ניצב בדימוס אהרון אקסול, שכיהן בעבר כראש אגף שיטור וביטחון ומפקד מחוז תל אביב, שוחח השבוע עם מעריב וציין כי הוא מודאג ממצב הפשיעה במגזר הערבי בפרט, אולם מבחינתו לא מדובר בתופעה חדשה, ומה שמדאיג אותו יותר הן הנועזות ושיטות הפעולה של גורמי הפשיעה במגזר. 

בפתיחת דבריו, אמר כי: "הפשיעה במגזר הערבי לא נולדה אתמול או שלשום, אלא היא פשיעה שמלווה אותנו, לצערי הרב, בשנים האחרונות, שזה הולך ומתגבר. זו תופעה של עשרות שנים, אלא שבשנים האחרונות היא הולכת ומתעצמת. זו תופעה שהפכה נועזת הרבה יותר. הם לא בוחלים בשום דבר - אין בעיה לפגוע בנשים, אין בעיה לפגוע בתינוקות או ילדים, אין בעיה להשליך רימון לתוך קהל באמצע היום וגם לא לפוצץ מטען ברחוב ראשי. עברו כל גבול. בנתונים האלה משטרת ישראל חייבת להילחם בפשיעה עצמה ולנסות כמה שיותר לצמצם".

מח"ט פיזר על דעת עצמו כרוזים לפינוי אוכלוסיה בלבנון ואז התחיל הכאוס
אחרי צפת והכנרת: אלו הערים הבאות שייכנסו למעגל האש של חיזבאללה

"אז משטרת ישראל מנסה בשנים האחרונות להתמודד אם זה במבצעים כאלה או אחרים", הסביר אקסול, "אם זה בהקמת אגף הסייף שאמור היה לטפל בפשיעה החמורה במגזר הערבי, אבל לצערי הרב מה שלא מבינים פה בעניין הזה זה שאת הפשיעה במגזר הערבי לא ניתן למגר רק עם משטרה. בסוף מי שצריך להיאבק זה כל רשויות אכיפת החוק, כל הרשויות הערביות צריכות להיות במאבק הזה".

המשטרה לבד לא מסוגלת להתמודד עם הפשיעה במגזר ולמגר אותה", המשיך. "היא יכולה לסכל אירועים והיא עושה את זה, אבל לחסל את הפשיעה במגזר צריך שילוב של כל הגופים. צריך להבין שהפשיעה עצמה מושתת על שלושה מרכיבים - סחיטת דמי חסות, הלוואות בשוק האפור ומכרזים. מדובר בהרבה מאד כסף והמאבק על השתלטות סביב תחומים אלו הוא מרכז הבעיה במגזר".

ניצב דני לוי (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
ניצב דני לוי (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)

יחד עם זאת", אמר אקסל, "אלו פרמטרים שניתן להילחם בהם, זו לא גזרה משמיים. זה עניין של נחישות, עניין של חקיקה ועניין של ענישה. כשאני מדבר על מערכות אכיפת החוק זה כולל פרקליטות, בתי משפט, כולל רשויות המיסוי למינהן וכולל רשויות מקומיות בכל הקשור לצווי הריסה, בדגש על ארגוני הפשיעה שבונים - שם להביא את אכיפת היתר המאסיבית". 

"מעבר לזה חייבים להחזיר למשטרת ישראל את האמצעים להתמודד עם הפשיעה במגזר ובארגוני הפשיעה, ואני בהחלט סבור שצריך להחזיר למשטרה את המושכות כדי לאפשר לה אם רוצים להילחם בפשיעה", הוסיף.

"מעבר לכך", הסביר, "אי אפשר להתעלם מהעובדה שהמשטרה קצרה על המשימות שמוטלות עליה במדינה. המשטרה עצמה עסוקה בלא מעט פעילויות, במחאות, בטיפול באירועי פח"ע באירועים שונים ומשונים, והמשטרה קצרה. הכל ביחד, כשמחברים את כל המכלול הזה, מקבלים פשיעה ברמה באמת גבוהה".

המשטרה לא כשלה מבחינתך נוכח מה שקורה היום?

