הכתבה נכתבה בשיתוף אוביטר

על פי נתוני הלמ"ס בחודש ינואר השנה נמכרו 3,750 דירות חדשות. מדובר בעלייה של כ-34% ביחס לחודש דצמבר ולמספר הגבוה ביותר של דירות חדשות שנמכרו מאז תחילת העלאות הריבית במשק במאי 2022. מה המשמעות של הנתונים הללו והאם בישראל יש בועת נדל"ן? עוה"ד איתי אנשל, לילך כהן שמיר, אסף בן חור ודב דוניץ מנתחים את המציאות.

לדברי עו"ד איתי אנשל, הנתונים שמציגה הלמ"ס הם נכונים ומצביעים על כך שאנשים הפסיקו 'לשבת על הגדר' וחזרו לרכוש נדל"ן. 

"גם הריבית נרגעה ויש לכך משמעות", הוא אומר, "יזמים רבים כתוצאה מהמלחמה מציעים הטבות מרחיקות לכת בניסיון לפתות את ציבור הרוכשים. הדברים הללו משפיעים. בסופו של דבר, כולם מבינים היום שאנחנו לקראת עליית מחירים, בין השאר על רקע ההתייקרות בבנייה בגלל מה שקורה מול טורקיה ובגלל נושא העובדים. המשמעות היא שבסוף המלחמה המחירים יעלו. מצד שני יש ביקוש לדירות ולכן הם סבורים כי כעת הזמן לרכוש. זה לא היה נכון לשוק של לפני ארבעה חודשים אבל זה נכון למציאות של היום". 

עו"ד לילך כהן שמיר מסכימה גם כן. לדבריה, חשוב לזכור שאנחנו, הישראלים, נמצאים מזה כשבעה חודשים במלחמה, רבים השתחררו ממילואים וחזרו להתניע את המשק. "לכן", היא אומרת, " אנחנו רואים יותר ויותר עסקאות. גם מי שציפו לראות מה יקרה בצפון ו'ישבו על הגדר' בניסיון להמתין ולראות לאיזה כיוון הדברים ילכו, איבדו סבלנות והחליטו לרכוש". 

"אני מזהה מעין 'מניה דיפרסייה'", אומר עו"ד דב דוניץ. "אנחנו נמצאים במקום שלא מפסיקים לבנות, למכור, להתניע פרויקטים וכן הלאה. מצד שני, הסיכונים לא פוחתים אלא הולכים וגדלים, כמו חוסרים בחומרי גלם, חוסרים בכוח אדם והכל ללא פתרונות. בסופו של דבר, גם עם התנאים טובים, עדיין צריך לשלם. הדבר הגרוע ביותר הוא שההיצע של הדירות החדשות הוא לא תואם בלשון המעטה את הביקוש. ההיצע ירד מאוד עם הזמן וספסר הקרקעות הגדול במדינה, רשות מקרקעי ישראל, לא מאפשר הפשרת קרקעות והבירוקרטיה גם היא מתישה. אנחנו נמצאים במצב שבו אנשים חושבים שהם פועלים נכון". 

על כך משיב עו"ד אנשל: "אבל אנשים צריכים דירות, זה לא קשור לפעילות נכונה או לא. ההיצע קטן והביקוש הוא גדול". 

"קבלן צריך לקחת סיכונים באיחור במסירה", מוסיפה גם עו"ד לילך כהן שמיר. "אבל אדם שרוכש ומשלם כעת 20% ובסוף הדרך את היתרה, לפי הטבת הקבלן, הוא ייערך לכך, בפרט במידה והקבלן יתעכב במסירה". 

האם יש כאן בועת נדל"ן שתתפוצץ?
עו"ד אסף בן חור: "צריך לבחון את מי שנטלו משכנתאות לפני כעשור, לפני 5 שנים ומי שנטל כיום, צריך לבחון מי לא יעמוד בהחזרי המשכנתא ולמי ייקחו את הדירה, מי יפסיד בבית המשפט ומי לא. אנחנו בכיוון של משבר משכנתאות כמו הסאב-פריים של ארה"ב. 20% בשנה להעלות את ההון על הנכס זה לא הגיוני וזה לא שוק בריא. בסופו של דבר זה יתפוצץ, אין דרך אחרת. זה נכון שזה כבר שנים כך, אבל ההבדל הוא שכיום אנשים כבר לא יכולים לעמוד בהחזרים ". 

עקבו אחר התוכנית מחוץ לפרוטוקול

פייסבוק | אינסטגרם | טיקטוק | יוטיוב | טוויטר | חדשות משפט לוואטסאפ

הכתבה באדיבות פורטל המשפט obiter.co.il

הכתבה הינה במסגרת שיתוף פעולה עם חברת אוביטר, במידה ומצאתם טעות בכתבה מוזמנים לשלוח את התיקון למייל: [email protected]    
(לצורך איתור מהיר של הכתבה, חשוב להקפיד לכלול במייל את הלינק של הכתבה).

הכתבה נכתבה בשיתוף אוביטר