על רקע הוראתה של היועמ"שית לעצור את סבסוד מעונות היום לילדי אברכים שהשתמטו משירות צבאי, הדרישה לפיטורי היועמ"שית חוזרת ותופסת תמיכה רחבה.
הקריאות מהקואליציה לפטר את גלי בהרב-מיארה אינן חדשות, במשך פעמים רבות כבר הכריז השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר כי הוא דורש לפטר את היועצת המשפטית לממשלה, וגם שר התפוצות עמיחי שיקלי קרא לעשות זאת על רקע התנהלותה במחאות נגד הממשלה, כאשר אפשרה למפגינים לחסום כבישים. כעת, הקריאות הללו עולות גם מהכיוון החרדי. עצירת סבסוד מעונות היום תפגע קשות באברכים, והמפלגות החרדיות לא יכולות לאפשר לעצמן את זה.
דיווח דרמטי: לפי התגובה הקשה של חיזבאללה - ישראל הולכת על מתקפת מנע
היועמ"שית בסכנה? ש"ס מיישרים קו עם בן גביר: "החלטה אומללה"
עם זאת, הדרך לפיטוריה בפועל אינה קלה כלל. דו"ח ועדת שמגר לבחינת דרכי המינוי של היועץ המשפטי לממשלה ונושאים הקשורים בכהונתו, שמסקנותיו אומצו על ידי ממשלת ישראל באוגוסט 2000, קובע גם את דרכי הפיטורין של היועץ המשפטי לממשלה.
יש ארבע עילות בלבד המצדיקות פיטורים של יועץ משפטי לממשלה. אם היועץ המשפטי לממשלה עשה מעשה שאינו הולם את מעמדו, אינו כשיר לבצע את תפקידו בעקבות שינוי מצב קיים, מתנהלת נגדו חקירה פלילית או הוגש נגדו כתב אישום וכן אם קיימים חילוקי דעות בין הממשלה לבין היועמ"ש "היוצרים מצב בו נמנע שיתוף פעולה יעיל".
העילה האחרונה היא הרלוונטית לטענות העולות מהקואליציה. מאז הקמת הממשלה יש חיכוכים בלתי פוסקים בין היועמ"שית והממשלה - ולדברי גורמים בממשלה, לא רק שנמנע שיתוף פעולה יעיל אלא לא קיים כלל שיתוף פעולה. היועמ"שית ייצגה בבג"ץ, פעמים רבות, עמדות המנוגדות לעמדת הממשלה ולמדיניותה ואף העבירה שורה של חוות דעת אשר בולמות את הגשמת מדיניות הממשלה. יש מי שיאמר שבכך היועמ"שית שומרת על שלטון החוק, אך יש בקואליציה מי שמעוניין להיתלות במעשים אלה בכדי לבסס תשתית לפיטוריה של היועמ"שית.
במידה והממשלה תחליט לפטר את היועמ"שית, השלב הראשון נמצא בידיו של שר המשפטים יריב לוין. לוין יצטרך לפנות לוועדה שבחרה את היועמ"שית בכדי להתייעץ איתה לגבי הפיטורין. הוועדה תבדוק אם ההחלטה לפטר את היועמ"שית סבירה ונכונה, ותביע את דעתה על כך בכתב.
אחר קבלת עמדת הוועדה המקצועית בכתב, הנושא יעלה לדיון בממשלה ורק אז יוחלט האם לפטר את היועמ"שית. הכלל קובע כי ליועץ המשפטי לממשלה תהיה זכות שימוע לפני הממשלה והוועדה המקצועית, בטרם הגעה למסקנות – כך שההליך לא יכול להתרחש מהיום למחר, או מהיום לישיבת הממשלה הקרובה ביום ראשון.
יש לשים לב כי דו"ח ועדת שמגר קובע כי אין צורך באישור של הוועדה המקצועית לגבי פיטורי היועמ"ש, זאת מכיוון שלעמדת ועדת שמגר "יש להשאיר בידי הממשלה את ההחלטה הסופית בדבר המשך כהונת היועץ המשפטי, בעיקר כאשר נוצר מצב בו אי-אפשר לקיים שיתוף פעולה יעיל". על פי הדו"ח, "משקלם המצטבר של הבעת הדעה של הוועדה, השימוע ותגובת דעת הקהל יהוו גורמים משפיעים מספיקים לשם מניעת שימוש בסמכות הפסקת הכהונה בנסיבות בלתי-ראויות".
עם זאת, גם במקרה כזה בג"ץ עדיין יכול לטרפד את פיטורי היועמ"שית. לאחר שתוגש עתירה נגד הפיטורין, בג"ץ צפוי להוציא צו ביניים בהול שיקפיא את הפיטורין עד להחלטה בעתירה - והדיונים יימרחו עד להכרעה. גם בהכרעה עצמה, בג"ץ לא צפוי לאפשר את פיטוריה של היועמ"שית. ומעל הכל, השאלה היא האם נתניהו באמת מעוניין לפטר את היועמ"שית. ספוילר: התשובה, ככל הנראה, עודנה שלילית.