"בפועל אפשר להפיל הכל על המשטרה. מה זה כשלה? בסוף פשיעה הייתה כל הזמן, מאז קום המדינה בחברה הערבית ובחברה הישראלית. בכל העולם יש פשיעה. אתה צריך למגר אותה אבל אי אפשר עד לרמת אפס, זה לא ריאלי. אולם, בטח במצב שמתחולל היום עם זריקת רימונים באמצע הכביש , פוגעים בתינוקות - זו כבר פשיעה אחרת, זו פשיעה שחוצה כל גבול, אין קווים אדומים, אתה לא מתפלא מה יקרה מחר בבוקר".

"צריך להבין שהפשיעה במגזר הערבי שינתה פאזה", המשיך, "אין להם בעיה לפגוע באזרחים, והמשטרה בעניין הזה צריכה בהחלט לתת עבודה ולטפל בפשיעה. שלא יובן לא נכון - אני לא פותר את המשטרה מאחריות, ממש לא. אבל אני רוצה לומר שאם רוצים למגר את הפשיעה במגזר, לא רק למשטרה יש חלק בעניין. המשטרה יכולה לעצור 10 או 15 חשודים, אבל זה לא מספיק. אני לא מדבר על ענישה, שלפעמים עבריינים מקבלים ענישה מצחיקה אם בכלל. פה כל הגורמים צריכים לשלב זרועות".

זירת הפיגוע הפלילי ברמלה (צילום: אבשלום ששוני)
זירת הפיגוע הפלילי ברמלה (צילום: אבשלום ששוני)

כל מה שקורה היום מבחינת הקלות להשיג נשק, השימוש באמצעי חבלה ביתר שאת, לא מצביע על כשל לטעמך?

"הזליגה של נשק היא תופעה מדאיגה. אם פעם הינו אומרים שכלי הנשק מגיעים רק מהתפרצויות לדירה ומאנשים שמחזיקים, אז היום מזמן זה עבר את זה. ההגעה של נשק יכול להיות מהברחה מירדן, דרך הרשות הפלסטינית - הוא מגיע מהרבה מאד כיוונים, ולכן צריך ליצור ממשק של הרבה מאד גורמים. המשטרה לא עובדת בשטחים, לכן גם הצבא חייב להיכנס לטיפול באירוע עצמו. על כל תפיסה של כמה כלי נשק מוברחים הרבה יותר". 

"הנגישות של אותם עבריינים לאמצעי הלחימה והיכולת שלהם להרכיב אמצעי חבלה אפילו דרך הנחיות באינטרנט, אלו דברים שצריכים לגרום לכולם להבין את גודל הבעיה".

ומה צריך לעשות לטעמך?

"הלחימה צריכה להיות במימדים אחרים. חייבים להעביר מסר גם לארגוני הפשיעה שקודם כל צריך לפרק אותם. מסר שיגרום לעבריינים להבין שלא שווה להם להתעסק בפשיעה. תראה, יש הרבה בנייה בכל אותם מתחמים של ארגוני הפשיעה, וצריך לתפוס אומץ ולהרוס לכולם".

אני רוצה לשאול אותך - נוכח מה שאתה אומר, האם המשטרה היום בהרכב הנוכחי שלה עם המפכ"ל הנכנס רנ"צ דני לוי ועם שדרת הפיקוד שמינה אך לאחרונה וכמובן בתקופתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, מסוגלת להתמודד עם הפשיעה במגזר הערבי?

"קודם כל אני מאמין ברור לי שגם המפכ"ל מבין שאחד היעדים המרכזיים שלו כמפכ"ל הוא הלחימה ומיגור הפשיעה במגזר הערבי. זה מאוד חשוב, למדינת ישראל, לעם ישראל ובכלל גם לתושבים הערבים, כולם נושאים עיניים והוא מבין את גודל השעה. לא בכדי הוא מינה את יואב תלם לטיפול בפשיעה הערבית וצריך לזכור שיש גם את המשמר הלאומי שעדיין קורם עור וגידים והוא בבחינת מכפיל כח שצריך להיכנס עם אמצעים אבל זה תהליך".

