הכתבה נכתבה בשיתוף אוביטר
שוק הנדל"ן החל להציע מגמת התאוששות בחודשים הראשונים של שנת 2024, לאחר שרוכשי דירות רבים, שהקפיאו את תוכניותיהם בעקבות מלחמת חרבות ברזל, חזרו למשרדי המכירות. מה יציל את השוק?
נתוני העסקאות של שוק הנדל"ן לרבעון האחרון של שנת 2023 היו עגומים ביותר – ירידה של 97% בעסקאות המכירה בקצרין, ירידה של 91% בשלומי, 60% באופקים ובשדרות 92%.
מאז המלחמה, יש ירידה תלולה בהיקף המכירות בשוק הנדל"ן, אזורים שלמים נמחקו. זאת, אף שביחס לרבעון האחרון של 2023, מאז תחילת שנת 2024 נרשמה התאוששות קלה. עוה"ד שניר חזוט, אהוד גולן, אורי קינן, אילן כץ ורלי אבישר רווה התארחו בתוכנית "מחוץ לפרוטוקול" בערוץ 14", בהנחיית מולי ארי, ודנו בדרכים הקיימות להציל את שוק הנדל"ן.
לדברי עו"ד שניר חזוט, מומחה מקרקעין והתחדשות עירונית, אותם נתונים עגומים הינם של סוף שנת 2023, מיד לאחר מתקפת הפתע של חמאס. "כולם היו בשוק והגיוני שלא יקנו נדל"ן ושהמחירים ירדו. אם נסתכל על הנתונים של הרבעון הראשן של השנה הנוכחית נראה התאוששות ואפילו עלייה קטנה במחירי הדירות. זה הגיוני – הקבלנים יצאו במבצעים והטבות לרוכשי הדירות. למשל, לשלם הון עצמי נמוך באופן יחסי ואת היתרה בסמוך לאכלוס. במידה ולרוכש יש כסף הוא משלמים את העסקה ואם לא, מאפשרים לגלגל את העסקה קדימה לרוכש אחר. במקרים אלו אפשר להניב תשואה יפה על ההון העצמי הנמוך שהושקע".
אולם, לדברי עו"ד אהוד גולן, מומחה מקרקעין, צוואות וירושות, חשוב להתבונן לא רק על המבצעים אלא גם על הנתונים עצמם. "ברבעון האחרון של 2023", הוא אומר, "נרשמה עסקה אחת בקצרין. הייתה תקופת חגים ואז מתקפת הטרור שהשביתה כמובן את המשק. בדצמבר התחילה התאוששות קלה. בחודשים ינואר, פברואר ומרץ החלה עלייה בכמות העסקאות. ההתאוששות במשק מורגשת ורואים שהוא חוזר לתפקד. אני חושב שאפשר להביא עובדים זרים או עובדים ישראלים והפתרון לא חייב להיות עובדים פלסטיניים".
עו"ד קינן, מומחה ליטיגציה: "היום, יותר מתמיד צריך לזכור שהמקום של היהודים כנראה ימשיך להיות ישראל. גם אם יש ירידה בעסקאות לא תהיה למשק ברירה אלא לחזור לפעולה. אני מציע למדינה לעודד סטודנטים ישראלים, צעירים לפני או אחרי צבא לעבוד בבניין. להציע להם תנאים סבירים, מענקים או עבודה מועדפת".
עו"ד רווה אבישר, מומחית לדין הפלילי: "צריך עובדים כדי לבנות, כוח אדם. לחשוב שהשוק יהיה מוצף בסטודנטים ישראלים זה אוטופי. הממשלה כמדיניות צריכה לקבוע ממקומות אחרים בעולם להביא עובדים זרים ולהציף את השוק שבעובדים שאינם פלסטינים. להתנתק מהם ומהתלות בהם".
עו"ד כץ, מומחה לדין צבאי מתייחס גם הוא לסוגיית המחסור בעובדים בשוק הנדל"ן, כשלדבריו, הגיע העת לחתוך את חבל הטבור הזה ולהתחיל לייבא פועלים מצוינים ממדינות אחרות. "אנחנו", הוא מוסיף, "צריכים להביא בחשבון זה לא רק השאלה כמה עסקאות יש כעת. אני מסכים שתהיה התאוששות אבל כמה שזה אבסורד לומר, כשתהיה התאוששות משמעותית בשוק העסקי המחירים יעלו. כרגע אין מספיק התחלות בנייה".
"הביקוש קיים והוא בשפע", מסכים חזוט, "חייבים היצע. אנחנו חווים כעת עלייה במחירי המס, יוקר הבנייה, הכל מתייקר. מציע למי שמתלבט ללכת עכשיו לקנות ולא להמתין".
לדברי עו"ד אהוד גולן הדרך להציל את שוק הנדל"ן מורכבת ממספר נושאים: שחרור קרקעות על ידי המדינה, הורדת חסמים שיאפשרו לקבלנים לקצר את משך הזמנים עד להשלמת הפרויקטים והצפת השוק בדירות יד שנייה. "דירות יד שנייה", הוא מדגיש, "יתרמו להורדת המחירים, אך במקביל יש להחזיר את הפטור של לארבע שנים שהיה עד 2014. הדבר הכי חשוב לטעמי כדי להעיר את השוק הוא החזרת המשקיעים על ידי הפחתת מס רכישה".
הכתבה באדיבות פורטל המשפט obiter.co.il
(לצורך איתור מהיר של הכתבה, חשוב להקפיד לכלול במייל את הלינק של הכתבה).
הכתבה נכתבה בשיתוף אוביטר