ועדת המעקב של ערביי ישראל עתרה לבג"ץ נגד החוק שאוסר על העסקת עובדי הוראה ושלילת תקציב ממוסדות חינוך עקב הזדהות עם מעשה טרור או עם ארגון טרור. ועדת המעקב, שעתרה באמצעות ארגון עדאלה, טוענת כי יש לבטל את החוק כיוון שהוא אינו חוקתי.

בוועדת המעקב טוענים כי החוק "קיצוני ,שרירותי וגזעני ביותר אשר מכוון נגד מורים ובתי ספר ערבים. לפיו, המנהל הכללי של המשרד מוסמך להחליט על פיטורי עובדי הוראה, השעייתם, שלילת רישיונם לעסוק בהוראה או סירוב להעניק רישיון כזה - הכל אם הוא שוכנע בדבר התקיימותן של עילות רחבות של הזדהות עם מעשה או עם ארגון טרור או תמיכה בהם".

עוד נכתב בעתירה כי בנוסף, "החוק מאפשר לשר החינוך להחליט על שלילה מלאה של תקציב מוסד חינוכי אם הוא שוכנע ו"הוכח להנחת דעתו כי מתקיימים בו אותן עילות. הכל מבלי להבנות ולו באופן מינימלי ביותר את שיקול הדעת טרם הפעלת הסמכויות הללו".

בעתירה מודגש כי "לא מדובר בסנקציות לאחר ביצוע עבירות פליליות והרשעה בגינן. הסמכות היא מנהלית אשר לוקחת לעצמה סמכות שאמורה להיות, אם בכלל, למערכת השיפוטית - והיא מפקידה אותה למערכת הפוליטית שתיקבע באם בביטויים מסוימים מתקיים להנחת דעתה של מערכת זו תמיכה במעשה טרור או בארגון טרור. כלומר הגוף הפוליטי הוא שיקבע את גורל העסקתו של מורה או המשך קיומו של בית ספר לפי שיקול דעתו הפוליטי".

בוועדת המעקב העליונה מציינים, כתמיכה בדרישתם לביטול החוק, כי היעוץ המשפטי של הכנסת, נציגי משרד המשפטים ויו"ר הסתדרות המורים מתחו ביקורת חריפה נגד חקיקת החוק, בין היתר כי החקיקה "אינה נחוצה שכן לא ידוע על מקרה אחד של הסתה לטרור במערכת החינוך שלא טופל באפיקים הקיימים וכי החוק נותן סמכות לפגיעה בזכויות יסוד לגופים פוליטיים ולשיקול דעתם".