"אני חושב", הוסיף אקסול, "שמעבר לכל זה מדינת ישראל באמצעות השר לביטחון לאומי והמשרד שלו חייבים לקדם תוכנית, יחד עם המפכ"ל, כמו שאומרים ערים בטוחות בכל המגזר הערבי, שכל הערים יהיו מצולמות 24/7 כמו מבט 2000 במוצב שליטה בירושלים, ובצורה הזאת תהיה יותר שליטה על מה שקורה. בכל אזורי הפשיעה, בכל הכפרים הערביים, זה תהליך ארוך אבל צריך להתחיל ולקבוע איפה ממקדים משל"טים, מה מצלמים תחילה? אם לא אז לא נגיע רחוק".

איתמר בן גביר בזירת האירוע ברמלה (צילום: ללא)
איתמר בן גביר בזירת האירוע ברמלה (צילום: ללא)

ולגבי השר בן גביר, בשנתיים האלו ממה שהוא עושה לטוב ולרע, אתה חושב שהוא יכול להתמודד עם הפשיעה במגזר?

"זה בדיוק העניין. זה לא הוא יכול. תפקידו של השר לביטחון לאומי להביא למשטרה את האמצעים ואת הכלים וכן התקציבים הכי משמעותיים שאפשר, והמשטרה זו עבודה שלה להתמודד עם הפשיעה - זו לא העבודה של השר. לשר יש מדיניות והמשטרה צריכה לפעול בשטח ולא הוא".

אבל הוא מעורב והשאלה האם המפכ"ל יכול לתפקד בסיר לחץ כזה?

"מה זה מעורב? בסוף אני מאמין האינטרס של השר ושל המפכ"ל הוא זהה - למגר את הפשיעה במגזר הערבי. אני לא חושב שהשר רוצה שיזרקו רימונים באמצע הרחוב ושיפגעו ילדים ונשים, ואני מאמין שהשר רוצה, כמוני וכמוך וכמו כל המדינה, לטפל בתופעה ולמגר את הפשיעה. עיקר השר ותרומתו הם לדאוג לחקיקה מתאימה ותקציבים מתאימים, ואם הוא ידאג למשאבים כדי לאפשר למשטרה לבצע את המשימה החשובה כל כך אז דיינו. זה תהליך של זמן שנמשך שנים אבל צריך להתחיל אותו".

איתמר בן גביר ודני לוי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
איתמר בן גביר ודני לוי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

הטיפול של משטרת ישראל בנוגע להפגנות בכלל ומעצר הנשים בשישי האחרון בהרצליה, זה מה שהמשטרה צריכה בימים אלו בנוסף לתדמית האיומה שלה בקרב הציבור? זה לא משרת את האינטרסים לטעון נגדה שהיא משטרה פוליטית כביכול?

"לצערי הרב ישנם כל מיני גורמים בעלי אינטרסים שמנסים לפגוע ולהכפיש את משטרת ישראל, ולקשור לה כתרים פוליטיים כאלה ואחרים. כל אחד והאינטרסים שלו, ועושים את זה, ועושים פרובקציות, והמשטרה הופכת להיות המרכז ועליה עושים את הכותרות. הנה כך את אותו מעצר של שלוש הנשים, ואני מסכים שזה מעצר מיותר לגמרי, מעצר שלא היו אמורים להגיע אליו - אבל תראה כמה עוסקים בזה, איך מהדהדים את זה".

המשטרה כבר הודתה שהיתה תקלה, אבל לא מפסיקים לייצר את ההד סביב האירוע ולפגוע במשטרה. שתיים מהנשים נעצרו בעבר והן לא כאלו תמימות כפי שמנסים להציג אותן, אבל זה לא מעניין אף אחד בניפוח האירוע. אמרתי גם שאותן נשים יכלו להגיע לאותה תוצאה אם רק היו מדברות קודם לכן עם נציגי המתפללים ולא נכנסות יום קודם וחוזרות שוב בלילה, כמו סוג של מסיגות גבול. הרי ברור שזה נועד לפרובקציה מסוימת".

