בג"ץ מקיים הערב (חמישי) דיון בעתירת משפחות החטופים, בה דרשו להעלות להצבעה בממשלה הצעה לעסקת חטופים והפסקת אש בעזה. בנוסף, המשפחות שעתרו דרשו להורות לשר הביטחון לשעבר יואב גלנט להתייצב ולהעיד על סיכול עסקאות חטופים בעבר. עמדת הממשלה שהוגשה היא כי כעת אין עסקה שניתן להצביע עליה.
"אני מדברת גם בשם 101 החטופים במנהרות חמאס, ובשם ערך קדושת החיים והערבות ההדדית", פתחה עו"ד מורן סבוראי, המייצגת את המשפחות. לטענתה, "הממשלה לא הייתה מעורבת לאורך חודשים בשאלות לגבי עסקת החטופים, הלחימה בעזה והחזרת שבויים. הגורם שטיפל בחלק גדול מהזמן הוא לא המוסמך".
סבוראי הדגישה כי "מי שמטפל בעסקה הוא ראש הממשלה לבדו. אנחנו לא במשטר נשיאותי. הוא לא מתייעץ אפילו עם שר הביטחון". לדבריה, "בשום שלב הקבינט המדיני-ביטחוני לא דן בעסקת חטופים, בסיכונים, בסיכויים ובתכלית של המשך המלחמה".
השופט יצחק עמית הבהיר כי "שאלת תוכנה של עסקת חטופים לא עומדת לעניינינו, אלא זהות הגורמים המוסמכים לקבל את ההחלטות בעניין". לדבריו, "הממשלה צריכה להיות מעורבת רק כשיש עסקה, והיא כוללת שחרור אסירים. לצערנו אנחנו עדיין לא שם".
השופט גרוסקופף תהה: "לא מכיר שדברים מתנהלים ככה בשום תחום. אם יש תחום תחת שר מסוים, הוא מחליט מתי להעלות את הנושא לממשלה. לא אף אחד אחר. מי שאחראי על תחום החטופים זה ראש הממשלה, אם הוא לא מתרשם שהגיע שלב שאפשר להביא לממשלה - מי יכול לקבוע במקומו?"
השופט שטיין הוסיף: "יש הבדל בין עסקה כמעט מבושלת לבין שלבים של משא ומתן. אם אין משהו כמעט מוגמר, למה לא להשאיר את זה להתבשל?" השופט שטיין שאל "אם הפעולות נעשות בד' אמות סמכות, למה שבית המשפט יתערב?". בתגובה, הדגישה עו"ד סבוראי כי "הטענה שלנו היא לשילוב בין שחרור אסירים ביטחוניים, שחרור חטופים והפסקת הלחימה בעזה" - שילוב המחייב לטענתה דיון בפורום המוסמך.
עו"ד סבוראי סיכמה כי "הטענה שלנו היא לשילוב בין שחרור אסירים ביטחוניים, שחרור חטופים והפסקת הלחימה בעזה", והדגישה: "כל בקשתנו היא הכרעה מי הפורום המוסמך לדון בעסקת חטופים". השופט שטיין הוסיף: "יש הבדל בין עסקה כמעט מבושלת לבין שלבים של משא ומתן. אם אין משהו כמעט מוגמר, למה לא להשאיר את זה להתבשל?" ובהמשך תהה: "אם הפעולות נעשות בד' אמות סמכות, למה שבית המשפט יתערב?"
השופט יצחק עמית הבהיר כי "השאלה המרכזית היא מי הגורם המוסמך לקבוע את התנאים במהלך המשא ומתן". לדבריו, "צריך להבדיל בין עסקה מבושלת שצריך להביא לממשלה, לבין התנאים שנקבעים במהלך המשא ומתן".
עו"ד דניאל מארקס מהפרקליטות הבהירה כי "ענייני שבויים ונעדרים נמצאים בתחום האחריות של ראש הממשלה. כך היה וכך היום". לדבריה, "כשאין הסדר חוקי אחר, ראש הממשלה יכול לבחור על פי שיקול דעתו מהו פורום ההתייעצות". היא הוסיפה כי "הדברים צריכים להיות נדונים בפורומים מתאימים - אבל ההחלטה היא של ראש הממשלה".
בתגובה, עו"ד סבוראי הדגישה כי "הטענה שלנו היא לשילוב בין שחרור אסירים ביטחוניים, שחרור חטופים והפסקת הלחימה בעזה", וכי "כל בקשתנו היא הכרעה מי הפורום המוסמך לדון בעסקת חטופים". ממזכיר הממשלה נמסר כי אין עסקה שניתן להביא לממשלה בשלב זה.