שמונה קורבנות בשמונה מקרי רצח שונים במגזר הערבי בתוך פחות מ-48 שעות הם הרבה מעבר לסטטיסטיקה ובודאי מהווים את הימים הקשים ביותר בתקופת כהונתו הקצרה של מפכ"ל המשטרה רנ"צ דני לוי.
ימים אחדים אחרי שנשא את נאומו בישיבת ועדת החוץ והביטחון של הכנסת וציין כי "הפשיעה בירידה". אין ספק כי המפכ"ל רנ"צ לוי "חטף" מציאות לוהטת לתוך הפרצוף , כמי שהרגיז לכאורה באמירותיו ובפעולותיו.
בהוראת המפכ"ל החל כבר עם כניסתו לתפקיד מבצע בלימת חירום שהוביל לתפיסת כמות נשקים ואמצעי לחימה (אמל"ח) נכבדים וכן למעצרים רבים ומשמעותיים. אלא שכל זה מתגמד למול הנתון האכזרי שהוביל לחציית רף ה-200 והעמיד את מספר הקורבנות במגזר הערבי מאז תחילת שנת 2024 על 206 קורבנות בנפש.
חשוב לציין כי במהלך חודש ינואר לא נמנו מקרי רצח וזאת בשל פריסת כוחות מאסיבית של משטרה, שב"כ וצה"ל ברחובות במסגרת מלחמת חרבות ברזל והחשש מהתפרצות של שומר חומות 2. מאז חודש פברואר, ההתפרעות של מחוללי הפשיעה במגזר בשיאה והיד קלה מאד על ההדק.
למרות שיש סיכולים, עדיין רצף כזה מטורף בסוף שבוע בממוצע של רצח בכל חמש שעות, מציב אותנו בפני נתונים קשים שמתקרבים לאלו של שנת 2023 שהסתיימה עם 240 קורבנות. כשנותר עוד חודש וחצי על הפרק עד לסיום השנה, בקצב כזה לא מן הנמנע שנרשום שיא שלילי חדש שיביך את המשטרה וכמובן את המפכ"ל.
ניצב בדימוס אמנון אלקלעי ראש אגף המבצעים לשעבר של משטרת ישראל, בטוח שהבעיה הינה מקצועיות. "יש פה בעיה קשה מאד של מיקוד ויותר חמור מזה של מקצועיות. יש פער עצום במקצועיות ובאופן המענה. הכוונה היא שמתמקדים בנושאים ותחומים לא מקצועיים.
"המשטרה איבדה בשנים האחרונות, ובשנתיים האחרונות בפרט, איבדה המון גורמים מקצועיים שלה. הרבה בעלי מקצוע ואנשי משטרה מיומנים עוזבים את המשטרה, ומצד שני ממנים שוטרים שהם לא מקצועיים או שרמת המקצועיות שלהם יחסית היא נמוכה ויש לזה מחירים.
"זה תהליך שמתמשך כבר כמה שנים וביתר שאת. הבעיה היא אופן ההתמודדות בסדר. איך אתה רוצה להתמודד עם תופעות כאלה, עם מקרי רצח רבים שחלקם נובעים בשל התנהלות עבריינות קשה במגזר הערבי וכוללים את עברייני הסחיטה. זה דורש אנשי מקצוע שידעו להתמודד עם זה, שיגיבו ויתקפו את אותם מחוללי פשיעה ולא מתמודדים עם זה באמצעות חיפושים ותפיסות נשקים ומבצעי ראווה שמנסים לעשות וזורעים תובנות שככה מתמודדים ותופסים נשקים.
"חשוב לציין שתפיסת נשקים היא דבר חשוב אבל לא הכי חשוב ולא כזה שיוביל למיגור הפשיעה בחברה הערבית וליצור את השינוי המיוחל. יש פער גדול של הבנה בדרכי ההתמודדות".
הבעיה היא רק של משטרת ישראל לדעתך?
"לא הבעיה לא רק של המשטרה אבל ממני מצפים שאתייחס לחלקה של המשטרה. הבעיה היא רחבה מאד שדורשת תיקון ומאמץ רב מערכתי וגם זה קשור למקצועיות. אם אנחנו מסתכלים על התפוקה של משטרת ישראל אז אמרתי את דבריי בנושא. אם בוחנים את התפקוד הרב מערכתי אז אנחנו רואים את הכישלון של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, והדברים שבהם הוא מתמקד".
יכול להיות שהמשטרה שמה יותר דגש על ביטחון מאשר על פשיעה?
"זו אחת התופעות שאכן נחשפו זוהי משטרה שיותר מתמקדת בפעילות מבצעית ופחות עושה פעילות שמתחייבת ונדרשת ויש לא מעט פעולות שהיא יכולה לבצע".
כמו?
"פעילות של חקירות ראויות עם אמצעים ראויים ומתאימים עם הפעלת יחידות מתאימות זה דורש תהליך, זה דורש מאמץ וזה לא מבצע של לתפוס כמה נשקים וללכת כדי להגיד הנה עשיתי. הכל מתחיל ונגמר במקצועיות. צריך אנשי מקצוע, צריך משאבים וצריך תוכנית פעולה מסודרת".
הקימו בעבר את אגף הסייף , היה פרויקטור למגזר איפה הבעיה?
"עזוב הכל שטויות. בסוף צריך להתמודד עם עבריינות ויש שתי גישות מרכזיות האחת בשיתוף פעולה עם האזרחים והשנייה בפעילות סמויה של המשטרה. לגבי האפשרות הראשונה אנחנו בבעיה היות והמשטרה לא מצטיינת לגרום לאזרחים לשתף פעולה איתה הציר הזה באמצע חסום ולא מקבלים ממנו הרבה תנובה. מה שנשאר זה פעילות סמויה אבל אצלינו ממשיכים לבצע פעילות של תפיסות נשקים ומבצעי ראווה וזה ניהול לא נכון ולראיה מספר מקרי הרצח. נסכם אם אמירה שיש בעיה של ניהול מערכתי וכמובן מקצועיות במחוזות השונים".