העלונים עם תמונות החטופים שפוזרו בבית הכנסת של יולי אדלשטיין (צילום: רשתות חברתיות, שימוש לפי סעיף 27 א')
העלונים עם תמונות החטופים שפוזרו בבית הכנסת של יולי אדלשטיין (צילום: רשתות חברתיות, שימוש לפי סעיף 27 א')

אז נכון, המעצר היה מיותר, למרות שלהביא אותן ולגבות מהן עדות זה היה חייב, אבל לשים אזיקים היה מיותר אז זו טעות בשיקול הדעת או עניין משמעתי לכל היותר. מפכ"ל המשטרה הבין את העניין ומינה קצין בודק ואני לא מבין, לצערי הרב מח"ש קפצו על המציאה והרי לא מדובר באירוע פלילי. אני מסכים ששיקול הדעת של השוטרים היה לקוי, מוטעה אבל מה עניין מח"ש בסיפור גם את זה צריך לבדוק".

האם המשטרה מסוגלת להתמודד עם מאסת ההפגנות?

"המשטרה נקלעה לעין הסערה והיא צריכה להיות בהפגנות. היא הפכה לשק החבטות וחובטים מכאן ומכאן. אם היא מבצעת מעצרים חובטים בה מצד המוחים, ואם היא לא מבצעת מעצרים חובטים בה מהצד השני. יש גוף שנקרא משטרה, ומותר לחבוט בו וזה לגיטימי לכאורה וכולם פתאום שוכחים שזו אותה משטרה שב–7 באוקטובר הצילה פה חצי מדינה, שוכחים את זה שלפני שבועיים נרצחו שלושה שוטרים בפיגוע ביהודה ושומרון".

"זו אותה משטרה שפתאום הפכה להיות אויבת העם - למה? כי עצרו שלוש נשים. לא צריך לקשור אותה כל הזמן לבן גביר ולצייר לה דימוי פוליטי. בואו נפסיק עם זה. המשטרה היתה לפני בן גביר, היא תהיה איתו והיא תהיה גם אחרי בן גביר, והיא תמשיך לבצע מעצרים ואולי גם לטעות, והיא מטפלת במחאות ולא רק מתקופת בן גביר. המשטרה היא א-פוליטית וצריך לזכור דבר אחד חשוב - המשטרה היא של כולנו, וככל שנכה אותה נחליש אותה ואנשים לא ירצו להתגייס לשרת בה".

האלפים בהפגנות החזרת החטופים, תל אביב (צילום: אבשלום ששוני)
האלפים בהפגנות החזרת החטופים, תל אביב (צילום: אבשלום ששוני)

אני חוזר איתך לרצף האירועים החמורים ברמלה בשבועות האחרונים: האם המשטרה תפקדה ברמלה בצורה ראויה? במיוחד נוכח העובדה שמכירים את ארגוני הפשיעה באזור?

"אם אני לא הולך למבחן התוצאה, כשאתה רואה את הנתונים החמורים, אז התוצאה היא רעה מאד. אי אפשר לומר שהמשטרה פעלה כיאות וזה רק בהסתמך ברצף האירועים שאתה מציג בפרק זמן כזה קצר. יחד עם זאת, בסוף המשטרה היא צרה על מידותיה ואין לה מספיק כוחות כדי לטפל בכל האירועים, לצד מחאות, פעילויות פח"ע - ולכן התוצאה ברמלה לא מפתיעה אולי".

"אז המשטרה יכולה עכשיו להגביר כוחות ברמלה, וברור שמקום אחר ייפגע. המשטרה חייבת לעשות מעשה, ללמוד מה קרה ברמלה, ולהיערך בצורה אחרת, אולי תוך ויסות כוחות לפי רמת הפשיעה והנפיצות בכל אזור. מעבר לכך, מה שהכי מדאיג זה שברור שהנקמה עוד תגיע בעקבות האירוע מחמישי האחרון, וזה לא חייב להיות ברמלה. ארגוני הפשיעה לא ישבו בחיבוק ידיים, ויבצעו את החיסול שהם מתכננים, גם אם זה מחוץ לרמלה".

פיצוץ ברמלה (צילום :דוברות המשטרה)