הכתבה נכתבה בשיתוף אוביטר

שוק הנדל"ן בישראל נמצא בתנועה מתמדת בשנים האחרונות. עליות מחירים חדות, קריסת חברות בנייה וקשיים כלכליים נוספים מעיבים על המגזר, שעד לאחרונה נחשב לאחד החזקים והיציבים במשק הישראלי.

לפרטים נוספים אודות עו"ד כרמית שחיבר

אחד הגורמים המרכזיים לעלייה במחירי הדירות בישראל היא עליית הריבית. בנק ישראל החל להעלות את הריבית בתחילת שנת 2022, במטרה להילחם באינפלציה. עליית הריבית גורמת לייקור מימון המשכנתאות, מה שגורם לירידה בביקוש לדירות. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, עלות המשכנתא הממוצעת בישראל עלתה ב-10% בשנת 2022. עלייה זו משמעותית עבור משקיעים ומשפרי דיור, שצריכים להקצות חלק גדול יותר מהכנסתם לתשלום המשכנתא.

עו''ד ונוטריון כרמית שחיבר (צילום: אביה עמאר)
עו''ד ונוטריון כרמית שחיבר (צילום: אביה עמאר)

במקביל, ובהשפעת הגורמים הללו, אנו רואים ונראה למרבה הצער יותר ויותר חברות בנייה שקורסות כלכלית בשנים הקרובות. בשנת 2022 קרסו מספר חברות בנייה גדולות, דבר שהוביל לביטול פרויקטים של בנייה ולפגיעה באמון הציבור בענף והותרת רוכשים עם זכות לדירה ללא דירה בפועל.

קריסת חברות הבנייה נובעת ממספר גורמים: כולל עליית מחירי חומרי הגלם, התחרות הגואה בענף והרגולציה. קריסתן של החברות גרמה לעיכובים בהשלמת פרויקטים, לפגיעה בקבלנים ובספקים ולעלייה במחירי הדירות. התוצאה היא, כמובן, פגיעה גם בצרכנים, מי שרכשו את הדירות ונותרו כעת ללא מענה. 

יש גם רוכשים אשר רכשו דירות במסגרת קבוצת רכישה מבלי לקבל ערבויות לפי חוק המכר ונמצאים בסיטואציה שבה יש להם רק הערת אזהרה וללא ערבות בנקאית. כעו"ד נדל"ן אני לא ממליצה ללקוחותיי לרכוש דירה מבלי לקבל ערבות בנקאית שאז אם חלילה חברה נקלעת לקשיים כלכליים קיימת ערבות בנקאית על כל שקל ששילמו למעט רכיב המע"מ.

מעבר לעליית הריבית וקריסת חברות הבנייה, שוק הנדל"ן בישראל מתמודד עם קשיים כלכליים נוספים. האינפלציה הגבוהה, המלחמה באוקראינה והמיתון העולמי פוגעים ביכולת של אנשים לרכוש דירה. עליית המחירים בתחומים אחרים, כמו מזון, אנרגיה ותחבורה, גורמת לירידה בכוח הקנייה של הציבור. בנוסף, המלחמה באוקראינה גרמה לעליית מחירי חומרי גלם, מה שתרם גם הוא לעלייה במחירי הדירות ובקושי בהשלמתן, בשל המחסור.

כיצד ישפיעו עלינו השינויים בשוק הנדל"ן?
השינויים בשוק הנדל"ן בישראל צפויים להשפיע על כולנו בשנים הקרובות. עליית הריבית עשויה לגרום להאטה בביקוש לדירות, קריסת חברות הבנייה עשויה להוביל לעיכובים בפרויקטים של בנייה והקשיים הכלכליים הנוספים עשויים לפגוע ביכולת של אנשים לרכוש דירה.
לכאורה, ניתן לנבא כי השפעות אלו יובילו לירידה במחירי הדירות, במיוחד בשוק הדירות החדשות. עם זאת, שוק הנדל"ן בישראל מפתיע בכל פעם מחדש ועלינו להמתין על מנת לראות כיצד הוא מתאים את עצמו לשינויים הללו.

עבור חברות נדל"ן, עליית הריבית והקשיים הכלכליים הנוספים פוגעים ביכולתן למכור דירות. עליית הריבית גורמת לעלייה בעלות המשכנתא, מה שגורם לירידה בביקוש לדירות. הקשיים הכלכליים הנוספים פוגעים ביכולת של אנשים לרכוש דירות. כתוצאה מכך, חברות נדל"ן רבות מתקשות למכור דירות, מה שגורם לירידה בהכנסותיהן. חברות אלו נאלצות להפחית את מחירי הדירות כדי למשוך קונים, מה שעשוי להוביל לירידה ברווחיותן.

עבור רוכשי דירות, עליית הריבית והקשיים הכלכליים הנוספים הופכים את רכישת דירה ליקרה יותר. עליית הריבית גורמת לעלייה בעלות המשכנתא, מה שגורם לירידה ביכולת של רוכשי דירות להרשות לעצמם דירה. הקשיים הכלכליים הנוספים פוגעים ביכולת של רוכשי דירות לחסוך כסף לרכישת דירה.

כתוצאה מכך, רוכשי דירות רבים מתקשים למצוא דירה במחיר סביר. רוכשים אלו נאלצים להתפשר על מיקום הדירה, על גודל הדירה או על המצב הפיזי שלה.

הכתבה באדיבות פורטל המשפט obiter.co.il

הכתבה הינה במסגרת שיתוף פעולה עם חברת אוביטר, במידה ומצאתם טעות בכתבה מוזמנים לשלוח את התיקון למייל: [email protected] 
(לצורך איתור מהיר של הכתבה, חשוב להקפיד לכלול במייל את הלינק של הכתבה).

הכתבה נכתבה בשיתוף אוביטר