הכתבה נכתבה בשיתוף אוביטר
בעידן הדיגיטלי, צורות חדשות של בגידה מאתגרות חדשים למערכות המשפט. בגידה וירטואלית, שבה בני זוג מקיימים יחסים וירטואליים מרחוק באמצעות צ'טים, סרטונים או משחקי מציאות וירטואלית, היא תופעה גוברת והולכת. השאלה העולה היא כיצד מערכות המשפט השונות מתמודדות עם התופעה הזו בהקשר של גירושין וחלוקת רכוש.
ללא ספק, התפתחות הטכנולוגיה הובילה לשינוי בהיבטים רבים של חיינו, גם בחיי הזוגיות שלנו. אנחנו מכירים את בני הזוג דרך יישומונים או דרך הרשתות החברתיות, ומנהלים חלק ניכר ממערכות היחסים שלנו דרך המחשב והטלפון הנייד. השינויים האלו, מן הסתם, יצרו גם שינוי באופן שבו אנחנו (או אחרים) בוגדים. כיום, כבר לא צריך לצאת מהבית כדי להכיר ולפתח רומן. אפשר לעשות הכל מאחורי מסך המחשב.
מה הדין לבגידה וירטואלית?
כעת נשאלת השאלה מה דינה של בגידה וירטואלית? האם גורלה הוא כגורל בגידה בלתי אמצעית? כזו שבמהלכה בני הזוג המנהלים רומן אכן נפגשים ומקיימים מגע פיסי? על כך, כמעט כמו תמיד, הדעות חלוקות.
בהלכה היהודית בגידה מוגדרת כקיום יחסי מין עם בן זוג שאינו בן הזוג החוקי. בנוסף, בגידה מהווה עילת גירושין, כשמעמד האישה הבוגדת חמור מזה של הגבר. משהוכח כי האישה בגדה היא אסורה הן על בעלה והן על בועלה (המאהב שלה). אולם במידה והגבר בגד והפסיק במעשיו, עילה זו אינה עומדת כנגדו.
אף שעמדת ההלכה היהודית היא מחמירה, הרי שהיא עוסקת בקיום יחסי מין של ממש בין בני זוג. אך מה בנוגע למפגש דרך מסך מחשב או מכשיר הטלפון?
ובכן, ההלכה היהודית אינה מתייחסת לכך, שכן מדובר בהתפתחות טכנולוגית חדשה, אך המציאות החדשה התדפקה זה מכבר על דלתות בית הדין הרבני.
בבתי הדין הרבניים, בגידה היא עילה לגירושין על פי ההלכה. עם זאת, קיימות דעות שונות לגבי מה נחשב כבגידה וירטואלית. חלק מהפוסקים רואים בכך בגידה לכל דבר, בעוד שאחרים סבורים שאין מדובר בבגידה ממשית כל עוד לא היה מגע פיזי. הגישה המקובלת היא שבגידה וירטואלית עשויה להוות עילה לגירושין רק אם היא כללה פעילות מינית וירטואלית ממשית ומפורטת.
בנוסף, בבתי הדין הרבניים נהוג להתחשב במידת הפגיעה הנפשית שגרמה הבגידה הווירטואלית לבן/בת הזוג. ככל שהפגיעה הייתה חמורה יותר, כך יהיה קל יותר להכריז על האשה כ"מורדת" ולחייב את הבעל בתשלום מזונות גבוהים יותר.
מקרים מהשנים האחרונות שהובאו לפתחו של בית הדין הרבני אילצו אותו להתמודד עם הסוגייה. כך למשל, בשנת 2006, קבע בית הדין הרבני כי קשר אינטימי וירטואלי שקיימה איזה עם גבר זר מהווה עילה לגירושין. בכך קיבל בית הדין את תביעת הבעל שטען כי אינו יכול לחיות עם אישה המקיימת קשר עם גבר אחר.
שיח בעל תוכן מיני בין גבר נשוי לאישה אחרת דרך מסך המחשב, ואף ביצוע מעשה חושפני ולא הולם מצד הגבר דרך אותו מסך, ייתכן ויוכלו להיכנס בגדר מעשה כיעור. במידה והוכח כי מעשה מסוים הוא מעשה כיעור, משמעות הדבר שהאישה שביצעה את המעשה (ההלכה כאמור מתייחסת לנשים במובן הזה) תאבד האישה את כתובתה ואת מזונותיה.
קרע ביחסים
בבתי המשפט לענייני משפחה בגידה וירטואלית יכולה לשמש עילה לגירושין על בסיס "קרע עמוק ביחסים". עם זאת, ההתייחסות היא באופן פרטני לכל מקרה, ולא קיימת התייחסות ספציפית לבגידה וירטואלית.
במקרים של חלוקת רכוש, בתי המשפט עשויים להתחשב בבגידה וירטואלית כגורם נפשי וזוגי משמעותי שהשפיע על המרקם הזוגי ועל איכות החיים המשותפים. זאת, לצד שיקולים אחרים כמו אורך הנישואין, הכנסות הצדדים, נכסים משותפים ועוד.
הנושא של בגידה וירטואלית וההשלכות המשפטיות שלה בהקשר של גירושין וחלוקת רכוש הוא חדש יחסית, מתפתח ומשתנה כל הזמן, בעיקר על בסיס הפסיקה. קיימים הבדלים בין בתי הדין הרבניים לבתי המשפט האזרחיים בהתייחסות לנושא זה, אך בשני המקרים נדרש שיקול דעת פרטני המתחשב במידת החומרה והפגיעה שנגרמה לבני הזוג. ככל שהתופעה תלך ותתרחב, כך ידרש טיפול משפטי ממוקד יותר בנושא זה.
משרד עורכי דין עינבר לב, מתמחה בניהול, טיפול וייצוג תיקים בדיני משפחה, צוואות וירושות, תוך התמחות מיוחדת בהיבטים הכלכליים, הנגזרים מסכסוכי זוגות עתירי הון ורכוש.
עו"ד עינבר לב, הינה אחת מעורכות הדין הבולטות בתחומי התמחותה, המביאה שנות ניסיון רבות, מיומנות וידע יקר ערך בכל תיק מנוהל, בשילוב גישה אישית, אנושית וחמה.
לעו"ד עינבר לב התמחות מיוחדת בניהול ההיבטים הכלכליים בדיני משפחה, כתוצאה מהתמחותה גם במשפט מסחרי אזרחי, בעיקר בנושאי פשיטות רגל, הערכת שווי חברות, שווי עסקאות, דיני מקרקעין ועוד.
הכתבה באדיבות פורטל המשפט obiter.co.il
(לצורך איתור מהיר של הכתבה, חשוב להקפיד לכלול במייל את הלינק של הכתבה).
הכתבה נכתבה בשיתוף אוביטר