פלטפורמה חדשה לבריונות אלימה על ידי בני נוער ברשת, מתעצמת בחודשים האחרונים ולא אחת חוצה את הגבול ומעבר להשמצות, שיימינג ומסרים פוגעניים היא גולשת לביצוע עבירות פליליות, תוך פגיעה בפרטיותם של הקורבנות, עבירות סחיטה, איומים והטרדות. כך עולה מבחינת תכנים שעלו ברשת האינסטגרם החל מתקופת החגים בשנה שעברה ועד לימים אלו. 

מדובר בתופעה רחבת היקף החולשת על פני כל עיר ויישוב כמעט ברחבי הארץ ובמרכזה עמוד באינסטגרם הנושא לרוב את שם העיר והצירוף בידור או רכילות, כך לדוגמא רחובות בידור, חולון בידור, ראש העין רכילות, גדרה בידור ועוד. המשותף לכל העמודים הללו שהם לרוב נפתחים על ידי בני נוער ומרכזים בהם רכילות בעיקר מתוך בית הספר כל אחד בהקשר למי שפתח את העמוד. התכנים באותם עמודי אינסטגרם מתחילים מהתבטאויות כלפי נערות או נערים אחרים באותו מוסד חינוכי, השמצות ואמירות פוגעניות ועד כדי חשיפת פרטים אודות מערכות יחסים בין נערים והכל במטרה לפגוע בקורבנות.

החל מינואר ועד לאוקטובר, כפי העולה מבדיקה שערכו במוקד 105, נתקבלו למעלה מ-200 אירועים המטופלים על ידי המוקד המשולב להגנה על ילדים ברשת. בתקופה האחרונה, נחשפה המשטרה להתגברות התופעה עד כדי קיומן של עבירות פליליות בעיקר תוך שימוש בתוכנת הבינה המלאכותית AI באמצעותה מוצגות נערות לרוב בשילוב עירום לכאורה במטרה להכפיש את שמן בתוך כותלי בית הספר. 

את הבדיקה, המעקב, הבקרה והחקירות הפליליות ככל שעולה חשש לביצוען מנהלת מפקדת מוקד 105 בלהב 433 במשטרה סנ"צ יפעת חסון, שמשלבת במסגרת הטיפול בתופעה את שותפיה למוקד המתוכלל על ידי המשרד לביטחון לאומי, את אנשי משרד החינוך, משרד הבריאות והרווחה שכל מטרתם הינה להגן על קורבנות קטינים ברשת. 

סנ''צ יפעת חסון מפקדת מוקד 105 בלהב 433 במשטרה (צילום: דוברות המשטרה)
סנ''צ יפעת חסון מפקדת מוקד 105 בלהב 433 במשטרה (צילום: דוברות המשטרה)

סנ"צ חסון מציינת: "זו תופעה שאנחנו מכירים אותה קצת יותר משנה שהיא חוצה ערים ובתי ספר. כמעט שאין עיר בארץ שלא נפתח בה עמוד כזה לפחות אחד ממש איפה שלא נציין יש בודאות עמוד אינסטגרם כזה פעיל. מינואר עד לאוקטובר האחרון התחקנו אחרי למעלה מ-200 עמודי בידור ורכילות כאלה ברובם עמודים פוגעניים אבל לא מגיעים לכדי עבירה פלילית. את מרבית העמודים הצלחנו להסיר באמצעות קריטריונים מדויקים ואודות לסיוע של מטע החברה שמתפעלת את אינסטגרם ופייסבוק".

"חשוב שיבינו שהמשטרה במקרה של קיומה של עבירה פלילית תגיע לכל מי שעומד מאחורי פרסום ההשמצות או העבירות, וכן למי שמנהל את אותם העמודים שכן האחריות הינה על אותם שני גורמים. זה שמפרסם וזה שמפיץ חייבים להבין שקטינים בגיל 14 ומעלה הינם במסגרת חוק העונשין והאחריות הפלילית וחבל שאירועים כאלה יגלשו לכדי תיקים פליליים", הוסיפה.

מפקדת מוקד 105 בלהב 433 במשטרה מציינת תיק פלילי שנפתח לאחרונה: "ברוב המקרים מדובר בעמוד באינסטגרם שמאחוריו עומד מפעיל ומעלים בו חומרים הודעות רכילות וזה גולש לידי הודעות פוגעניות, שיימינג והשמצות. תופעה מגעילה ומבחינתנו מגעיל ככל שיהיה ולא גובל באירוע פלילי הנושא מטופל על ידי הגורמים האזרחיים הרלוונטיים. בשלב שבו אנחנו נחשפים לתחום הפלילי אנחנו כמשטרה מנהלים את האירוע. רק לאחרונה, התחקנו אחר עמוד באינסטגרם תחת השם אשדוד בידור שבו עלו תמונות שנערכו באמצעות תוכנת ה-AI והן חצו לרף הפלילי. עיכבנו לחקירה קטינה בת 15 ונפתח נגדה תיק פלילי ואת האירועים הללו אנחנו רוצים למנוע ולבלום".

