היום (שלישי), בבית המשפט המחוזי בנצרת, התרחש רגע טעון וסמלי עבור הסוהרות מפרשת הסרסור בכלא גלבוע. לראשונה מזה עשור, עמדו הילה ושירלי, שתיים מהנפגעות המרכזיות בפרשה, פנים מול פנים מול מחמוד עטאללה המחבל שאנס ותקף אותן מינית בזמן שירותן כסוהרות בכלא. על אף שהדיון המשפטי שהיה אמור להיפתח בהקראת כתב האישום נגדו התבטל בעקבות היעדרות עורכי דינו, עבור הסוהרות זה היה רגע של עימות עם עברן הטראומטי. 

במשך שנים רבות נאבקו הסוהרות לחשוף את סיפורן, בעוד המערכת התכחשה, השמיצה וטייחה את האמת. פרשת הסרסור בכלא גלבוע זעזעה את הציבור כשהתגלתה, אך היא נותרה בעינה כסמל למערכת כושלת וחולה. המעמד היום בבית המשפט המחוזי, שבו נשיאת בית המשפט המחוזי עצמה נכחה בהרכב השופטים, מסמן תחילתו של מאבק משפטי שיש לו השלכות חברתיות רחבות.

שירלי והילה (צילום: שקד שדה)
שירלי והילה (צילום: שקד שדה)

הילה: "אני כאן בשליחות – למעני ולמען אחרות"

הילה, אחת הקורבנות המרכזיות בפרשה, עמדה היום מול עטאללה כשהיא יודעת שהיא לא רק מייצגת את עצמה, אלא גם את כל הנפגעות האחרות – אלו שהעזו להתלונן ואלו שנשארו שותקות: "לאף נפגעת עבירה לא פשוט לעמוד מול מי שפגע בה. הראש משחזר בעוצמה את הזיכרונות הכואבים, אבל הגוף מאותת שאני צריכה להיות חזקה ואיתנה״, היא אומרת, ומספרת על המורכבות הרגשית של המעמד.  

הילה מתארת את האכזבה שהרגישה כשהתברר שעטאללה הגיע לדיון ללא ייצוג משפטי: "היום הייתה צריכה להיות הקראת כתב האישום, אבל המחבל הגיע ללא עורך דין. זה ביזוי של בית המשפט. במעמד כזה מפואר, עם הרכב שופטות ונשיאת בית המשפט המחוזי, אי אפשר שלא להתכונן כמו שצריך״. 

הילה מדברת בגילוי לב על הקושי שבדרך המשפטית הארוכה ועל התחושות שליוו אותה מהרגע הראשון שבו החליטה להתלונן: "בהתחלה, כשיצאתי להתלונן, שמו לי רגליים. לא האמנתי שאגיע למעמד הזה, שבו אני עומדת מול המחבל הזה כשהבושה היא עליו, לא עליי יותר. מה שמרגיע אותי היום זה שאני פועלת מתוך שליחות. אני לא עושה את זה רק בשבילי, אלא גם למען בנות שנפגעו בתקיפות דומות, כמו התקיפות המיניות המזוויעות של מחבלי הנוח׳בה ב-7 באוקטובר. המשפט הזה הוא תקדים למשפטים של מחבלי הנוח׳בות שתקפו מינית, ולכן הוא כל כך חשוב״. 

למרות התחושות הקשות, הילה מדגישה שהיא נחושה להמשיך: "כרגע, כל מה שאני רוצה זה להתכנס בתוך עצמי, לבכות ולשחרר את הכאב, אבל אני יודעת שזה מאבק שאני חייבת להמשיך למען הנפגעות האחרות. אני מקווה שהמאבק שלי יביא לשינוי אמיתי. אני רוצה שמי שיראה את הסיפור הזה יבין שהוא יכול לקרות לכל אחת, ושאף אחת לא אשמה״. 

מחמוד עטאללה (צילום: שקד שדה)
מחמוד עטאללה (צילום: שקד שדה)

שירלי: "זו מציאות אמיתית, לא סרט רע"

שירלי, שנפגעה גם היא על ידי עטאללה, מתארת את היום הזה כאחד הרגעים המטלטלים ביותר בחייה. "לפעמים אני מרגישה שהסיפור שלי הוא כמו סרט רע, אבל הוא אמיתי לגמרי. יש אנשים שאני פוגשת שלא מאמינים שאירוע כזה קרה כאן, במדינת ישראל. אבל זה קרה – ולא רק לי. יש עוד בנות שלא העזו להתלונן, וזה קשה לעיכול״. 

למרות השנים שחלפו, שירלי מודה שהכאב עדיין שם, מלווה אותה בכל צעד בחייה: "זה שינה את כל החיים שלי. האירוע הזה הולך איתי לכל מקום. היום, אחרי שנים, אני מרגישה גאה בעצמי. זה היה קשה בטירוף, נפשית ופיזית, אבל עמדתי בזה - היום זו הייתה הפעם הראשונה שהתעמתתי עם המחבל הזה בעיניים. לאחר שנים. אני מרגישה שניצחתי – לא משנה מה יקרה״. 

