שלילת אזרחות למחבלים: בית המשפט העליון קבע היום (חמישי) כי לא נפל פגם חוקתי בהסדר המאפשר לשלול את אזרחותו של מי שביצע מעשה שיש בו משום הפרת אמונים למדינת ישראל, כגון מעשה טרור, מעשה המהווה בגידה או ריגול חמור, או רכישת אזרחות של זכות לישיבת קבע במדינה עוינת או בשטח עוין.
בקביעת בית המשפט הודגש כי הדבר תקף גם אם כתוצאה משלילת אזרחותו הוא נותר חסר אזרחות כלשהי, ובלבד שבמקרה כזה תפורש חובתו של שר הפנים ליתן לאותו אדם "רישיון לישיבה בישראל" – כמורה על הענקת מעמד של תושבות קבע או מעמד ייעודי קבוע אחר.
שופטי ההרכב כללו את הנשיאה חיות, המשנה לנשיאה (בדימ') הנדל, המשנה לנשיאה פוגלמן והשופטים עמית, סולברג, ברק-ארז וברון. הם עמדו על היותה של הזכות לאזרחות זכות חוקתית חשובה, אך סברו כי במקרה דנן הפגיעה בה נעשית לשם הגשמת תכלית ראויה – הצגת מסר הצהרתי ברור וחד משמעי של התנערות המדינה ממי שהפר את חובת האמונים הבסיסית ביותר שלו כלפיה.
כמו כן, בית המשפט העליון ביטל שני פסקי דין של בתי המשפט לעניינים מנהליים אשר דנו בבקשות לשלילת אזרחות של שני ערבים שהורשעו בעבירות טרור בהנחייתו של שר הפנים דאז אריה דרעי, וזאת בשל פגמים מהותיים שנפלו בהן כבר בשלב הגשת הבקשות.
הבקשות נוגעות לשני מחבלים שהורשעו ונדונו לעונשי מאסר ממושכים: מחמד מפארג'ה, שהטמין בשנת 2012 מטען נפץ באוטובוס בתל אביב וגרם לפציעתם של 24 בני אדם; ועלאא זיוד, שביצע בשנת 2015 פיגוע דריסה ודקירה בצומת גן שמואל וגרם לפציעתם של 4 בני אדם.
הבקשה בעניין מפארג'ה נדחתה על ידי בית המשפט לעניינים מנהליים מרכז-לוד, ושר הפנים ערער על כך; הבקשה בעניין זיוד התקבלה על ידי בית המשפט לעניינים מנהליים בחיפה, וזיוד ערער על פסק הדין בעניינו.
כאמור, היום השופטים קבעו שנפלו פגמים מהותיים בהליכים אלה כבר בשלב הגשת הבקשות לביטול אזרחותם, ולכן ביטלו את ההחלטה בעניינם, אך שרת הפנים איילת שקד תוכל להגיש מחדש את הבקשות לשלילת האזרחות. חלק משופטי ההרכב אף התמקדו בכך שהבקשות הוגשו לבית המשפט לעניינים מנהליים, אף שניתן היה להגישן במסגרת ההליכים הפליליים שהתנהלו נגד השניים.
שרת הפנים איילת שקד מסרה בתגובה להחלטה: "בית המשפט העליון אישר את המובן מאליו - מי שפועל במכוון כדי לפגוע במדינת ישראל, איננו יכול להיות חלק מקהילת אזרחיה. עם זאת, לצערי בית המשפט העליון אימץ פרשנות המנוגדת ללשון החוק וחייב להעניק למחבלים מעמד קבע אחר בישראל״.
עו"ד מנשה יאדו מארגון חוננו, המייצג את משפחתה של הודיה נחמה אסולין ז"ל כידידי בית המשפט ונפגעי עבירה, מסר: "בית המשפט מייחס לטרוריסטים שרוצים להשמיד את המדינה רגשות שיש לאזרחים נאמנים, אולם בניגוד לדברי הנשיאה הטרוריסטים לא מרגישים כי המדינה היא חלק מהאני שלהם אלא רוצים הם להשמידה, והאני שלהם הוא ארגון חמאס והרשות הפלסטינאית – ולא מדינת ישראל.
"עד שבית המשפט העליון לא יבין את מה שהמחבלים מבינים היטב, כי יש כאן מלחמת קיום, לא יצא משפט ישר תחת ידיו. פסה"ד שיצא היום תחת ביהמ"ש מנוגד לכוונת החוק, מנוגד לאינטרס הקיומי של מדינת ישראל, ונותן למחבלים אישור נוסף לחולשת המדינה, שחוץ מדיבורים ריקים מתוכן לא גובה מחיר מהטרור".
עו"ד יאדו מייצג את משפחתה של הודיה נחמה אסולין ז"ל, אשר נפטרה מפצעיה בעקבות פיגוע שאירע בירושלים לפני כעשור. המחבל שביצע את הפיגוע היה בעל אזרחות ישראלית, והמשפחה ביקשה להצטרף לדיון המדובר כידידי בית המשפט.