בבית המשפט המחוזי בנצרת ניתן גזר דין בפרשת ההתעללות בפעוטון "אפרוחים" שביישוב חבר בגלבוע. יערית פנחס, אחת ממנהלות הגן, נידונה ל-15 חודשי מאסר בפועל לאחר שהורשעה בריבוי תקיפות. כרמית קון, המנהלת השנייה, נידונה ל-9 חודשי עבודות שירות לאחר שהורשעה בהתעללות ותקיפה של פעוטות. העונשים המופחתים, במיוחד במקרה של קון, גרמו לתגובות זעם מצד ההורים ומטה המאבק למען הילדים.

הפרשה התפוצצה במרץ 2022, כאשר אחת הסייעות בפעוטון דיווחה כי ראתה את שתי המנהלות סוטרות לפעוטות. ההורים גילו על המקרים כחודש לאחר מכן, והגישו תלונה במשטרה, שהובילה להחרמת מצלמות האבטחה של הפעוטון. תוך שבועיים בלבד תועדו פנחס וקון מכות, משפילות, מרעיבות ומטיחות ילדים. בסופו של דבר הוגש כתב אישום נגד שתי המנהלות בגין פגיעה ב-10 מתוך 23 פעוטות שנחשפו לפגיעותיהן.

כרמית קון (צילום: רשתות חברתיות, שימוש לפי סעיף 27 א')
כרמית קון (צילום: רשתות חברתיות, שימוש לפי סעיף 27 א')

יערית פנחס (צילום: רשתות חברתיות, שימוש לפי סעיף 27 א')
יערית פנחס (צילום: רשתות חברתיות, שימוש לפי סעיף 27 א')

על אף בקשת המדינה לגזור על שתיהן עונשי מאסר של בין 3 ל-6 שנים, השופטת יפעת שטרית החליטה להקל בעונשה של כרמית קון בשל תסקיר מבחן חיובי שהוגש בעניינה. השופטת גזרה על קון עבודות שירות בלבד, דבר שגרר תגובות נזעמות מצד ההורים.

יעל מינץ, אמא של פעוט מהגן שעבר התעללות על ידי הנאשמות מתארת את התחושות: "אכזבה קשה - זה מה שאני מרגישה כרגע וגם יתר ההורים. היא הודתה בהתעללות בילדים ורמסה להם את הנפש והיא מקבלת פרס. אין פה צדק. איפה החמרת הענישה? איפה מיגור התופעה הבזויה הזו? יש פה אמירה ברורה - שאם תרביצי לילדים ויש לך סנגור חזק ומקושר, את תצאי ללא עונש. אנחנו בתוך גיהינום תמידי על מה שהן עשו לילדים שלנו ושתיהן קיבלו עונשים מגוחכים. אני מצפה מהפרקליטות לערער על העונש ולא לקבל את גזר הדין".

ממטה המאבק למען הילדים נמסר: "ההורים מחכים מעל שנתיים לצדק שפשוט לא הגיע. עבודות שירות זה לא עונש, זה פרס. גם אם עבריינית מורשעת עברה טיפול כזה או אחר בעת ההליך הפלילי, זה לא מפחית מהמעשים שביצעה כלפי ילדים שנותרים עם ההשלכות שלהם והמשפחות נותרות להתמודדות איתם.

חבל שבית המשפט לא מצא לנכון להחמיר עם כרמית קון למאסר בפועל וגם עם יערית פנחס מעבר לעונש של 15 חודשים. מדובר בענישה שכבר לא מקובלת במערכת המשפט בגין מעשים אלו - וגזר הדין הזה מחזיר אותנו 5 שנים אחורה. אנחנו מקווים שהפרקליטות תמצא לנכון לערער על העונש ותבקש להחמיר עם העברייניות המורשעות בפגיעה בחסרי ישע".

הפרקליטות טרם הודיעה אם בכוונתה לערער על גזר הדין, אך בקרב ההורים והפעילים החברתיים קיים לחץ כבד לפעול לשינוי החלטת בית המשפט. לדבריהם, העונשים אינם משקפים את חומרת הפשעים שבוצעו נגד הפעוטות וחסרי הישע, ומחייבים ענישה חמורה יותר שתשמש כגורם מרתיע לעתיד.