מאבק משפטי מתנהל בבית המשפט העליון סביב בקשת משפחת דגן לאפשר קבורה צבאית לבנם, רס"ן (מיל') אסף דגן ז"ל, שהלך לעולמו בערב שמחת תורה. בעתירה שהוגשה לבג"ץ נגד שר הביטחון, מבקשת המשפחה להורות על קבורה צבאית לבנה, בעוד המדינה טוענת כי אין ראיות המצדיקות זאת.

השופט אלכס שטיין פתח את הדיון בהבעת צער עמוק כלפי המשפחה ומירי דגן, ושאל האם ניתן לגשר בין הצדדים. פרקליט המשפחה, עו"ד יובל יועז, הבהיר כי השאלה המרכזית היא זכאותו של אסף דגן לקבורה צבאית. לטענת עו"ד יועז, בסמכות שר הביטחון לאשר קבורה צבאית מלאה בטקס אזרחי, להבדיל מקבורה אזרחית עם סממנים צבאיים. "המשיבים לא התייחסו להצעה הזו ולא ברור מדוע לא העלו אותה לדיון", אמר.

מנגד, עו"ד שויקה, המייצג את המשיבים, טען כי "ראש אכ"א לא השתכנע שאסף היה בדרכו לשירות מילואים ביום מותו". הוא הדגיש כי אין מחלוקת שאסף היה אזרח בשירות מילואים פעיל שנענה לקריאות בעבר, אך "השאלה אם באותו בוקר הוא היה במילואים - ראש אכ"א לא השתכנע נסיבתית".

המחלוקת המרכזית בדיון נסובה סביב שאלת הימצאותו של אסף בדרכו למילואים בעת מותו. בהקשר זה עלתה סוגיית תקפות הזימון בווטסאפ, כאשר עו"ד יועז הדגיש כי "זו הפרקטיקה לא רק בימי מלחמה אלא גם בשגרה". לדבריו, חוק שירות ביטחון קובע שעצם הקריאה להתייצב מקימה חובה להתייצב, ללא קשר לשאלת קבלת ההודעה.

במהלך הדיון העלה השופט שטיין שאלות נוקבות לגבי פרשנות החוק והסמכות לאשר קבורה צבאית במקרים חריגים. התברר כי המשפחה נאלצה לערוך חקירה עצמאית בהיעדר שיתוף פעולה מרשויות הצבא, וכך למדה על דפוסי ההתנהלות של אסף במילואים.

בשאלת הסמכות החוקית התגלעה מחלוקת פרשנית משמעותית: בעוד צה"ל טוען שמדובר ברשימה סגורה של מקרים המזכים בקבורה צבאית, המשפחה טוענת כי קיימת סמכות רחבה יותר בידי שר הביטחון. עו"ד שויקה טען כי "לא נכון לשים את שר הביטחון נתון ללחצים ציבוריים", ואילו עו"ד יועז השיב כי "זה התפקיד שלו, הוא יודע להתמודד עם לחצים ציבוריים ויש לו שיקול דעת".
 

בשבוע שעבר נפגשה המשפחה עם שר הביטחון ישראל כץ, שהנחה את גורמי הצבא למצוא פתרון. ואולם, בפגישה הבוקר עם ראש אכ"א הנכנס, דדו בר כליפא, התברר כי הצבא ממשיך להציע את אותה הצעה שנדחתה - קבורה אזרחית עם סממנים צבאיים.

"אנחנו כמשפחה של נווט קרב וקצין מוערך שנתן 20 שנה מחייו למען הצבא והמדינה, פשוטו כמשמעו - את חייו. אנחנו היום בבית המשפט העליון, המבצר האחרון להשגת צדק עבור אחי", אמרה ענבל דגן בפתח הדיון. עו"ד יובל יועז, המייצג את המשפחה, טען כי "אסף דגן ז"ל היה בדרכו ליום משמרת במילואים בבור של חיל האוויר בקריה. יש לנו שורה של אינדיקציות ושורה של ראיות שמוליכות למסקנה הזו. אין מסקנה אחרת".

"עד היום לא הועבר למשפחה ולו מסמך מנומק אחד המסביר את עמדת המדינה", הוסיף עו"ד יועז. "בידי המשיבים הכוח לעצור את מחול השדים המתחולל סביב העותרת ומשפחתה. כל שנדרש הוא לאשר קבורה צבאית לאסף ז"ל. המוסר האנושי, ערכי המסורת ושורת הדין דורשים זאת".