הכתבה נכתבה בשיתוף אוביטר

חישוב שגוי בתשלום פיצוי פיטורים עשוי לגרום לחסרון כיס למעסיק או לעובד בסכום של עשרות אלפי שקלים ויותר, וכאשר מדובר בעובד שהגיע לגיל פרישה אף למאות אלפי שקלים.

אילו גורמים משפעים על הפיצויים שישולמו לעובד, וכיצד יש לחשבם? 

רכיבי שכר הנכללים בפיצויי פיטורים
עובד זכאי לפיצויי פיטורים עם הגיעו לגיל פרישה, אם פוטר, או התפטר בדין מפוטר, וגם אם התפטר שלא בדין מפוטר ככל שהיה חתום על סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים.

חישוב הפיצויים לעובד ומורכבותו תלוי במספר פרמטרים. הוותק של העובד, היקף המשרה, שכר הבסיס (שעתי או גלובלי), עמלות, תוספות שונות, צווי הרחבה שחלקם מקנים תוספת לפיצויי פיטורים ועוד.

עורך דין אוראל הרשקוביץ (צילום: באדיבות המצולם)
עורך דין אוראל הרשקוביץ (צילום: באדיבות המצולם)

מהו השכר הקובע לצורך חישוב פיצויי פיטורים?
ככלל, רכיבי השכר שנלקחים בחשבון לצורך חישוב פיצויי פיטורים הם, בין היתר, משכורת בסיס, תוספות שכר קבועות, דמי חופשה, ימי מחלה, עמלות מכירה ועוד.

בנוסף על כך, בנסיבות מסוימות, העובד יהיה זכאי להפרשות גם בגין רכיבי שכר נוספים שאינם אותנטיים. כך למשל, עובד שבהתאם לתלוש השכר מקבל בונוסים, ואולם בפועל מדובר בעמלות. כמו כן, עובד שחלק עיקרי משכרו משולם כשעות נוספות, ואולם בפועל אינו עובד שעות נוספות.

איך לחשב את הפיצויים כאשר העובד חתום על סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים?
עובד שחתום על סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים בהתאם להוראות הדין, זכאי מראש להפרשות פנסיוניות מלאות הכוללות את פיצויי הפיטורים.

לדוגמא, אם שכרו של העובד עומד על 10,000 ₪ בערכי ברוטו, על המעסיק להפריש לפיצויים (בנוסף להפרשות גמל עובד ומעביד):  10,000₪X 8.3%, דהיינו 830 ₪ בכל חודש.

במקרה הזה, (ובכפוף לסייגים הקבועים בחוק, וצווי ההרחבה), העובד לא יהיה זכאי להשלמת פיצויי פיטורים בנוסף לסכומים שנצברו לו ברכבי הפיצויים בקרן הפנסיה.

איך לחשב את הפיצויים לעובד שאינו חתום על סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים?
עובד שאינו חתום על סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, זכאי להשלמת פיצויי פיטורים עם תום תקופת העסקתו (ובלבד שלא התפטר בנסיבות שאינן מזכות בהשלמת פיצויים).

כאמור, החישוב נעשה לגופו של עניין ובהתאם לנתוניו של העובד. ואולם, כלל האצבע הוא שיש להכפיל את שכרו האחרון של העובד (בערכי ברוטו) בוותק, ולהחסיר את הכספים שהופרשו לרכיב הפיצויים בפנסיה. 

דוגמא: שכרו החודשי האחרון של העובד עמד על 12,000 ש"ח (בערכי ברוטו). העובד הועסק 10 שנים. סכום הפיצויים המגיעים לעובד:  12,000 * 10= 120,000 ₪.

לסיכום
לפיצויים שישולמו לעובד, עשויה להיות השפעה דרמטית על הפנסיה, והזכויות שצבר העובד עם הגיעו לגיל פרישה.

לא אחת חישוב הפיצויים הוא הליך מורכב מאוד המושפע מנתונים רבים. כאמור, חישוב שגוי יכול לגרום לנזק כספי לעובד או למעסיק.

עו"ד אוראל הרשקוביץ עוסק בדיני עבודה, פיצויי פיטורים, זכויות נשים, הרעת תנאים בעבודה, אי תשלום זכויות סוציאליות וייצוג עובדים בסכסוכי עבודה. 

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

הכתבה באדיבות פורטל המשפט obiter.co.il

הכתבה הינה במסגרת שיתוף פעולה עם חברת אוביטר, במידה ומצאתם טעות בכתבה מוזמנים לשלוח את התיקון למייל: [email protected]    
(לצורך איתור מהיר של הכתבה, חשוב להקפיד לכלול במייל את הלינק של הכתבה).

הכתבה נכתבה בשיתוף אוביטר