הכתבה נכתבה בשיתוף אוביטר

עד חודש אפריל האחרון 111 הרוגים בכביש, ואפילו עמותת אור ירוק דיווחה כי מדובר ב"מצב חירום" בכבישים. אך מלבד ההרוגים, יש עוד רבים שנפגעו קשה בתאונות ויישארו נכים להמשך החיים. אחד הנתונים שפרסמה עמותת אור ירוק הוא שלא מעט אנשים נוהגים ללא רישיון ומעורבים בתאונת דרכים. עורך הדין מיכאל ברנד מסביר מה דין הפיצויים שיקבל אדם שנהג ללא רישיון נהיגה או ביטוח בתוקף ונקלע לתאונת דרכים.

האם מי שנהג ללא רישיון ונפגע בתאונת דרכים יוכל לקבל פיצוי? 
לפי עו"ד מיכאל ברנד, "חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים אומר שאם האדם נוהג ללא רישיון נהיגה, וזאת בידיעה. כלומר, עלית לרכב בידיעה שאלה הנתונים אז אין פיצויים לאדם כנהג. יושבי הרכב, אם נפגעו, יוכלו לפנות לגוף שנפגע 'קרנית' וידרשו משם פיצוי אך יש לכך סייגים". 

לדברי עו"ד ברנד, יש השלכות כלכליות הרסניות כתוצאה מתאונת דרכים שבהם לנהג לא היה רישיון או ביטוח ומדובר במאות אלפי שקלים. "במידה ופגעת באדם והוא נותר נכה", מוסיף עו"ד ברנד, "זה הרס כלכלי עצום". 

האם יש הבדל בין מי שנוהג ללא תוקף לרישיון או בין מי שלא הוציא רישיון מעולם?
מי שקיבל הודעה לתשלום ולא שילם – אכל אותה. אך במידה ולא קיבלת הודעה על כך שאתה בפסילה והיית מעורב בתאונה ולאחר מכן מי מהנפגעים, הנהג או אחרים, דורש פיצוי ומתברר שהנהג נהג בפסילה, אז נדרש בית המשפט לכך ואומר שהשאלה המרזית האם הנהג ידע שהוא פסול לנהיגה, או הייתה לו סיבה לחשוב שיש בעניינו פסילה הוא לא יקבל פיצוי, אך אם לא ידע הביטוח בתוקף ויתקבל פיצוי". 

אם הנהג לא שילם על הארכת תוקפו של ביטוח החובה, האם יקבל פיצוי?
עו"ד ברנד: "לא, הוא לא יקבל פיצוי. אך במידה ואותו נהג שילם את הפוליסה, אך חברת הביטוח לא המציאה אישור לכך. כלומר, נוצר מצב שמבחינת חברת הביטוח הנהג לא שילם ומבחינת הנהג הוא שילם, אכן יינתן פיצוי". 

לדברי עו"ד מיכאל ברנד, במקרים בהם אדם לוקח רכב מחבר, שאינו מבוטח, ונקלע לתאונה, שאלת הפיצוי ואם יינתן תלוי במודעות ובידיעה של הנהג שנסע ברכב. "כלומר", אומר ברנד, "אם האדם ידע וראה שאין פוליסה ובכל מקרה נהג ברכב שאינו מכוסה אז אין זכאות לפיצוי". 

"במידה ומעסיק מאפשר לעובד לנהוג ברכב ואינו מגלה שהרכב אינו מבוטח, והעובד נקלע לתאונה אז הוא אכן זכאי לפיצוי", מבהיר עו"ד ברנד. "העובד, סומך על המעסיק שיאפשר לו לנהוג ברכב מבוטח ומכאן שהאחריות היא על המעסיק, וחברת הביטוח תפנה אליו דרישה לפיצוי".  

הכתבה באדיבות פורטל המשפט obiter.co.il

הכתבה הינה במסגרת שיתוף פעולה עם חברת אוביטר, במידה ומצאתם טעות בכתבה מוזמנים לשלוח את התיקון למייל: [email protected]    
(לצורך איתור מהיר של הכתבה, חשוב להקפיד לכלול במייל את הלינק של הכתבה).

הכתבה נכתבה בשיתוף אוביטר