בריונות ברשת (צילום: דוברות המשטרה)
בריונות ברשת (צילום: דוברות המשטרה)

עניין התמונות חשוב להדגיש הצטרף רק לאחרונה וכך גדלה הסברה שהעמודים הללו משמשים גם כפלטפורמה לסגירות חשבון וביצוע עבירות פליליות. חשוב לציין כי בחלק מהמקרים, מקימי העמודים עושים שימוש בתוכנת ה- NGA (כל האמת בפרצוף) בניסיון של מפעיל העמוד להישאר לכאורה אנונימי אלא, שהיכולות המשטרתיות היום בעיקר בסיוע יחידת הסייבר, מסייעת לגורמי החקירה והטיפול להגיע כמעט לכל מי שהם רוצים. חשוב לציין כי למרות שבכל הערים ומוסדות החינוך אימצו את השם בידור או רכילות לצד שם בית הספר או עיר המגורים, לא מצאו במוקד 105 קשר בין האירועים, לפחות בשלב הזה. 

יסמין ליסמן, מפקחת ממשרד החינוך שפ"י המשולבת במוקד 105 מציינת: "אירועים כאלה יכולים להגיע אלינו על ידי בתי הספר, באמצעות הצוותים החינוכיים וגם פנייה של הורים או ילדים. כשמנהלת בית ספר או איש צוות חינוכי פונה אלינו למוקד של משרד החינוך, אנחנו מנחים אותם לדווח למוקד 105 ומדגישים בפני בתי הספר את החשיבות בהסברה על אחריות אישית וסביבתית, לנהל שיח חינוכי בתוך בית הספר תוך שימוש בתכנים שמשרד החינוך מפתח על מניעת פגיעה ברשת. מבקשים לחנך להתנהגות נבונה וחברית ברשת, הפעלת שיקול דעת, שמירת הפרטיות, רגישות כלפי האחר, הם ערכים שמצויים בתוך התכנים. הכל באמצעות תוכנית 'הכוחות שבדרך' במסגרת כישורי חיים".

יסמין ליסמן מפקחת מטעם משרד החינוך במוקד 105 (צילום: דוברות המשטרה)
יסמין ליסמן מפקחת מטעם משרד החינוך במוקד 105 (צילום: דוברות המשטרה)

לגבי קורבנות העבירה אומרת ליסמן: "אנחנו מציעים סיוע מיידי לכל ילד שנפגע ברשת החברתית באמצעות עמותת עלם שבה נמצאים פסיכולוגיים או עובדים סוציאליים כשהטיפול הוא ללא עלות. יש פעמים שאנחנו מסייעים לבתי הספר בניסוח הודעה להורים בהעברת מסרים על קיומה של תופעה והרגעת הרוחות. כל הורה חייב להיות מעורה, לעקוב אחר הפעילות של הילד שלו ברשת החברתית".

מה גיליתם עד כה לגבי הקורבנות?
"ראינו מקרים של ילדים שמאשימים אותם באחריות לפרסום הודעות כאלו ואחרות למרות שאין ולא היה להם קשר לאותם פרסומים ונגדם נפתח מסע השמצה ושיימינג והם הופכים לקורבנות בעל כורחם. הרבה פעמים ההשמצות והפגיעות כלפי הילדים גורמים לכך שהדינמיקה יוצרת שילוב בין הפגיעה ברשת לפגיעה במרחב הפיזי אין הפרדה היום. המצבים החברתיים שהילדים מתמודדים איתם במרחב הפיזי מקבלים ביטוי במרחב הוירטואלי ולהיפך. התוצאות היא קשה".

בריונות ברשת (צילום: דוברות המשטרה)
בריונות ברשת (צילום: דוברות המשטרה)

איך הייתם מגדירים את התופעה הזאת? טרור פגיעה ברשת בקרב בני נוער?
"לא הייתי מקצינה לשם. זה נשמע לי כבד מדי ובעל קונטציה קשה מידי אבל בהחלט מדובר בבריונות אלימה ובוטה שמתחוללת במרחב הוירטואלי וגולשת למרחב הסביבתי. מדובר בשיימינג, מכוער שלא אחת חוצה לרף הפלילי".

סנ"צ חסון מסכמת: "כמעט כמו כל דבר בחיים הכל מתחיל בחינוך מהבית ומאידך חייבים לזכור שלעיתים זה עלול לגלוש לעבירות פליליות שיש להן השלכות לחקירות פליליות ומדובר בנערים בני 14 ומעלה שמנהלים ועושים שימוש בעמודים הללו ואת האירועים הללו חייבים למגר ולחסל".