משטרת ישראל באמצעות מחלק 'ברק' ביחידת הסייבר מנהלת מאבק עיקש תוך שימוש באמצעים טכנולוגים מתקדמים ביותר והתחקות ברשת הדיגיטלית לפיצוח ומעקב אחר פעילות עבריינית הנאמדת במיליארדי שקלים ומתבצעת ע"י ארגוני ומחוללי פשיעה גדולים שהעבירו את הפעילות והכספים שלהם לארנקים דיגיטלים. 

הפרצה בחוק והעדר ענישה מחמירה והרתעתית מקשה על עבודת המשטרה ומאפשרת עדיין לאותם עבריינים להיסתתר מאחורי 'קופים' או בעלי צ'יינג'ים ונשפ"ים שמצפינים את הכספים שלהם בתוך אותם ארנקים דיגיטלים ללא עקבות.

עבריינים בכירים וארגוני פשיעה הבינו כאמור כבר לפני שנים את הפעילות האינטנסיבית של משטרת ישראל במטרה לחסום להם את צינורות החמצן ולחלט להם את רכושם וכספם, אותם השיגו בדרכי פשיעה. בשנים האחרונות, כך עולה, עברו לנהל את הונם בעיקר באמצעות מטבעות וארנקים דיגיטליים. כך עולה במסגרת חקירות שמנהלת יחידת הסייבר הארצית בלהב 433 במשטרה.

אותם גורמי פשיעה וכנופיות פשע שחוששים מהפשיטות המשטרתיות העבירו את הפעילות הפיננסית שלהם אל "המגרש הדיגיטלי". הם מחזיקים את הכספים הגדולים שלהם, אותם השיגו בעיקר באמצעות מעשי פשיעה, בארנקים דיגיטליים. חלקם אפילו "מופקדים" ברשות צ'יינג'ים, המוגדרים כנותני שירותים פיננסיים, כל זאת תוך השתמטות מתשלום מיסים והלבנת הון בסכומים הנאמדים במאות מיליוני דולרים.

ביחידת הסייבר של המשטרה מעריכים כי מדובר בארנקים המחזיקים באמצעותם מאות מיליוני דולר עבור ארגוני וכנופיות הפשיעה בישראל. יתרה מכך, כדי להרחיק את עצמם מהקשר לכאורה לאותם ארנקים, שוכרים אותם עבריינים מומחי רשת ופיננסים המבצעים את הרכישות עבורם, וזאת באמצעות אנשי קש המוגדרים כ"קופים" הניצבים בקצה, ובכך מקשים על פעילותה של המשטרה להתחקות אחריהם.

חשוב להדגיש שהמשטרה מצליחה באמצעות מחלק ברק (בינה רשתית קריפטוגרפית) ביחידת הסייבר הארצית בלהב 433 לפרום ארנקים דיגיטליים לא מעטים, ולחשוף תנועות ברשת הדיגיטלית, וזאת במטרה להוכיח עבירות של הלבנת הון. מה שבדרך כלל נשאר עלום הוא בעלי המטבעות הדיגיטליים שנותרים מוצנעים.

בשיחה עם מעריב מספרת רפ"ק שמרית רייס, ראש מחלק ברק ביחידת הסייבר הארצית בלהב 433 במשטרה: "מה הקושי הגדול? איך יודעים איזה ארנק שייך לאיזה מהעבריינים? מה קורה אם משתמשים ב'קופים'? זו משימה לא פשוטה להתחקות אחריהם ולכן העבריינים עברו למגרש הדיגיטלי".

בתשובה לשאלה אם בכך הם מצליחים להערים על המשטרה, משיבה רייס: "לא הייתי אומרת. הם מנצלים את הפרצות בחוק ומתחדשים בכל פעם מחדש בניסיון להקשות על המשטרה. במקום להחזיק בבית מיליוני דולרים, הם פותחים ארנק דיגיטלי ומחזיקים באמצעות מספרים ומילים ולא מעבר. יש להם קוד וזה כל הונם. כמשטרה, אם אין לנו את הארנק הדיגיטלי פיזית, אנחנו לא יכולים לעשות הרבה למעט התחקות ברשת על המעברים של הכספים והתנועות שהם עושים. ברגע שיש לנו קוד אנחנו על פיצוח. הבעיה שאנחנו מגיעים למחזיק הארנק אבל לא למי שעומד מאחוריו באמת".

רק בשבוע שעבר, בפשיטה של היחידה על צ'יינג' בשכונת מאה שערים בירושלים, נתפס על ידי הכוחות ארנק דיגיטלי ובתוכו 101 מיליון דולר במטבעות קריפטו ואת'ריום שהיו רשומים על בעל הצ'יינג'. רפ"ק רייס מציינת: "מעבר לזה אנחנו ממשיכים בחקירה כדי להבין ולדעת מי היו בעלי הכסף הגדול באמת, שכן החשש שמדובר בארגוני פשיעה".

במשטרה מדגישים כי בעולם הקריפטו ניתן להעביר "כספים" ללא דיווח או אזכור שמי, רק באמצעות קוד וחתימה דיגיטלית בארץ ובחו"ל, ולכן קשה מאוד להתחקות אחר המעורבים. כך בעצם יצרו לעצמם העבריינים הבכירים בישראל מאז שנת 2018 ומזה כשש שנים, אלטרנטיבה לשמירת הכספים שלהם מבלי שיהיו בסיכון ומבלי הצורך להחזיק בכספת מבוטנת בבית או במערה תת-קרקעית.

"ישנן עסקאות נשק וסמים גדולות שמתבצעות באמצעות העברת מטבעות דיגיטליים, ובכך אין אזכור למעורבים. הכל על בסיס מספרים וקודים וזה עולם וירטואלי לשם פונים העבריינים", אומרים במשטרה.

עוד מציינת רפ"ק רייס, כי באופן דומה מתנהל מערך ה-NFT העוסק בהצגת נכסים וירטואליים ומכירתם במדיה. לצורך ההמחשה מציין בכיר במשטרה: "אתה מצלם תמונה ונועל אותה ברשת תחת קודים וחתימה דיגיטלית ומיד קובע לה מחיר שאתה כבעלים מחליט עליו. רק מי שהעברת לו את הקוד יכול להיכנס ולרכוש את המוצר ללא הפרעה.

במקרה כזה אתה מצהיר על מכירת הנכס שהעלית ומדווח על תשלום בסכום של מיליון דולר אפילו, משלם מס והרווחת בהעלמה הכנסה קרוב ל-750 אלף דולר. זוהי מכבסה וירטואלית שהרגולציה ממש עליה בימים אלו ואנחנו פועלים למגר אותה. חייבים פה הרתעה וענישה מחמירה ביותר כדי למנוע פעילות עבריינית. חשוב להבין שמטבע קריפטו נסחר ב-83,000 דולר ומטבע את'ריום ב-60,000 דולר".

רפ"ק רייס מסכמת: "בפעילות שכזו תוך הלבנת הון נגרם נזק בלתי הפיך וכבד ביותר לקופת מדינת ישראל שלא נחשפת למיסים שהיא אמורה לקבל ואפילו זקוקה להם במיוחד בעת מלחמה. אותם כספים משמשים את ארגוני הפשיעה והעבריינים ומעצימים אותם".