היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, טענה היום (שלישי) בתגובה לעתירת התנועה לאיכות השלטון בעניין חוק הנבצרות, כי ראש הממשלה בנימין נתניהו פעל בניגוד עניינים. כזכור, מדובר בחוק שקובע כי ניתן להוציא ראש ממשלה לנבצרות רק על מקרה רפואי.
חוק הנבצרות אושר לקריאה שנייה ושלישית: מתי וכיצד יחול? | כל המשמעויות
בעמדתה של היועצת המשפטית לממשלה נאמר כי נעשה שימוש לרעה בסמכות הכנסת כדי לשפר את מצבו המשפטי האישי של ראש הממשלה ולאפשר לו לפעול בניגוד לפסיקת בית המשפט. התגובה הוגשה על ידי מנהלת מחלקת הבג"צים עו"ד ענר הלמן, עו"ד רן רוזנברג ועו"ד אודי איתן ממחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה.
"בחינה של מכלול הנסיבות הנוגעות לחקיקת תיקון מס' 12 לחוק-יסוד: הממשלה, ענייננו בתיקון חוקתי פגום מיסודו ובתוצאתו, שהינו תוצר של שימוש לרעה בסמכות המכוננת של הכנסת, בהליך חקיקה מואץ, כדי לשפר את מצבו המשפטי האישי של ראש הממשלה ולאפשר לו לפעול בניגוד לפסיקת בית המשפט הנכבד, שאישרה את כהונתו תחת כתב אישום בגין עבירות חמורות של טוהר המידות; בניגוד לחוות דעת מחייבת למניעת ניגוד עניינים, שאף נקבע כי חל על ראש הממשלה "השתק מעין שיפוטי" מלטעון אחרת ביחס למעמדה; ותוך עיצוב הסדר נבצרות שנועד ליתן מענה לנסיבות עניינו של ראש הממשלה ולאפשר את מעורבותו בקידום חקיקה שיש בה כדי להיטיב את מצבו המשפטי האישי, באופן שאינו תואם את תכליות מוסד הנבצרות", כתבה בהרב-מיארה.
מטעם רה"מ נתניהו נמסר כי "יש לדחות את העתירה על הסף וכי כלל אין מקום לדיון בנושא, בין היתר, הואיל ובית המשפט הנכבד אינו מוסמך לייתן את הסעדים המבוקשים בעתירות ביחס להכרזה על בטלותו או תיקונו של חוק יסוד".
מטעם ראשי הקואליציה נמסר: "תשובת היועמ״שית לעתירה היא עוד ניסיון לבטל את הבחירה הדמוקרטית של מיליוני אזרחים ולהעביר את הסמכות להדיח ראשי ממשלה בישראל לידי פקידות שלא נבחרה. ראש הממשלה נתניהו נבחר על ידי למעלה מ-2.5 מיליון אזרחים ובדמוקרטיה האזרחים בלבד הם אלה שקובעים מי יהיה ראש הממשלה. הניסיון המאולץ לקשור בין הרפורמה המשפטית שזוכה לתמיכה של מיליוני אזרחים לבין משפטו של ראש הממשלה נתניהו שמתנהל כסדרו מזה שלוש שנים, הוא חסר בסיס ומופרך מיסודו. העם, הכנסת והדמוקרטיה לא יקבלו זאת".
חברת הכנסת טלי גוטליב, שלאחרונה כבר תקפה רבות את היועמ"שית, ביקרה אותה בחריפות פעם נוספת: "אמרתי לכם אמרתי לכם. מיארה הביתה. כל חוק הוא חסר חשיבות כל זמן שהיא נשארת יועמשית ושמה מקלות בגלגלי המשילות. תגובתה לבגץ בעניין נבצרות רוהמ, כשהיא מייצגת את הממשלה ומחוייבת לה, ותוך כך הסכימה לצו על תנאי זה האבסורד במלוא כיעורו. מי צריך יריבים כשהיועמשית מסכימה לעתירה נגד הממשלה".
שר התרבות והספורט מיקי זוהר, מסר: "אין מהלך יותר אנטי דמוקרטי מלנסות לבטל חוק יסוד שעבר ברוב קולות ע"י חברי בית המחוקקים שנבחרו בבחירות דמוקרטיות. כך נראית חתירה כנגד הדמוקרטיה, פשוט".
התנועה למשילות ודמוקרטיה, תקפה גם היא את היועמ"שית: "היועצת המשפטית לממשלה לא רק שהפסיקה מזמן להביא את עמדת הממשלה, לה היא אמורה לייעץ, אלא שכעת היא גם מבקשת לבטל חוקי יסוד של הכנסת. לדברי היועמ''ש, הכנסת אינה יכולה לתקן חוק יסוד, שחוקקה כנסת קודמת, רק בשל כך שהוא מוביל לתוצאה שסותרת את עמדת היועצת".
יו"ר התנועה לאיכות השלטון, עו"ד ד"ר אליעד שרגא: "היועצת המשפטית לממשלה הזכירה פעם נוספת לכולם היום, ששלטון החוק שולט גם בשלטון ושבמדינה דמוקרטית, יש בלמים ואיזונים בין הרשויות ולכן החקיקה האנטי דמוקרטית, תיפסל בשערי בג"ץ, במבצר זכויות האדם".