הכתבה נכתבה בשיתוף אוביטר
לדברי עו״ד שקלאר, מבכירי עורכי הדין בישראל, חיפוש אחרי פשרה שתייעל ותקצר את ההליכים, הינו חיובי וחשוב בתיקים שבהם ישנו סיבוך מיוחד או קושי לקבוע ממצאים עובדתיים, אך אינו מכשיר אוטומטי בכל תיק, לקיצור שעות עבודת השופט.
בתיקים שבהם ישנו צד נפגע וצד פוגע במובהק, או שהתביעה טורדנית וקנטרנית על פניה, או שאין הגנה ראויה, טוען שקלאר, צריך השופט לנקוט עמדה חד משמעית, ובמקרה הצורך למחוק את התביעה או ההגנה על הסף או לחייב בהוצאות עונשיות, ולא לחתור לפשרה, שתאלץ את הצד הנפגע להתפשר על זכויותיו, רק כדי לחסוך זמן שיפוטי.
לטענת עו״ד שקלאר, ההתדיינות המיותרת והמסורבלת בבתי המשפט בישראל, נובעת מאותו מסר שיוצא מבתי המשפט, המעודד הגשת הליכי סרק, לצורך התשה ודחייה.
שופטים מנסים להמנע מהתדיינות ארוכה ולכן לוחצים על הצד הנפגע דוקא, לשלם ׳דמי מטרד׳, ולו על מנת לסיים את ההליך ללא הוצאות.
׳דמי מטרד׳ אלה אופייניים בתביעות נזיקין ובתביעות כספיות, כך גם בהתנגדויות לצוואות, שם מוגשת התביעה, או ההגנה, שלא על מנת לזכות בהליך, אלא כדי לנצל את ההליך להקטנת החוב, או לרווח משני. השופט ממליץ לצדדים להתפשר ולוותר על זכויותיהם, זה בכה וזה בכה, תלוי בטענה, במקום לפסוק חד משמעית לצד זה או אחר, ובכך יוצאת בת קול, לטענת שקלאר, על שימוש לרעה בהליכי בימש לצורך סחיטה.
ביהמש צריך לפסוק הוצאות גבוהות וראויות לצד המפסיד, במיוחד אם הטריד וניהל הליך מיותר וארכני, והתברר כי עשה זאת שלא בתום לב. למרבה הצער, טוען שקלאר, ביהמש קמצן בהוצאות, כאילו הן יוצאות מכיסו.
״לעיתים, לאחר פסיקת ההוצאות, אני שואל את עצמי, אם השופט עצמו היה מנהל הליך כזה בסכום כה זעום. הרי כל השופטים היו פעם עורכי דין. אין להם ערך לעבודת עורך הדין״?
מוסיף עו״ד שקלאר ומציע שתצאנה הנחיות מדוייקות באילו מקרים יפסקו הוצאות עונשיות, כלי שבתי המשפט לא משתמשים בו כלל.
״לדעתי, בתי המשפט מנסים לרצות את כל הצדדים״, אומר שקלאר, ״למצוא חן בעיני כולם, שאף אחד לא יעלב וללכת בין הטיפות. זה מעודד את הרמאים לרמות, את חסרי תום הלב לנצל את ההליכים. מקסימום יגיעו לפשרה נוחה ויסרבלו את ההליך עד שהשופט יציע לצד שכנגד לוותר על חלק מזכויותיו. ישנם תיקים שבהם על השופטים להוציא מסר חד משמעי, שהמעוול לא יצא נשכר מפירות עוולתו וישלם ריבית דריבית על נוכלותו״.
הכתבה באדיבות פורטל המשפט obiter.co.il
(לצורך איתור מהיר של הכתבה, חשוב להקפיד לכלול במייל את הלינק של הכתבה).
הכתבה נכתבה בשיתוף אוביטר