הכתבה נכתבה בשיתוף אוביטר
בעשור האחרון חלה עלייה משמעותית בעריכת צוואות ומספר הישראלים שעורכים צוואה הוכפל. יחד עם זאת, ולמרבה הצער, רוב האנשים עורכים אותן בגיל מאוחר. כך לפי האפוטרופוס הכללי, עו"ד בן ציון פיגלסון. עו"ד הילה צאירי, מומחית לדיני ירושה והעברה בינדורית, אומרת כי משמעות הנתונים הללו היא "שאנשים מבינים כי ברירת המחדל שקבועה בחוק יתכן ואיננה מתאימה להם ולבני משפחתם ולכן הם הולכים ועורכים צוואה וזה דבר טוב ומבורך".
שאלנו את עו"ד הילה צאירי לגבי סוגיות שונות הקשורות בצוואה ובתקינותה, בניסיון לנפץ מיתוסים שהשתרשו אצל רבים.
מה קורה אם לא נכתב תאריך על הצוואה אין לה משמעות?
עו"ד צאירי: "לא. חוק הירושה קובע בכל צוואה מה הם המרכיבים שבלעדיהם אין צוואה ומה הם המרכיבים שניתן לתקן אותם. במידה ואין תאריך זהו פגם שניתן לתקן, צריך להוכיח מתי נערכה הצוואה. אם מדובר בצוואה בכתב יד והיא לא בכתב היד של המצווה, אז היא לא תקפה או אם נערכה צוואה בשני עדים, ואין שני עדים, אז גם כאן אין לצוואה תוקף".
האם הגשת התנגדות זו זכות בסיסית שהיא חינם?
עו"ד צאירי: "כל הליך משפטי במדינת ישראל הוא זכות בסיסית. כלומר, יש לאדם זכות לפנות לבית המשפט ולומר שנגרם עוול. אך אף אחת מהזכויות האלו איננה בחינם. זכותך להגן על עצמך אך יש אגרות, יש תשלום לעורכי דין ועוד".
האם במידה ואחד היורשים הסיע את המצווה לעורך הדין שערך את הצוואה, הדבר בהכרח יגרום לפסילתה כי מדובר במעורבות בעריכתה?
עו"ד צאירי: "זה נכון שחוק הירושה אומר שזוכה על פי צוואה שהיה מעורב בעריכת הצוואה הוא פסול מלרשת. אבל השאלה היא מהי מעורבות? כוונת המחוקק היא שמי שהתערב בצורה משמעותית, והפך אותה ל'שלו' אז מדובר במעורבות פסולה. אבל בגיל השלישי יש הרבה שמתקשים וזקוקים לסיוע בחיבור לגורמים המקצועיים. אסורה התערבות בתוכן של הצוואה, אך מותר לבן להסיע את אימו לעורך דין לשם עריכת הצוואה".
האם כדאי לחתום על צוואות מוכנות מהרשת?
עו"ד צאירי: "אפשר לעשות זאת, אך הדבר מזמין שלל התנגדויות. זו צוואה שאיננה מדויקת ואינה מתאימה לכל אחד ואחד בהתאם למקרה. מומלץ מאוד לפנות לעורך דין שמתמחה בתחום ולא לפרנס אחר כך עורכי דין במאבקים משפטיים שיבואו לאחר מכן. זה נכון שצוואה זה מוצר משפטי שיצא לו שם של משהו שקל לעשות. אבל, זה מסמך מאוד משמעותי והרבה פעמים הוא מורכב. צריך ללכת לאנשי מקצוע שיודעים ומבינים כי אחרת היורשים יגיעו לבית המשפט".
מה קורה אם יש רק עד אחד במקום שניים במועד החתימה על הצוואה?
עו"ד הילה צאירי: בצוואה בפני עדים זה הפגם שיורד לשורשה של הצוואה. במידה וחסר עד אחד אז אין צוואה וזה אינו פגם שניתן לתיקון. אם יש שני עדים אבל אחד שכח לחתום אז זה בסדר, נוכיח זאת. כלומר, זו צוואה פגומה שניתן לתקן. אך במידה והמצווה חתם רק בפני עד אחד אז זו לא צוואה בפני עדים אלא צוואה בפני עד אחד בלבד והצוואה הזו תיפסל".
הכתבה באדיבות פורטל המשפט obiter.co.il
(לצורך איתור מהיר של הכתבה, חשוב להקפיד לכלול במייל את הלינק של הכתבה).
הכתבה נכתבה בשיתוף אוביטר