סופה של ההתנגשות בין היועצת המשפטית לממשלה למפכ"ל, במידה והוא לא יתקפל, תהיה בפסק דין חריף מאוד של בג"ץ נגד המפכ"ל. כל בר דעת יודע שבג"ץ לא יהפוך את ההלכה לפיה היועמ"שית היא הפרשן הקובע את הדין לרשות המבצעת כל עוד בית המשפט קבע אחרת. עם זאת, היועמ"שית לא רוצה להיות זאת שעותרת לבג"ץ נגד המפכ"ל.

למי שצריך, להלן תקציר של האירועים: המפכ"ל החליט למנות את יועמ"ש המשטרה תנ"צ אלעזר כהנא לראש חטיבת התביעות המשטרתית, בהליך בזק. ישנה טענה כי הדבר נעשה מכיוון שכהנא הוא הקצין הבכיר היחיד שמתנגד לשר איתמר בן גביר.

לאחר ההחלטה, היועמ"שית שוחחה עם המפכ"ל טלפונית והשניים סיכמו כי העברתו של יועמ"ש המשטרה מתפקידו לא תתרחש עד פגישה מסודרת של היועמ"שית והמפכ"ל על העניין. עוד באותו הערב, המפכ"ל החליט להעביר את כהנא מתפקידו - למרות הסיכום.

ניצב דני לוי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
ניצב דני לוי (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

במכתב חריף מאוד, היועמ"שית הודיעה שהיא מורה על הקפאת המצב, כך שכהנא לא יועבר מתפקידו. המפכ"ל החליט כי הוא אינו מכיר בסמכותה של היועמ"שית להקפיא את העברתו של כהנא. "לא מוכרת לי חובה בדין להיוועץ עם היועצת המשפטית לממשלה, טרם מינוי קצין בכיר בארגון לתפקיד רוחב. את מבקשת להפקיע את סמכויותיי", הטיח המפכ"ל ביועמ"שית.

אמש, היועמ"שית דרשה מהמפכ"ל פעם נוספת שלא לקדם את פיטורי יועמ"ש המשטרה, והבהירה כי "כל פעולה אחרת שיש בה כדי לקדם את העברת היועמ"ש תהיה פעולה בניגוד לדין". לא ברור מדוע היועמ"שית צריכה לכתוב מכתב נוסף, לאחר שכבר הבהירה למפכ"ל את כל מה שנאמר בו במכתבה הראשון. 

בשבוע שעבר, מיד לאחר ההתנגשות בין המפכ"ל ליועמ"שית, התנועה לאיכות השלטון הגישה מכתב מיצוי הליכים נגד המפכ"ל תוך שהבהירה כי אם לא יודיע שהוא מתקפל עד יום ראשון תוגש נגדו עתירה לבג"ץ. עם זאת, הימים עוברים - ועתירה אין. הוגשה בקשה במסגרת תיק אחר, אשר כצפוי נדחתה - ועד כה אף גוף לא עתר נגד המפכ"ל. הסיפור ירד מהכותרות, והמפכ"ל עדיין לא מציית ליועמ"שית. ואז מה עושה היועצת המשפטית לממשלה? מגישה עתירה לבג"ץ נגד המפכ"ל? לא, היא מוציאה מכתב שמחזיר את האירוע לכותרות. ולמה?

בג''ץ, ארכיון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
בג''ץ, ארכיון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

בסוף חודש ספטמבר התקיים דיון בבג"ץ בנוגע לוועדת הרוגלות. השופט נעם סולברג שאל את נציג היועמ"שית: "אם לעמדתכם מדובר בפגיעה כה חמורה בהפרדת הרשויות והזכויות הדמוקרטיות, למה לא חיכיתם לעתירה? למה היועצת לא הגישה בעצמה עתירה בנושא?"

בדיוק אותה שאלה עולה גם במקרה הזה. אם המפכ"ל עובר על הדין, הרי עבר שבוע מאז המפכ"ל הודיע שהוא ממשיך בהעברת יועמ"ש המשטרה מתפקידו - אז למה היועמ"שית לא עותרת לבג"ץ? האם היועמ"שית ממתינה ומצפה לעתירה מטעם גורמים כמו התנועה לאיכות השלטון - עתירה בה כמובן היא תתמוך בעמדת העותרים ולא בעמדת המפכ"ל?