לראשונה מאז החלה תופעת ההסתננות לישראל, דיין בית הדין למשמורת אסף נעם קבע כי ניתן לגרש חזרה לאריתריאה מסתנן אלים שהורשע בדקירה אלימה והתמכרות לסמים ואלכוהול.
בהחלטה תקדימית מאז החלה תופעת ההסתננות, ועל אף מדיניות "אי ההרחקה" שנוקטת המדינה, דיין בית הדין למשמורת אסף נעם קבע כי ניתן להרחיק מסתנן אריתראי בשם הבטום טאמר, חזרה לארצו. טאמר ריצה עונש של 26 חודשים על כך ש"דקר אדם אחר בסכין שש פעמים, באופן אשר גרם לאותו אדם לחתכים עמוקים באזורים שונים בגוף, ובהם המשעה ובית השחי", בנוסף למאסר על תנאי בגלל הרשעה קודמת, והוא טען כי הוא מכור לסמים ואלכוהול.
חדר כושר תחת אש: כך הסתיימה דרישה לתשלום חוב
הסתיר אקדחים בעץ שבחצר הבית: כתב אישום הוגש נגד צעיר מטייבה
לאחר שסיים לרצות את עונשו הפלילי, הוא הועבר למשמורת מנהלית כיוון שחוק הכניסה לישראל קובע כי אין לשחרר ממשמורת שוהה שלא כדין אם יש בשחרורו כדי לסכן את שלום הציבור. למרות הוראות החוק והמתווה שקבע היועמ"ש בשנת 2014 להעביר מסתננים שסיימו לרצות מאסר פלילי למשמורת, במשך השנים נהג בית הדין לשחרר מסתננים עבריינים בתוך זמן קצר, גם כאשר דובר על עברייני מין, פדופילים שפגעו בילדות מספר פעמים.
בית הדין הסתמך על מדיניות "אי ההרחקה" שקיבלה על עצמה המדינה לגבי מסתננים מאריתריאה וקבע כי לא ניתן להחזיק מסתננים ללא הגבלת זמן במשמורת אם אין אפשרות להרחיק אותם מישראל.
כעת, לראשונה מאז החלטה תופעת ההסתננות, כב' הדיין נעם קבע כי מדיניות אי ההרחקה הכללית איננה רלוונטית בעניינו של טאמר כיוון ש: "עקרון אי ההחזרה אינו חל על המוחזק-בהיותו מי שהורשע בעבירה בנסיבות מחמירות לאחר שדקר באכזריות אדם אחר ולדבריו הוא מכור לסמים ואלכוהול, כאשר לפי סעיף לג(ב) לאמנת הפליטים עקרון אי ההחזרה לא חל לגבי מי שהורשע בעבירה חמורה במדינת היעד או מקום בו יש נסיבות העשויות להוות סכנה ממשית לשלום הציבור – הרי שבאפשרות ממונה ביקורת לפעול להרחקת המוחזק מישראל, בין אם לאריתריאה אם למדינה שלישית".
בהתאם לכך, הדיין קבע כי יש להחזיק את טאמר במשמורת עד שישתף פעולה עם הרחקתו. עו"ד יונתן יעקובוביץ, מייסד המרכז למדיניות הגירה ישראלית: "לאחר שנים של מאבק כנגד מדיניות בתי הדין למשמורת לשחרר מסתננים מסוכנים מאוד חזרה לרחובות ערי ישראל, לא פעם אחרי שהורשעו שוב ושוב בפשיעה אלימה ועבירות מין, ההחלטה מגלמת בתוכה משב רוח מרענן של שכל ישר. לא רק שאין הצדקה למדיניות "אי ההרחקה" הגורפת שקבעה המדינה כלפי אזרחי אריתריאה, וספק אם יש לה בכלל בסיס חוקי, ברור שאין לאדם שהסתנן לישראל וחוסה תחת הגנתה זכות לאיים על שלומם של אזרחי ישראל, וכך קבע בפירוש המחוקק. אנו מקווים כי ההחלטה לא תתהפך בערכאות גבוהות יותר וכי מר טאמר ישב במשמורת עד שיתכבד לצאת מישראל ולשחרר את החברה הישראלית מעולו של זה".