורודיגר שכרו את חברת הייעוץ העסקי הבינלאומית  Rautenberg & Company כדי לנהל מכרז למכירת פעילות הקבוצה (על פי סעיף 69 לכתב התביעה). 
 

3.       בשנת 2022 זכה צביקה בארינבוים במכרז, והצדדים החלו לנהל מו"מ לרכישת הקבוצה. בפגישה שערך צביקה בארינבוים עם איילת ודיטמר קנוכלמן בקפריסין, הוסבר לו שהם הבעלים בפועל של 50% מהמניות בקבוצת Payabl והיתרה מוחזקת בידיו של שותפם העסקי מר רודיגר טראוטמן. 
 

4.       הרשעתו של דיטמר בהליך פלילי בישראל "בפרשת כ.א.ל" ת"פ (שלום-ת"א) 36193-11-16 פרקליטות המדינה, מחלקה כלכלית נ' דיטמר קנוכלמן (נבו, 3.1.17) גרמה לרגולטור הקפריסאי לדרוש שדיטמר לא יחזיק במניות קבוצת Payabl. בהתאם לזאת, דיטמר קנוכלמן העביר את המניות שלו בחברה הקפריסאית (50%) לניסים צרפתי, מי שהיה אז אחד מחבריו הטובים, כדי שיחזיק עבורו את המניות כ"קוף" בלבד. עבור שירותיו כ"קוף" הוגדרה לצרפתי תמורה בסך של כ- 1 מיליון יורו בלבד. 
 

5.       כדי להבטיח לרודיגר ודיטמר שליטה מלאה בקבוצת Payabl גם לאחר העברת המניות, נערכו ונחתמו שורת מסמכים אשר מעגנים מנגנון נאמנות ומבטיחים לרודיגר את הכוח הבלעדי לקבל החלטות בנוגע למכירת הקבוצה ובכלל זה, התחייבות של צרפתי לחתום על כל מסמך ועסקה שרודיגר מביא למכירת הקבוצה. כפי שמופיעים בנספחים  5-7 ו-9 לכתב התביעה.
 
6.       כחלק ממסכת ההסכמים, ובגדר "חגורה על השלייקס", צרפתי גם חתם על הסכם אופציה למכירת המניות שנרשמו על שמו בקבוצה לרודיגר בתמורה זהה לשירותיו כ"נאמן" בסך של כ-1 מיליון יורו.
 

7.       במסגרת המו"מ, צרפתי עצמו גם אישר בפני צביקה בארינבוים שרודיגר הוא המוסמך הבלעדי לנהל מו"מ ולחתום על מכירה של קבוצת Payabl, ושצרפתי מחויב לאשר כל עסקה שרודיגר יסגור, עפ"י שיקול דעתו הבלעדי. 
 
8.       על רקע מצגים ומסמכים אלה התנהל מו"מ ממושך בין צביקה בארינבוים לבין דיטמר ורודיגר לרכישת קבוצת Payabl.
 

9.       ביום 12.10.23 נחתם הסכם מחייב בין הצדדים למכירת קבוצת Payabl בתמורה של עד כ-120.8 מיליון אירו. כחלק מתנאי ההעסקה, סוכם שיחולקו לבעלי המניות דיבידנדים מתוך הרווחים הצבורים בקבוצה בסך של בין 60 ל-100 מיליון יורו נוספים. כלומר, התמורה לבעלי המניות בקבוצה הייתה מעל 200 מיליון אירו. כמו כן, הוסכם כי החל מאוקטובר 2023, ועד להשלמת העסקה (Closing""), יהיה זכאי בארינבוים לכ-30% מרווחי הקבוצה, ובהיקף מוערך של עשרות מיליוני יורו.
 

10.   לאחר חתימת ההסכם צרפתי החל להערים קשיים מתוך מטרה להכשיל את העסקה. צרפתי התנער מהתחייבויותיו והחל לסחוט מדיטמר ורודיגר כספים נוספים מעבר ל-1 מיליון היורו עליהם הוסכם עימו. צרפתי, הנאמן (או "הקוף" במילותיהם של רודריגר, דיטמר ובאי כוחם) בחר להתכחש למעמדו כ"נאמן" למניות של דיטמר בקבוצת Payabl ופעל באופן מכוון לגניבת המניות של דיטמר בקבוצה. 

11.   צרפתי איים על רודיגר ודיטמר שאלמלא ייכנעו לדרישותיו הכספיות וישלמו לו 50 מיליון יורו, הוא יפנה לרגולטור בקפריסין ויחשוף את העובדה שהוא רק "קוף".
 

12.   מחשש שצרפתי יממש את האיום שלו, נכנעו דיטמר ורודיגר לדרישותיו הסחטניות, והציעו לצרפתי תשלום (למעשה, "כופר") של עד 42 מיליון יורו. אבל גם לזה צרפתי סרב (סע' 145 לכתב התביעה).

13.   עפ"י כתב התביעה, פעם אחר פעם פנה צביקה בארינבוים אל צרפתי, לרבות באמצעות צדדים שלישיים, בניסיון למנוע ממנו לטרפד את העסקה ולסיים את הכל ברוח טובה (סעיף 52 לכתב התביעה).

14.   בסופו של דבר רודיגר הודיע לצביקה בארינבוים כי הוא נואש וחושש מהסחטנות של צרפתי, ושהוא לא יצליח לקבל את הסכמתו הטכנית של צרפתי לעסקה בלי לאכוף אותה באמצעות בתי המשפט (דבר שצרפתי ידע שרודיגר לא יעשה מחשש ש"הסידור" המיוחד בין בעלי המניות יתגלה). משכך, רודיגר הודיע כי הוא נסוג מהעסקה עם בארינבוים. בכתב התביעה נטען כי צרפתי גרם שלא כדין, להפרת הסכם רכישת המניות ולאובדן העסקה (על פי סעיף 173-178 לכתב התביעה).

15.   לאור הודעת הביטול, בארינבוים הגיש צו מניעה בבית המשפט בקפריסין נגד רודיגר וקבוצת פייבל, וכן פתח נגדם בהליך בוררות בפני לשכת הסחר הבינלאומי בקפריסין.
 
16.   ביום 13.6.24 התקיימה בקפריסין פגישת מו"מ בנוכחות בארינבוים, רודיגר, צרפתי והיועצים המשפטיים של הצדדים. לאחר שהפגישה לא צלחה, נכנס דיטמר לפגישה עם צרפתי ורודיגר שם נאמר לו כי הם יהיו מוכנים למכור לבארינבוים את הקבוצה רק אם הוא יכפיל את הסכום לכ-250 מיליון יירו (קרי 130 מיליון יורו יותר עבור אותה עסקה בדיוק) [נס' 31 לתביעה]. 
 
17.   בכך יצא המרצע מן השק והתברר כי רודיגר וצרפתי חברו יחד כדי לנסות להפר את ההסכם עם בארינבוים ולהוציא ממנו כספים נוספים שלא כדין.
 
18.   דיטמר שזעם על הפרת ההסכם וטרפוד העסקה עם התובעים, העלה את הדברים על הכתב במכתב המצורף לתביעה ובכך הושלם מעגל טרפוד ההסכם וגם בוסס הנזק.