הכתבה נכתבה בשיתוף אוביטר

מסתבר שהחוק לא ממש שווה, או שהאזרחים לא ממש שווים בפני החוק. בשבועות הקרובים יצא לדרך מבצע גילוי מרצון של רשות המסים, שיאפשר למעלימי מס להתוודות ללא העמדה לדין. מה זה בעצם אומר "גילוי מרצון"? האם המשמעות היא ששווה להיות עבריין ישראלי? ואיזה אינטרס יש למדינה לעודד הליך שכזה?

בהודעה שפרסם מנהל רשות המסים, הוא הודיע כי החליט להחזיר את הנוהל ולאפשר לישראלים לדווח על העלמות מס ללא לעמוד במשפט. המטרה היא הגדלת הכנסות המדינה והקטנת הגירעון העצום. היועצת המשפטית לממשלה אישרה את הנוהל והוא צפוי לצאת לדרך כבר בעתיד הקרוב.

עורכי הדין אורי קינן, שניר חזוט, אהוד גולן, רלי אבישר רווה ואילן כץ, שהתארחו בתוכנית "מחוץ לפרוטוקול", המשודרת בערוץ 14 בהנחיית מולי ארי, ודנו בסוגיה ובשאלה האם אכן מדובר בהזדמנות שנייה לעברייני מס. 

לדברי עו"ד קינן, ההשקה המחודשת של נוהל גילוי מרצון היא דבר טוב. "זו לא מתנה לעבריינים", הוא אומר, "כלומר, זה סוג של מתנה אבל גם מתנה למדינה. איך זה עובד? עורך הדין או רואה החשבון פונים לרשות המסים בלי שם, באנונימיות, ומציגים את האירוע ואת פרטיו. כאשר יש אישור עקרוני, נחתם מסמך הבנות מול רשות המסים ואם אכן ההצהרות תואמות ועומדות במבחן המציאות, הרשות מחויבת לקבל את הכספים חזרה לישראל, שוב יש לכך תנאים, זה לא יכול להיות כסף שהושג בעבירות שעניין ארגון פשיעה, סחר בנשק, סמים וכדומה. חשוב להדגיש, המדינה זקוקה לכסף, וזה פתרון טוב".

מנגד, עו"ד אהוד גולן סבור כי אף שיש למדינה צורך בגיוס כספים, יש לכך פתרונות טובים יותר. "אפשר", הוא אומר, "להפחית מס רכישה, לייצר רכישות וקניות, המחירים אולי יעלו אבל המשק יתניע. החזרת פטור מס שבח אחת לארבע שנים, הצפת השוק ושחרור קרקעות והתחלות בנייה זה מה שיכניס כספים למדינה. לעניין נוהל גילוי מרצון, לטעמי זו טעות. כאשר בעל עסק מכריז על 'מבצע' זה מייצר ציפייה למבצעים נוספים אחר כך. לא צריך פתרון לטווח הקצר אלא לטווח הארוך. צריך לנהל את העסק הזה, את המדינה הזו, בצורה נכונה ולא בפתרונות כאלה".

תכנון מס זה לגיטימי ונוהל גילוי מרצון זה יצירתיות יתר?

עו"ד שניר חזוט: "אני חושב שזה דווקא נכון, צעד שיכניסו לקופה. אם האנשים הללו לא נתפסו עד עכשיו, אז לפחות שיבואו ויצהירו".

לדברי עו"ד אבישר רווה, אף שמדובר במי שטרם נתפס מבצע עבירת מס, הרי שמדובר במי ש"עדיין מרחפת עננה שיתפסו אותך ואז יהיה הליך פלילי. אנחנו יודעים שבעבירות כלכליות הענישה היא כבדה ובמגמת החמרה. האכיפה, אם אנחנו אומרים שהאכיפה היא מדגמית הרבה פעמים, בסופו של יום אם יש כיום כמות של אנשים שרוצים לישון בשקט לאחר שביצעו עבירה והם יוצאים 'נקיים'. אני סבורה שהמדינה תרוויח מזה וכל החברה תרוויח מהנוהל הזה. רובם לא היו נתפסים, רק מיעוט מהאנשים נתפסים".

עו"ד אילן כץ: "אני בעד התוכנית הזו אני אביא דוגמא מהצבא: ערב המלחמה, לאחריה, באו ואמרו מי שיסגיר את עצמו, עריק שיסגיר עצמו, יקבל הקלה, מי שמיום כך וכך לא יגיע יקבל יותר. הדבר הנוסף כבר יש מבצעים, תחזירו נשק ותחמושת לצבא וכו'. כלומר, אותו עבריין יודע שאם הוא ייתפס שוב יזכירו לו גם את הגילוי שביצע מרצון". 

לעוד כתבות בנושא נוהל גילוי מרצון

הכתבה באדיבות פורטל המשפט obiter.co.il

הכתבה הינה במסגרת שיתוף פעולה עם חברת אוביטר, במידה ומצאתם טעות בכתבה מוזמנים לשלוח את התיקון למייל: [email protected]    
(לצורך איתור מהיר של הכתבה, חשוב להקפיד לכלול במייל את הלינק של הכתבה).

הכתבה נכתבה בשיתוף אוביטר