פרסום ראשון: ביטוח לאומי עתר לבג"ץ בדרישה לבטל את החלטת בית הדין הארצי לעבודה לפיה גבר בזוגיות חד מינית יכול להיות מוכר כ"עקרת בית", זאת בעוד גברים ממשפחות סטרייטיות לא יכולים להיות מוכרים כעקרות בית. ביטוח לאומי דורש כי השינויים במונח עקרת בית יבוצעו בחקיקה, ולא בפסיקה.

כזכור, ביולי האחרון, בפסק דין תקדימי, דחה בית הדין הארצי לעבודה את ערעור המוסד לביטוח לאומי וקבע כי גבר הנמצא בזוגיות עם בן מינו במסגרת תא משפחתי יכול להיכלל תחת המונח "עקרת בית" שבסעיף 238 לחוק הביטוח הלאומי. החלטה זו מאפשרת לו ליהנות מהזכויות והחובות המוחלות על אישה המוגדרת כ"עקרת בית".

הפרשה החלה כאשר מר הנדל, שחי בזוגיות עם בן מינו, פנה למוסד לביטוח לאומי בבקשה לקבל פטור מתשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות. המוסד הכיר בזוגיותם של השניים כידועים בציבור מאז 2018, רטרואקטיבית משנת 2002, אך דחה את בקשתו של מר הנדל בטענה כי הפטור חל רק על נשים.

בפסק דינה, הנשיאה ורדה וירט-ליבנה, יחד עם השופטים סיגל דוידוב-מוטולה ואילן סופר, ונציגי הציבור ירון לוינזון ושרגא ויצמן, דחו את הערעור וקבעו כי יש לפרש את החוק באופן שוויוני כך שיחול גם על גברים בתא משפחתי חד מיני - אך עם זאת לא נקבע כי כל גבר יכול להיות עקרת בית, אלא רק גברים בזוגיות חד מינית. בהליך אחר בבג"ץ נקבע כי במשפחה סטרייטית שבה גבר בבית והאישה עובדת, הגבר כי לא יוכר 'כעקר בית'.

בעתירה לבג"ץ, כתב הביטוח הלאומי: "בית הדין הכיר בתא ההומוסקסואלי "כתא משפחתי חדש" שלא עמד נגד עיני המחוקק ולפיכך קבע שלא ניתן להחיל לגביו את התפיסה שהייתה שלטת בזמן חקיקת החוק. לעמדת המוסד, ישנם גם תאים משפחתיים מסורתיים רבים בהם לא נשמרו התפיסות המסורתיות שהיו נהוגות בזמן חקיקת החוק. כלומר- השינויים בתפישת מעמדה ותפקידה של בת הזוג במערכת זוגית רלוונטיים לתא המשפחתי ה"מסורתי" לפחות באותה המידה שבה הם רלוונטיים לתא המשפחתי ההומוסקסואלי".

"חרף זאת, נקבע בבג"ץ כי מעמד עקרת הבית נותר שמור לאישה, ולה בלבד. קביעה המעדיפה דווקא תאים משפחתיים מסוימים מעוררת לפיכך קשיים מהותיים ומשליכח על זוגות רבים. עצם חלוף 14 שנה מן הפסיקה בעניין מני אין בה בכדי לשנות את הדין הקיים. לא הוברר מדוע יש להעדיף תא משפחתי חד מיני גברי על פני תא משפחתי בו האישה עובדת והגבר אינו עובד", כתבו בביטוח לאומי לשופטים.

לאחר פסיקת בית הדין הגיש ארגון בוחרים במשפחה באמצעות עו"ד יהודה פואה תביעה בשמו של גבר הנשוי לאישה אשר נאלץ להפסיק את עבודתו בשל בעיה בריאותית ודרש להכיר גם בו כעקר בית. בעתירה שהגיש הביטוח הלאומי הוא מציין את התביעה שהגישו בוחרים במשפחה כנימוק לביטול ההכרה בגבר כעקר בית. 

בביטוח לאומי התייחסו לתביעה, וטענו כי "המוסד סבור כי פסיקת בית הדין הנכבד מותירה מצב משפטי בלתי ראוי ובלתי ניתן להסבר. מחד, הפסיקה המחייבת קובעת כי לא ניתן להעניק מעמד של עקרת בית לגבר. מאידך, בית הדין קובע כי הפסיקה בעניין מני רלוונטית אך ורק לבני זוג מסורתיים, ואינה רלוונטית לזוגות הומוסקסואליים נוכח השתנות התפיסות. בשים לב להשתנות העיתים גם ביחס לזוגות מסורתיים, ממילא קמה ועולה הטענה שמא נידרש להחיל מעמד זה אף על גבר, שאינו עובד, המצוי בזוגיות מסורתית".

מיכאל פואה, יו"ר בוחרים במשפחה מסר: "המציאות בה משקי בית להטב"ק מופלים לטובה לעומת משקי הבית המשפחתיים היא בלתי נסבלת ואנו נפעל לשנות ולתקן אותה". משקי בית להטב"ק מופלים לטובה לעומת משקי הבית המשפחתיים היא בלתי נסבלת ואנו נפעל לשנות ולתקן אותה".