כמו הילה, גם שירלי מדברת על החשיבות של מתן דין לא רק לעטאללה, אלא גם למערכת שאיפשרה את המעשים האיומים:  "אני רוצה להאמין שהמחבל יקבל את הדין, יחד עם כל מי שהיה שותף למה שקרה. אני מזכירה לעצמי שוב ושוב, שנפגעתי, אך שאני לא לבד. יש אנשים מסביבי שתומכים בי, וזה כאב שבסוף פוגע בכולנו – כחברה, כעם״. 

פרשת כלא גלבוע: סיפור של מערכת חולה

פרשת הסרסור בכלא גלבוע נחשבת לאחד הסיפורים המזעזעים ביותר במערכת הביטחון הישראלית. מעבר לעובדה שהמעשים הנוראיים התרחשו, הילה ושירלי מתארות מערכת שסייעה במשתמע לאותם מעשים, תוך התעלמות מהזוועות שהתרחשו בתוך כתלי הכלא.  

"נקלענו לבית סוהר שמתפקד בצורה חולה, ואני מקווה שבעקבות המאבק שלי המערכת תשתנה״, אמרה הילה. ״היו קצינים וסוהרים שידעו מה קורה ונתנו לזה יד. אני מקווה שגם הם ישלמו את המחיר״, מוסיפה שירלי. 

עו"ד קרן ברק, אשר מייצגת את קורבנות הפרשה, תיארה את המעמד בבית המשפט כהיסטורי וטעון רגשית: "היום היה רגע מאוד מרגש. אחרי כל כך הרבה שנים, הסוהרות נכנסו לאולם וראו את המחבל עטאללה עומד מולן כאדם רגיל – רחוק מאוד מדמות האיש החזק ששלט בכלא לפני עשור, שאנס, פגע ועשה בהן כרצונו. במשך שנים הן נאבקו לחשוף את האמת, כשבמקביל קראו להן שקרניות מצד רשויות אכיפת החוק. היום הן סוף סוף עומדות בבית המשפט המחוזי, מביטות בו בעיניים, ומרגישות בטוחות יותר להיאבק על הצדק״, מתארת. 

ברק התייחסה גם לניסיונותיו של עטאללה להפעיל לחץ במהלך הדיון: "עטאללה ניסה לנעוץ בהן מבטים ולהפעיל עליהן לחץ, אבל זה כבר לא השפיע כפי שהיה בעבר. הסוהרות היום חזקות יותר, נחושות יותר. מבחינתן, זה כבר לא אותו אדם שהיה פעם. עכשיו, הוא נאשם שהן עוזרות למדינה להרשיע אותו״. 

בנוגע להתקדמות המשפטים הנוספים בפרשה, ברק ציינה: "אנחנו מנהלים במקביל גם תהליכים אזרחיים, וכעת מתחדש המשפט הקודם של עטאללה, שכולל תקיפה מינית של שלוש סוהרות נוספות. יש גם כתב אישום נגד הקצינים שהיו מעורבים בפרשה. כל התיק מתחיל לקבל תאוצה משמעותית, ואני מקווה שלא תהיה גרירת רגליים כפי שהיה בעבר. במשך שנים הטיוחים וההשתקה היו חלק בלתי נפרד מההתנהלות סביב המקרה הזה״. 

כלא גלבוע (צילום: פלאש 90)
כלא גלבוע (צילום: פלאש 90)

ברק הדגישה כיצד שינוי תפיסתי בציבור, בעקבות אירועים כמו אלו של ה-7 באוקטובר, מסייע לחשוף את האמת: "פעם, חלק מהאנשים סירבו להאמין שהסיפור הזה אמיתי. אבל אחרי הזוועות שנחשפו ב-7 באוקטובר, הציבור מתחיל להבין את עומק החומרה שבמקרים כאלה. זה סיפור שקשה להכיל, כי מדובר בפגיעות שיטתיות שנמשכו במשך שנים ושפגעו בנשים רבות. האמת הזו, שהוסתרה במשך זמן רב, סוף סוף צפה על פני השטח״. 

ברק סיכמה את דבריה במסר חד וברור: "עדיף צדק מאוחר מאשר צדק שלא יגיע לעולם. למרות השנים הקשות והטיוחים, הסוהרות עומדות היום בגבורה, וזו עדות לכוחן ולצדק שמתחיל להתממש. פרשת כלא גלבוע, המקום הרקוב הזה שעדיף שייסגר, היא סיפור שאי אפשר להתעלם ממנו, והוא מחייב אותנו כחברה להבטיח שמקרים כאלה לא יחזרו״.