הסדר חדש (יחסית) מאפשר לתביעה לסגור תיקים פליליים נגד חשודים, במקרים בהם עד כה היו מוגשים כתב אישום, וזאת תחת עילה חדשה המכונה "הסדר מותנה". כלומר, מהיות ניתן לסגור תיק בעניינו של חשוד לא רק מחוסר אשמה, היעדר ראיות או חוסר עניין לציבור. 

ההסדר נכנס לתוקף כתיקון לחוק סדר הדין הפלילי כבר בשנת 2013, אבל רק לאחרונה החלו לעשות בו שימוש בפועל, עם הקמת יחידות תביעה מיוחדות, המכונות "יחידות תביעה להסדר מותנה", שבהן מועסקים תובעים משטרתיים שזו עבודתם. בנוסף, גם תובעים בגופי התכנון והבנייה ותובעים בעבירות ששר הכלכלה מופקד על ביצוען רשאים לחתום על הסדר מותנה.

לצד התיקון לחוק, קבע היועץ המשפטי לממשלה הנחיות שבהן נקבע נוהל כללי להחלת ההליך של הסדר מותנה, על ידי רשויות התביעה.

עורך הדין אביעד רייפר (צילום: יח''צ)
עורך הדין אביעד רייפר (צילום: יח''צ)

פשעים ועבירות קלות - מי יכול לחתום על הסדר מותנה?
מדובר בתיקים, שלולא יישום ההסדר החדש היו מגיעים לפתחו של בית המשפט והיו מוגשים בהם כתבי אישום. כלומר, תיקים שיש בהם ראיות ועניין לציבור לצורך הגשת כתב אישום. 

ככלל, השימוש בהסדר מותנה נועד לעבירות קלות או לעבירות שבוצעו בנסיבות מקלות. ניתן לחתום על הסדר מותנה בעבירות מסוג חטא (שהעונש המקסימלי בצדן עומד על עד שלושה חודשי מאסר), או עוון (שלושה חודשי מאסר עד שלוש שנות מאסר). 

החוק מאפשר להגדיר גם עבירות מסוימות מסוג פשע, כמצדיקות הסדר מותנה, אולם טרם הוגדרו עבירות כאלה.

העבירות שבנוגע אליהן ניתן לחתום על הסדר מותנה כוללות, בין השאר: גרימת מוות ברשלנות, קבלת דבר במרמה, עבירות הונאה, הלבנת הון והטרדה מינית.

ניתן גם להגיע להסדר בעבירות שהן בטיפול התביעה המשטרתית. אלה כוללות איומים או הסגת גבול (אלא אם נעברו כלפי בן משפחה); וכן החזקת סמים לצריכה עצמית. כמו כן, כולל ההסדר עבירות לפי חוק התכנון והבנייה.

ההסדר מאפשר לתובעים מגופי תביעה שונים, להורות על סגירת תיק פלילי, תחת תנאים שייקבעו. על החשוד לעמוד בתנאים כמו גם בתקופת התנאי שהוגדרה לו ובכלל זה במידה ולא יבצע עבירות נוספות (כל עבירה) - התיק נגדו ייסגר לגמרי.

ישנם תנאי הסף לחתימה על הסדר מותנה והם כוללים, בין השאר, כי החשוד ללא עבר פלילי בחמש השנים שלפני ביצוע העבירה וכי לא עומדות נגדו חקירות פליליות תלויות ועומדות. תנאי נוסף הוא כי לא חתם על הסדר מותנה, בחמש השנים הקודמות.

המשטרה ממיינת את תיקי החקירה הקיימים ומעביר את אלה שמתאימים להיסגר בהסדר מותנה ליחידות התביעה להסדר מותנה. היחידות בוחנות את התיק שהועבר לידיהם ואם מתקיימים בו תנאים להסדר מותנה היא מזמנת את החשוד המועמד. במידה והחשוד מוכן להסדר עליו להודות במיוחס לו, לקחת אחריות ולהתחייב לעמוד בפרטי ההסדר שייחתם בין הצדדים.

ההסדר מעניק לתובעים סמכות מעין-שיפוטית, המאפשרת להם לסגור לחשודים תיקים פליליים שעומדים נגדם, ללא צורך בהגשת כתב אישום. 

למנוע את הכתם של הרשעה פלילים
הרעיון העומד מאחורי ההסדר הוא להטיל על חשודים סנקציה עונשית כלשהי, אך זאת בלי להטיל עליהם כתם של הרשעה פלילית. לצד זאת, באמצעות ההסדר, מבקשת המדינה להקנות למערכת האכיפה כלי יעיל לטיפול בעבירות קלות, באופן שיפחית את העומס המוטל על מערכת התביעה ועל בתי המשפט.

תנאים להסדר מותנה
בין התנאים שעשויים להיכלל בהסדר, ניתן למנות: תשלום קנס לאוצר המדינה, פיצוי לקורבן, התחייבות להימנע מביצוע העבירה, עמידה בתנאי תכנית שיקום, ביצוע עבודות לתועלת הציבור, פסילת רישיון נהיגה, הפקדת כלי ירייה, כתיבת מכתב התנצלות לקורבן העבירה ועוד. 

על החשוד להתחייב לפרק זמן מסוים שבו לא יבצע כל עבירה ולתנאים נוספים. התנאי יכול לעמוד בתוקף בין חצי שנה לשנה וחצי. אם במהלך תקופה זו, ממלא החשוד את התנאי - התיק נגדו ייסגר; עילת הסגירה תהיה "הסדר מותנה". התיק נסגר למעשה בשני שלבים - תחילה הוא נסגר על תנאי; ובשלב השני, הוא נסגר סופית.

הכתבה באדיבות פורטל המשפט obiter.co.il

לפרטים נוספים אודות עו"ד אביעד רייפר לחצו כאן