הכתבה נכתבה בשיתוף אוביטר

נזקי המלחמה מגיעים לכל תחום של חיינו ובכלל זה לשוק התעסוקה, בין אם מדובר בענף ההייטק - גוגל, סולאראדג', HP, סייסנס ובין אם מדובר בחברות גדולות כמו שטראוס ואחרות, כולן מנסות לצמצם פעילות ולהתאים את עצמם למציאות החדשה. ומה לגבי זכויות העובדים? הזמנו לאולפן את עוה"ד אריק שלו, מומחה לדיני עבודה להסביר לנו מה לעשות אם קיבלתם הודעה על שימוע.

לדברי עו"ד שלו, יש תהליך של פיטורים, לעובדים יש זכויות ומעסיק שחושב על צמצום עסקיו, אז גם בפיטורי צמצום הוא מחויב בהליך שימוע לעובדים שאותם הוא מבקש לפטר. "חשוב שתהיה סיבה לפיטורין", הוא אומר, "גם כשמדובר בצמצום צריך סיבה, מדוע עובד זה ולא אחר? במסגרת הליך השימוע יפורטו הסיבות וזו גם החובה של המעסיק לשמוע את עמדת העובד, כך לפי החוק". 

השימוע הוא רק פרוצדורה, לא?
עו"ד אריק שלו: "זה לא בהכרח. הליך פיטורים בגלל צמצום הוא לאו דווקא פשוט. צריך להיות הסבר מדוע הפיטורים הם בנוגע לעובד כזה ולא אחר. המעסיק מעוניין ביעילות העסק או החברה וכדי שההליך יהיה חוקי צריך לאפשר לעובד ביטוי ולאפשר לו להביע את עמדתו. מעסיק שישתכנע כי יש ממש בדבריו של העובד, עליו לשקול שנית את הפיטורים, אולי להשאיר אותו כעובד ולפטר אחר. במידה והוא ישתכנע בצדקת העובד בהליך השימוע יתכן והפיטורים אכן יבוטלו". 

איך מזומן עובד לשימוע לפני פיטורין?
עו"ד שלו: "לפי הפסיקה, זימון לשימוע צריך להיות במכתב מסודר, זה יכול להיות גם במכתב וגם במייל. ישנה פסיקה מהעת האחרונה שגם זימון כתוב דרך וואטסאפ תקף כזימון לשימוע. יש נוסח די מקובל לזימון לשימוע. בהזמנה הזו צריך לכתוב את הסיבות לפיטורים, את כולן או את העיקריות שבהן, הרלוונטיות שהובילו את המעסיק לשקול מעשה של פיטורים. יש ליידע את העובד שהוא יכול להיות מלווה בייצוג משפטי בעת הליך השימוע".

אפשר לזמן מעכשיו לעכשיו?
עו"ד שלו: "לא, כשמזמנים עובד לשימוע צריך לאפשר לו להתארגן ולהתכונן. שימוע זה דבר רציני. עובד שמועסק במקום עבודה שנים ארוכות מחייו וכעת שוקלים את הפסקת עבודתו אז מבחינתו זה שינוי מהותי בחייו ובעל השפעה חמורה על איכות חייו. עליו להבין את המשמעויות, להכין עצמו לאותו השימוע ועל כן צריך לאפשר לו זמן מספיק כדי להתכונן ולהיערך לכך".  

לדברי עו"ד שלו, החובה לערוך שימוע לא תלויה בוותק של העובד. "כמובן", הוא אומר, "כאשר בית הדין בא לבדוק אם היה שימוע או לא, אז הוא בוודאי הוא יתבונן מה הזכויות שצבר העובד במקום העבודה והאם המעסיק היה מחויב לו בצורה מהותית יותר או שיכול היה לערוך שימוע באופן מקל יותר. בכלל, האם נפלו פגמים בשימוע וכמובן שבסופו של דבר יהיו לכך משמעויות בהתאם לוותק שצבר. לא מדובר בכל מקרה אלא בהתאם לנסיבות כמובן". 

כמי שמייצג מעסיקים ועובדים, האם היו מקרים שבהם בעקבות השימוע המעסיק התחרט?
עו"ד שלו: "בוודאי. היו הרבה מקרים. העובד צריך להביע נכונות להמשיך ולעבוד במקום העבודה. במידה והוא גם מביע את תרומתו הגדולה למקום העבודה ואת העובדה שהוא נאמן ומחויב, מעסיקים רבים ישאלו את עצמם אם הם אכן מעוניינים בפיטורים. יש אכן מקרים שבהם יוחלט להשאיר את העובד ולא לפטרו". 

עקבו אחר התוכנית מחוץ לפרוטוקול

פייסבוק | אינסטגרם | טיקטוק | יוטיוב | טוויטר | חדשות משפט לוואטסאפ

הכתבה באדיבות פורטל המשפט obiter.co.il

הכתבה הינה במסגרת שיתוף פעולה עם חברת אוביטר, במידה ומצאתם טעות בכתבה מוזמנים לשלוח את התיקון למייל: [email protected]    
(לצורך איתור מהיר של הכתבה, חשוב להקפיד לכלול במייל את הלינק של הכתבה).

הכתבה נכתבה בשיתוף אוביטר