הכתבה נכתבה בשיתוף אוביטר

בספטמבר 2012 העניק מס הכנסה בארצות הברית סכום עתק של 104 מיליון דולר לאדם יחיד שחשף שחיתות במסגרת חקירה נגד הבנק השווייצי UBS. האם בארץ המצב דומה? כנראה שלא, ואף רחוק מכך. עו"ד אסף בן חור, המייצג חושפי שחיתויות בניסיונם לקבל הגנה ועזרה מהמדינה, מסביר את המצב העגום בישראל.

לדברי עו"ד בן חור, בישראל, התמיכה בעובדי ציבור שחשפו שחיתויות היא מינורית ובסכומים משמעותיים הרבה פחות. "אנחנו מדברים", הוא אומר, "על משהו שיש לו משמעות ציבורית. בדרך כלל חושפי השחיתויות מגיעים מגופים ציבוריים או מעין ציבוריים. מדוע? כי כספי הציבור שלנו זורמים למקומות האלו ושם קל יותר לעקוץ דרך מכרזים וכן הלאה. אנחנו, כישראלים, עושים זאת יפה מאוד. מדובר בחושפי שחיתויות בבתי חולים, עמותות, אגודות ועוד. לפעמים גם חברות שיש להן משמעות ציבורית. יש מגוון רחב של חברות וגופים".

למה אין הרבה חושפי שחיתויות בישראל?
עו"ד אסף בן חור: "כמו כמעט בכל חקיקה, מדובר בחקיקה קצת פופוליסטית ורכה מדי שהתפשרו עליה ולא נתנו מספיק כלים. גם כשנתנו כלים אז למעשה, אם תיכנס לאתר של משרד מבקר המדינה תראה שהוא אכן המשרדים הקטנים והכי פחות מתוקצבים מכל הגופים המשמעותיים שיש לנו". למשל, כך לדברי עו"ד בן חור, בשנת 2021 ניתנו בישראל רק 3 צווי הגנה לחושפי שחיתויות. "יכול להיות שבשנה זו היו רק שלושה חושפי שחיתויות?".

למה חושף שחיתויות צריך הגנה בכלל?
עו"ד בן חור: "אני מייצג בתיק שעוסק במוסד גדול בישראל שמקבל תקציב של מאות מיליונים ואף מיליארדים בשנים מסוימות, נעשו שם תרגילים בין כל מיני גופים חיצוניים לגופי ביקורת, שולמו כמה מיליונים מכל מיני עבודות שלא נעשו. מבקר המדינה חקר את זה ומי שהתלונן קיבל הגנה כחושף שחיתויות. אך האנשים שנחקרו נפגעו, מי שמסרו גרסאות כעובדים, הם לא התלוננו בעצמם הם נפגעים. המעגל המרוחק יותר. לפעמים מדובר במי שעבדו עשרות שנים בחברות ציבוריות, לא כבכירים אלא זוטרים, והם משלמים את המחיר. זה עצוב, המדינה מטילה מסים בהיקפים גבוהים, תשלומים גבוהים על הדלק ובסופו של דבר הכסף הזה מגיע גם לאנשים מושחתים שגונבים אותו". 

לדברי עו"ד בן חור, התפקיד של חושף שחיתויות הוא קשה, הסיכונים הם גדולים ולכן המעמד אינו מתאים לכל אחד. "רבים שמעו על המקרה של רפי רותם", הוא אומר. "אני לא בטוח שכל אדם מוכן לשלם את המחיר, לאבד משפחה, מקום עבודה, חברים, להיכנס לחובות, להפוך לנרדף שצריך להתמודד עם תלונות שווא. לא כולם בנויים להתמודד עם זה, אפילו יש מי שהתאבדו או ניסו להתאבד. אפילו רפי רותם, שהתמודד מול כל זה באומץ, חלה בגלל זה וכיום כמעט ולא שומעים ממנו". 

כשמזהים כשל בחברה ציבורית, למי אמורים לפנות?
בן חור: "יש מנגנון מסודר. הפנייה מתבצעת דרך צינור ייעודי שמתווה את הדרך ואמור לשמור על סודיות ופרטיות לפחות בתחילת הדרך לפני שחושף השחיתויות נאלץ להיחשף בעצמו. כמו בכל דבר בירוקרטי גם כאן, אלו תהליכים שלוקחים זמן. למשל מבקר המדינה, זהו גוף עתיר עובדים אך לא מספיק ודברים זזים לאט ונתקעים. במדינה כמו שלנו צריכים יותר גופים שעוסקים בהם עם תקציבים גדולים יותר. במיוחד היום עם כל נושאי המלחמה, קורונה, מסים וכו', כי הכסף שלנו נזרק לפח". 

זה הכרחי להיוועץ בעורך דין?
בן חור: "זה שיקול של כל אדם אם לעשות את זה, כלומר לפנות לייעוץ משפטי, אבל במקרה הזה זה הכרחי. אלו גופים גדולים, חזקים, כאלו שיכולים למוטט אותך בשנייה. לכן זה קריטי הייעוץ והליווי המשפטי של מישהו שיכול להסביר אותך, ללוות אותך וגם להגן עליך, שחקן נשמה".  

יש לכם שאלות בקשר לכתבה? צרו קשר עם עורך הדין בן חור בוואטסאפ

הכתבה באדיבות פורטל המשפט obiter.co.il

הכתבה הינה במסגרת שיתוף פעולה עם חברת אוביטר, במידה ומצאתם טעות בכתבה מוזמנים לשלוח את התיקון למייל: [email protected]    
(לצורך איתור מהיר של הכתבה, חשוב להקפיד לכלול במייל את הלינק של הכתבה).

הכתבה נכתבה בשיתוף אוביטר