בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ יתכנס בהרכב מורחב על מנת לדון בעתירות נגד "חוק הנבצרות". סביב נושא טעון זה, טל שלו וניסים משעל שוחחו ב־103fm עם פרופ' יובל אלבשן, מהקריה האקדמית אונו, אשר פרש את משנתו.
חוק הנבצרות מגיע למבחן בג"ץ: כיצד נולד, ומדוע הדיון כה נפיץ?
נתניהו יקווה שלא יתקבלו: עיקרי הטיעונים לפסילת התיקון לחוק הנבצרות
תחילה הדגיש פרופ' אלבשן כי "אני באופן בסיסי חושב שלבג"ץ אין אפשרות להיכנס בכלל לחוקי יסוד, ואם הוא מתחיל אנחנו נאבד את כל המהפכה החוקתית שבעיניי המעשה הכי דרוש וחיוני שעזר לנו לשמור פה 25 שנה על מדינה ליברלית בניגוד לכל מיני דברים אחרים שיכלו להיות פה".
"גם כשכל חוק הופך להיות חוק יסוד?", תהתה שלו, ופרופ' אלבשן הסביר: "זה מההתחלה היה ככה, זה היה בדיוק המשחק וזה גם מה שהמורה הגדול שלי אהרן ברק אמר בזמנו. כמה שזה היה נשמע כבר אז הזוי, הוא אמר שברגע שיש חוק יסוד זה כובע מסויים. קודם כל אני מסכים שהגיע הזמן להסדיר איך מחוקקים חוק יסוד, אבל בית המשפט העליון עצמו אמר שזה שזה בא ממניעים ספציפיים של אדם ספציפי לא אומר שזה פרסונלי. לא שינו משהו רק כדי להתאים אותו עכשיו לבנימין נתניהו. לא היה ברור מה הנבצרות".
עוד טען כי "השופט אמר בצורה מפורשת, גם אם הנסיבות ספיציפיות והמניעים פרסונליים זה לא אומר שתכלית החוק והחוק הוא פרסונלי. הטיעון השני שאומרים, זה שמדובר בחקיקה עוקפת בג"ץ, במקרה הזה אין חקיקה עוקפת בג"ץ. בג"ץ היה אמור לפנות לכנסת ולומר 'תגידי לנו מה הפרשנות שלך, כי החוק לא אמר כלום'".
"כל מה שהקואליציה תעטוף תחת השם חוק יסוד מקובל עליך?", ניסה משעל להבין את תוכן דבריו של אלבשן, ואילו הוא חידד: "עניין המתנות ודברים כאלה זה סיפור אחר, זה כן פלישה לעניין הפלילי וכו'. אני חושב שזה בלתי נסבל שהכנסת תעשה כזה דבר, האם אפשר להתערב בסיפור הזה? עכשיו אנחנו מגיעים לאותו מקרה קצה שאולי יש שימוש לרעה. זה סיפור אחר, וגם אליו הייתי ניגש מאוד בזהירות ולא בהתהלבות".
בנוסף, הבהיר פרופ' אלבשן כי "כל מי שמתלהב שבית המשפט העליון יכול להתערב בחוקי יסוד, אנחנו לא מדברים בכלל על מהפכה חוקתית, צריך להיזהר ולראות מה קרה בוושינגטון. התחלפו השופטים ופתאום סמכויות על שהביאו להם הביאו לביטול הזכות להפלות. אנשים צריכים לזכור שזה לא כל יום. הדוגמה שאתה מדבר, נגיד תיק המתנות, זה סיפור אחר".
"יש לנו פה בעיה אמיתית בגלל שהמהפכה החוקתית יצאה לדרך ואמרה שברגע שיש חוקי יסוד אפשר לבטל חוקים. הבעיה היא שאין לנו חוק יסוד החקיקה, זו הבעיה. אנחנו לא יודעים מה זה חוק יסוד", סיכם. "כל המהלך הזה היה נמנע אם כולם היו נורמליים פה. נתניהו לא היה מעז בכלל לחשוב שמישהו הולך להוציא אותו לנבצרות והכנסת לא הייתה מעיזה לחוקק את זה".
סייעה בעריכת הכתבה: שני רומנו, 103FM